Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD)

Amacı:

Uluslararası Tarım Kalkınma Fonu (IFAD) Birleşmiş Milletler’in (BM) uzmanlık kuruluşlarından biridir. Amacı, gelişmekte olan ülkelerde tarımsal ve kırsal kalkınmayı desteklemek ve açlıkla mücadele için tarımsal ve kırsal kalkınma projelerine finansman sağlamaktır. IFAD aynı zamanda bu amaçlar doğrultusunda ülke stratejik planlarının hazırlanmasına katkıda bulunmakta ve tarım projelerinin yürütülmesini sağlamaktadır.

Kuruluş Tarihi:

IFAD’ı kuran Anlaşma 30 Kasım 1977’de yürürlüğe girmiş ve Fon, Aralık 1977’de çalışmalarına başlamıştır.

Merkezi:

Roma, İtalya

Başkanı:

Alvaro Lario (İspanya)

Üye Ülkeler:

IFAD’a 180 ülke üyedir.

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Ülkemiz 1982 yılında IFAD’a üye olmuştur.

Tarihi:

IFAD, 1974 yılında yapılan BM Dünya Gıda Konferansı’nın önerisi üzerine, BM Genel Kurulu’nun 15 Aralık 1975 tarihli ve 3503 sayılı kararına uygun olarak 10-13 Temmuz 1976 tarihlerinde Roma’da düzenlenen konferansla kurulmuştur. IFAD’ı kuran Anlaşma, katkı taahhütlerinin 1 milyar ABD Dolarını aşmasının ardından 20 Aralık 1976 tarihinde imzaya açılmıştır. Anlaşma, 30 Kasım 1977’de yürürlüğe girmiş ve fon Aralık 1977’de çalışmalarına başlamıştır. Kuruluşun merkezi Roma’dadır.

IFAD, uluslararası tüzel kişiliği olan, BM sistemine bağlı bir ihtisas kuruluşudur. Fonun amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki tarımsal üretimi artırmak ve kırsal fakirliği azaltmaktır. IFAD bu çerçevede, tarımsal üretimin arttırılmasına; sosyal gelişme, cinsiyet eşitliği, gelir üretimi ve beslenmenin iyileştirilmesine; çevresel sürdürülebilirliği ve etkin yönetimi hedefleyen projelere destek olmakta; bu kapsamda ülkelere uzun vadeli, düşük faizli kredi ve hibe imkânları sunmaktadır.

Gıda açığının büyük olduğu az gelişmiş ülkelerde gıda üretiminin arttırılması, gelişmekte olan ülkelerdeki gıda üretim potansiyelinin genişletilmesi, aynı zamanda bu ülkelerdeki yoksul kesimin beslenme düzeyinin ve hayat şartlarının geliştirilmesi, IFAD’ın önem verdiği konuların başında yeralmaktadır.

Operasyonlarına fiilen başladığı 1978 yılından bu yana IFAD, birçok projeye toplam 24 milyar ABD Doları değerinde hibe ve düşük faizli kredi sağlamıştır. Devam etmekte olan projeleriyle 78,6 milyon kişiye ulaşmaktadır.

Türkiye ile ilişkiler:

Türkiye ile IFAD arasındaki ilişkiler olumlu bir mecrada ilerlemektedir. Ülkemiz, Kuruluşun çalışmalarına aktif katılım sağlanmakta; bu çerçevede IFAD’ın karar ve icra organları olan Guvernörler Konseyi ve İcra Kurulu çalışmalarını yakından takip etmektedir. IFAD 12. Kaynak Yenileme Dönemi (2022-2024) için ülkemiz tarafından anılan kuruluşa katkı sağlanmıştır.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Arasında IFAD Ülke Ofisi - Doğu Avrupa ve Orta Asya Merkezi Kurulmasına İlişkin Evsahibi Ülke Anlaşması” 5 Kasım 2018 tarihinde Ankara’da imzalanmıştır.

Türkiye’deki IFAD projeleri:

Ülkemizde gerçekleştirilen IFAD projeleri, kırsal kesimdeki halkın gelir ve yaşam standartlarının yükseltilmesini amaçlamaktadır. IFAD Türkiye’de bugüne kadar 11 projeye kaynak sağlamıştır. Bu projelerde IFAD’ın toplam katkısı 251 milyon ABD Doları olmuştur. Bahsekonu projelerin 9’u tamamlanmış olup, aşağıda kayıtlı 2’si halen devam etmektedir.

- Göksu Taşeli Havzası Kalkınma Projesi (Göksu Taşeli Watershed Development Project)

Proje süresi: 2015-2025

- Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı (Uplands Rural Development Programme)

Proje süresi: 2017-2027

Ayrıca, Fırat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi’nin (Proje süresi: 2024-2031) onay süreci tamamlanmıştır.