Ülkemizin Yurtdışında Tanıtımı

Uluslararası alandaki kültürel tanıtım faaliyetleri, bir ülkenin, dünyadaki görüntüsü, saygınlığı, dolayısıyla hedeflenen dış politikanın etkinliği bakımından oldukça önemli rol oynamaktadır.

Esnek kullanılabilen ve etkili bir dış politika aracı olan tanıtım faaliyetlerinin, belirli bir stratejiye oturtulması ve ilgili tüm kurumlarla ve kuruluşlarla eşgüdüm halinde ve işbirliği içinde belirlenmesi ve icra edilmesi önem taşımaktadır. Kültürel tanıtım, dış politikanın ayrılmaz bir parçasıdır ve dış politikanın önceliklerini izlemesi gerekir. Tanıtımda başarı, uzun vadeli planlamaya, küresel bakışa, ayrıntılı uygulamaya dayalı bir yaklaşımın benimsenmesine bağlıdır.

Bundan hareketle, dış politikayı uygulamak ve eşgüdümünü yapmak; yabancı devletlerle ve uluslararası kuruluşlarla ilişkileri yürütmek; diğer Bakanlıkların ve kuruluşların dış politikayı etkileyen faaliyetlerinin ve temaslarının dış politikaya uygunluğunu sağlamak, bu faaliyetlerin eşgüdümünü yapmak, bunlara katılmak görevi ve yetkisi kanunla Dışişleri Bakanlığına verilmiştir.

Bu çerçevede, Dışişleri Bakanlığı, ülkemizin kültürel tanıtımının güncel gereksinimlerini daha iyi karşılayabilmek için, Türkiye’de tanıtma faaliyetinde bulunan başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, tüm kurumlarla, kuruluşlarla, sivil toplum örgütleriyle, özel sektörle, akademik çevrelerle işbirliğine özen göstermektedir.

Ülkemiz, birçok medeniyetin beşiği ve köprüsü olmuş, eski medeniyetlerin geleneklerini ve kültürlerini miras olarak almış, bu birikimi harmanlayarak kendi kültürünü oluşturmuş, bunu toplumsal yaşam biçimi olarak diğer ülkelerin ve halkların istifadesine sunmuştur. Doğal olarak, diğer toplumlar, bu zengin kültüre ve onu barındıran bu güzel coğrafyaya ilgi duyacaktır. İlgi duymanın ve göstermenin ön koşulu, farkında olmaktır. Nitekim, Türkiye bugün dünyanın en çok ziyaret edilen ülkeleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla tanıtım faaliyetleriyle, iletişimin sağlanmasının, önyargıların giderilmesinin, doğru bilgi ve olumlu görüntü verilmesinin yanı sıra farkındalık yaratılmasına da çalışılmaktadır. Kültürel ilişkilerin, ülkeler arasında karşılıklı anlayışı güçlendirdiği, aynı zamanda ortak hareket için de uygun zeminler oluşturduğu ve yeni ağlar tesisi yoluyla, kamu diplomasisi uygulamasının belirleyici unsuru olduğu bilinmekte ve yaygın kabul görmektedir.

Önceleri turizmle sınırlı biçimde algılanan “tanıtım” olgusunun kapsamı ve boyutları, günümüzde çok daha farklı bir görünüm kazanmıştır. İç siyasetten dış politikaya, ekonomiden ve ticaretten kültüre, sosyal gelişim ve nüfus hareketlerinden eğitime, turizmden kültürel çeşitliliğe, fikir ve düşünce hayatının zenginliğine kadar geniş bir yelpazeye yayılabilen çok boyutlu tanıtım gereksinimi, değişen dünya koşullarının yanı sıra, ülkemizin içinde bulunduğu kendine özgü koşullardan da kaynaklanmaktadır.

Yurtdışında milyonlarca vatandaşımız, soydaşımız, akraba toplulukları yaşamaktadır. Ülkemizin yurtdışında kültürel tanıtımı, diğer milletlere olduğu kadar, soydaşlarımıza ve akraba uluslara da yöneliktir.

Ülkemizin kendine özgü değerlerinin, tarihinin, dilinin, edebiyatının, arkeolojik varlığının, bilim yaşamının, sanatının, mimarisinin, mutfağının, geleneklerinin, inançlarının, rol modellerinin, spor yaşamının çeşitli etkinliklerle dış dünyaya yani Türkiye dışında yaşayan herkese, yansıtılması için çaba gösterilmektedir.

Kültürün ve sanatın evrensel dilinden yararlanılması ve gerçekleştirilen etkinliklerin akıllarda iz bırakması anlayışıyla hareket edilmektedir.

Bu bağlamda, Dışişleri Bakanlığı, çeşitli ülkelerde geniş kitlelere hitap eden, çok sayıda kültürel tanıtım faaliyetinin gerçekleştirilmesinde ilgili kurumlarla işbirliği yapmaktadır. Bunlar arasında, ülkemizin tanıtımına yönelik olarak sergiler, Türkiye haftaları, Türkiye Yılı, festivaller düzenlenmesine katkıda bulunmak, mevcut festivallere/kültürel etkinliklere katılmak, yurtdışında Türk kültürüyle ilgili konferanslar gerçekleştirmek, ülkemizi tanıtıcı filmler ve belgeseller, yayınlar hazırlamak, uluslararası, bölgesel sanat, kültür festivallerine katılmak gibi faaliyetler yer almaktadır.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin kültürel birikimlerinin, insanlığa zenginlik olarak sunulması yolunda çalışmalarını sürdürmektedir.