Üçlü Ortak Çalışma Grubu’nun İlk Toplantısı hk., 7 Temmuz 2007

 

30 Nisan 2007 tarihli Ankara Bildirisi ile kurulan Ortak Çalışma Grubu’nun ilk toplantısı, Afganistan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mohammad Kabir Farahi, Pakistan İslam Cumhuriyeti Dışişleri Müsteşarı Sayın Riaz Mohammad Khan ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Ertuğrul Apakan’ın katılımıyla 6 Temmuz 2007 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Ortak Çalışma Grubu üyeleri, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül tarafından kabul edilmişlerdir.

Görüşmelerde, üç ülke Cumhurbaşkanları tarafından verilen görev uyarınca, Ankara Bildirisi’nin sonuçlarına ilişkin gelişmeler gözden geçirilmiştir. Afganistan ve Pakistan heyetleri, Ankara Doruğu’ndan bu yana meydana gelen gelişmeler ve üst düzeyli temasların sayısı hakkında bilgi vermişlerdir. Bu çerçevede, aralarındaki güven ve işbirliği ortamını geliştirmek ve güçlendirmek amacını taşıyan çeşitli güven artırıcı önlemler ele alınmıştır. Ayrıca, aşırıcılık, terörizm ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ile ekonomik, kültürel ve güvenlik işbirliği alanlarında varolan işbirliği ve danışma mekanizmaları değerlendirilmiştir.

Bu bağlamda, Türk tarafı, 2007 Eylül ayındaki 62. BM Genel Kurulu Oturumu marjında üç ülke Dışişleri Bakanları arasında New York’ta bir toplantı yapılmasını önermiştir.

Türk tarafı, iki ülke ticaret ve sanayi odalarının çatı organları arasında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin daveti üzerine toplantılar düzenlenmesini teklif etmiştir.

Ortak Çalışma Grubu, aşağıdaki önerileri ele almış ve bunların gerçekleştirilmeleri hususunda mutabık kalmıştır:

Orta düzeyli Afgan ve Pakistanlı uzmanların, Ankara’daki Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi’nde (TMMM) düzenlenen kurslara katılımları. Her iki ülkenin ilgili kanun uygulayıcı makamlarından yetkililerin, Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi (TADOC) tarafından düzenlenen kurslara katılımları. İki hükümet tarafından belirlenecek ortak projeler için Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TIKA) yardımıyla fizibilite çalışmalarının yapılması.

Afganistan ve Pakistan tarafları aşağıdaki güven artırıcı önlemler üzerinde de mutabık kalmışlardır:

Özellikle birbirlerinin ülkelerindeki teröristler ile yıkıcı ve devlet karşıtı eylemlere karışan unsurlara sığınak, eğitim ve finansman sağlamama ve bu konularda somut istihbarat değişimi üzerine hemen harekete geçme hususlarında, kurulmuş olan mekanizmalar aracılığıyla güvenlik işbirliğinin artırılması. · İki ülke arasındaki Bakanlar düzeyindeki Karma Ekonomik Komisyon’a, taşımacılık, transit ve gümrüklerle ilgili konulara eğilmesinin önerilmesi.

· İki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla basın-yayın organlarında program değişimleri yapılması için işbirliğinin teşvik edilmesi.

· Doğal afetlere karşı erken uyarı hususunda işbirliği tesisi ve meteorolojik işbirliği dâhil gerekli bilgi değişimi yapılması.

· Özellikle resmi kanallar aracılığıyla olmak üzere iki ülkenin milletvekilleri, gazetecileri ve akademisyenleri de dâhil insandan insana temasların ve değişimlerin artırılması.

Samimi ve yapıcı bir atmosferde gerçekleştirilen toplantı, iki komşu ülke arasında diyalog ve işbirliğinin kurumsallaştırılması yolunda atılmış önemli bir adımı oluşturmuştur.

Ortak Çalışma Grubu, bir sonraki toplantısını, İkinci Doruk Toplantısı’ndan önce İstanbul’da yapacaktır.

Afganistan ve Pakistan heyetleri, Türk tarafınca kendilerine gösterilen sıcak konukseverlik için teşekkürlerini sunmuşlardır.