Türkiye - ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu 10. Toplantısı Ortak Açıklaması, 23 Mayıs 2013, Ankara

Başkent Ankara'da 23 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) 10. toplantısı sonucunda Türkiye Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından yayımlanan ortak bildiri metni aşağıdadır:

 

 

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti temsilcileri, Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun (EOK) 10. toplantısı için 23 Mayıs 2013 tarihinde bir araya gelmişlerdir. EOK, Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesinde (ETSİÇ) ana hatlarıyla belirtildiği üzere, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ortaklığın güçlendirilmesi için ortak çabalarımızın önemli bir unsurudur. Toplantı, ülkelerimiz arasında ticaret ve yatırımı geliştirmeye olan bağlılığımızı yansıtmaktadır.

 

EOK’nın 10. toplantısında, ortak ticari fırsatların teşviki için yeni yolların araştırılması, yeniliklere ilişkin belirli işbirliği alanlarının geliştirilmesi ve şirketlerarası ilişkilerin pekiştirilmesi üzerinde durulmuştur. İki ülkenin temsilcileri ticaret, yatırım ve sektörel işbirliği gibi geniş bir yelpazenin yanı sıra aşağıdaki konuları da ele almışlardır:

 

  • Enerji verimliliği de dâhil olmak üzere, enerji sektörü ve çeşitli enerji üretimi teknolojilerinde gelişmiş işbirliği fırsatları. Heyetler, ABD özel sektörünü Türkiye'nin enerji sektöründe yatırım yapmaya teşvik etme ve Türkiye'nin enerji kuruluşlarıyla ABD Hükümetinin bağlantılarını güçlendirme çabalarını ele almışlardır. Enerji faaliyetlerine ilişkin işbirliğinin başarılı olduğu ve ikili Enerji Çalışma Grubunun gelecekte düzenli toplantılarla enerji ile ilgili görüşmeleri devam ettirmesinin faydalı olacağı konusunda görüş birliğine varılmıştır.

 

  • Altyapının geliştirilmesinin teşvikine yönelik. Heyetler ulaşım, bilgi teknolojileri ve haberleşmeye ağırlık vererek, altyapı sektöründe işbirliğini geliştirmenin yollarını araştırmışlardır.

 

  • Girişimcilik ve yeniliğin teşvik edilmesi, şirketlerarası bağlantıların artırılması ve çeşitli konularda işbirliği alanlarının genişletilmesi. Heyetler, hızla büyüyen sektörlerde girişimcilik ve şirketlerarası bağlantıları geliştirmek için devam eden çabalar da dâhil olmak üzere, inovasyon gündemi hakkında görüşmüşlerdir. Heyetler, Küresel Girişimcilik Programı (GEP) ve Yeni Bir Başlangıç için Ortaklar ​​(PNB) ile işbirliğinin yanı sıra,  KOBİ'lere ilişkin işbirliğini devam ettirme konusunda mutabakata varmışlardır. Fikri mülkiyet haklarına saygının, inovasyon ve girişimcilik eko-sisteminin geliştirilmesinde kritik bir husus olduğu konusunda geniş bir mutabakata da varmışlardır. ABD tarafı, Türkiye'de fikri mülkiyet haklarının (FMH) korunmasını geliştirecek olan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından hazırlanan Türk Patent Kanunu’nda yapılan değişikliklerin önemine işaret etmiştir.

 

  • İstanbul’un bir Uluslararası Finans Merkezi (İFM) olarak geliştirilmesi için birlikte çalışmaya yönelik atılacak müteakip adımlara ilişkin görüşme. Heyetler, Türkiye’nin İstanbul Finans Merkezi eylem planında kaydettiği ilerlemeyi gözden geçirmişler ve Türkiye’yi finansal sektörde yabancı yatırım için daha çekici hale getirmeye yönelik tedbirlere ilişkin ileri ve potansiyel belirli işbirliği alanlarını ele almışlardır.

 

  • Başta Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika ülkeleri olmak üzere, üçüncü ülkelerde, ekonomik kalkınmanın desteklenmesi taahhüdü. Heyetler, Kuzey Afrika’daki geçiş sürecinde bulunan ülkeleri desteklemeye yönelik mevcut çabaları ele almışlardır. Heyetler ayrıca, üçüncü ülkelerdeki Türk ve Amerikan şirketleri arasında özel sektör ortaklıkları sağlamanın yollarının üzerinde durmuşlardır. Amerika Birleşik Devletleri, Geçiş Sürecinde Bulunan Arap Ülkeleri için Deauville Ortaklığına Türkiye’nin bölgesel bir ortak olarak katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.

 

  • Beşeri tıbbi ürünlerde ticaret ve yatırımın genişletilmesine yönelik görüşme.  Heyetler,  hızla büyüyen ve yeniliğe dayalı bir sektör olan ilaç endüstrisine ilişkin ikili ticaret ve yatırımı artırmaya yönelik adımlardaki ilerlemeyi gözden geçirmişlerdir.

 

  • Tarım ürünlerinde ikili ticaretin artırılmasını teşvik eden politikaları geliştirmenin önemi.Heyetler tarımsal ticareti daha da geliştirmenin yollarını ele almışlardır.  

 

Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet T. Gücük başkanlık etmiştir. Heyet, Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı; Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türk Eximbank temsilcilerinden oluşmuştur.

 

Amerika Birleşik Devletleri heyetine Ekonomi ve Ticaretten sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose W. Fernandez başkanlık etmiştir. Heyet Dışişleri, Tarım, Ticaret ve Enerji Bakanlıkları ile ABD Ticaret Temsilcisi Ofisi yetkililerinden oluşmuştur.

 

EOK’nın yılda iki kez toplanma kararı doğrultusunda ve Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerindeki ivmeyi devam ettirmeye yönelik karşılıklı iradeyle uyumlu olarak, iki tarafın heyetleri bu yıl içinde bilahare Vaşington’da bir kez daha bir araya gelme hususunda mutabık kalmışlardır.