Türkiye - Solomon Adaları İlişkileri

Siyasi İlişkiler

Türkiye - Solomon Adaları arasındaki diplomatik ilişkiler 8 Mart 1979 tarihinde kurulmuştur. Solomon Adaları’na Kanberra Büyükelçiliğimiz akreditedir.

Türkiye ile Solomon Adaları arasında bugüne kadar üst düzey ziyaret gerçekleştirilmemiştir. Öte yandan, 9-11 Temmuz 2007 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansı’na dönemin Solomon Adaları Dışişleri Bakanı John Oti katılmıştır.

9-11 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Pasifik Adaları Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Solomon Adaları Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı William Haomae iştirak etmiştir.

9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) 4. Konferansı'da ise Solomon Adaları, Başbakan Yardımcısı Manasseh Maelanga'nın başkanlığında, Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Shanel Agovaka, Kalkınma Planlama ve Yardım Eşgüdümü Bakanı Snyder Rini ile bazı parlamenterlerden oluşan bir heyetle temsil edilmiştir.

7-8 Haziran 2014 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenen Türkiye-Pasifik'teki Gelişmekte Olan Küçük Ada Devletleri Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Solomon Adaları Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Clay Frau Soalaoi katılmıştır.

23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesine Solomon Adaları’ndan Çevre, İklim Değişikliği, Afet Yönetimi ve Meteoroloji Bakanlığı Müsteşarı Melchior Mataki katılmıştır.

İstanbul’da 2011 yılında düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Dördüncü Konferansı sonucunda kabul edilen İstanbul Eylem Programı’nın 27-29 Mayıs 2016 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşen “Üst Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı”na Solomon Adaları’ndan Başbakan Yardımcısı düzeyinde katılım olmuştur.

Ekonomik ve Ticari İlişkiler

Türkiye’nin 2023 yılında Solomon Adaları’na ihracatı 308.593 Dolar, ithalatı ise 2973 Dolar düzeyinde kaydedilmiştir.

Kısıtlı ikili ticaretimizde ihracat kalemlerimizi öğütülmüş hububat ve sebze ürünleri, hijyen ürünleri ve ev aletleri teşkil etmiş, ithalatımızın ise tamamına yakını elektromekanik ürünler olmuştur.

2013 yılında deniz ambulansı olarak kullanılmak üzere 64.975 Dolar tutarında 4 adet bot hibe edilmiştir.

Solomon Adaları’nda 2014 yılında art arda yaşanan doğal afetler çerçevesinde meydana gelen hasarın giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla ülkemizce 50 bin Dolar değerinde yardımda bulunulmuştur.