Türkiye-Pakistan Ortak Bildirisi, Ankara, 27-31 Ekim 2008

Gayrıresmi Tercüme

1. Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Seyid Yusuf Riza Gilani, 27-31 Ekim 2008 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Pakistan Başbakanına, Bayan Gilani ve üst düzey bir heyet refakat etmiştir.

2. Başbakan Gilani, Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmelerde bulunmuş ve Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Gül ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Köksal Toptan’a birer nezaket ziyareti gerçekleştirmiştir. Pakistan Başbakanı Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Gün Kutlamalarına Onur Konuğu olarak katılmıştır. Başbakan Gilani ayrıca İstanbul’da Dünya Ekonomi Forumu toplantısına da iştirak etmiştir.

3. Pakistan ve Türkiye, yakın benzerlikler, karşılıklı saygı ve dayanışmadan oluşan benzersiz bağlar olarak nitelendirilen ve iki halkın kalplerinde derin bir yer edinmiş özel ilişkilere sahiptir. Her iki taraf da hakları arasındaki dostluk ve karşılıklı fayda sağlayan ortaklarına en üst düzeyde önem atfetmektedir.

4. Oldukça samimi olarak nitelendirilen görüşmeleri sırasında iki ülkenin liderleri, halkalarının temel çıkarları lehine olan ve keza bölgesel barış, istikrar ve refahın teşvikinde önemli bir etken olan stratejik işbirliği ortaklıklarının seviyesinin kapsamlı olarak yükseltilmesi hususundaki kararlılıklarını ifade etmişlerdir.

5. Taraflar düzenli stratejik diyalog tesis etmek ve bölgesel ve küresel konulara dair eşgüdüm, istişare ve işbirliği sürecini daha da pekiştirmek kararı almışlardır.

6. Ekonomik ve ticari, savunma, bilimsel ve teknolojik ve kültürel işbirliğinin teşviki amacıyla kapsamlı çerçeveler oluşturulması kararlaştırılmıştır. Her iki taraf da, tüm alanlardaki projelerde işbirliğinin son derece büyük potansiyel taşıdığı ve karşılıklı olarak özel sektörlerin etkin işbirliğinin sağlanmasıyla güçlendirilebileceği hususunda mutabık kalmışlardır.

7. Taraflar, altyapı, madencilik, tarım, imalat ve enerji sektörlerinde önemli kalkınma projelerini ele alma hususunda mutabık kalmışlardır. Ayrıca, Türk ve Pakistan kamu ve özel sektör firmaları, bölgesel ve bölge ötesi işbirliğini de birlikte ele alacaklardır.

8. İlave havayolu hatları dahil olmak üzere, ulaştırma ve iletişim kanalları tesis etmek suretiyle, bağlantıların güçlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Türkiye ve Pakistan’ın özel jeo-ekonomik ve jeo-politik önemleri çerçevesinde, kara ve demir yolu bağlarına ayrıca önem atfedilecektir.

9.Bölgesel barış, kalkınma ve refahı desteklemek üzere, her iki ülke de ikili ve çok taraflı işbirliğinin geliştirilmesi hususunda kararlıdırlar.

10. Pakistan, Afganistan’da barışın sağlanmasına yönelik önemli rolünden ötürü Türkiye’ye takdirlerini ifade etmiştir. Bu çerçevede, özellikle kalkınma boyutuna ağırlık verilecek şekilde Ankara Üçlü Zirvesi sürecinin daha ileriye götürülmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

11. Pakistan ayrıca, Kıbrıs Türk Halkı’nın arzularının gerçekleşmesi yönünde tam desteğini ifade etmiştir.

12. Türkiye, Pakistan’ın egemenliği, siyasi bağımsızlığı ve bütünlüğüne tam desteğini ve dayanışmasını dile getirmiştir. Türkiye ayrıca, Pakistan’ın terörizm ve aşırıcılık belasıyla mücadelesine olan desteğini ifade etmiştir. Her iki taraf da güvenlik ve terörizmle mücadele konularındaki işbirliğini geliştirme kararı almışlardır.

13. Kültürel alanda, gençlik değişimi programları düzenlenmesi, üniversitelerarası işbirliği ile düşünce kuruluşları, sinema, televizyon, medya sahalarında ortak üretim ve işbirliği konularında anlaşmaya varılmıştır.

14. Tarihi Mutlan ve Konya şehirlerinin kardeş şehir ilan edilmeleri kararlaştırılmıştır. Her iki şehrin de değerli kültür mirası değerli birer hazinedir ve her iki şehir arasında manevi önemlerine vurgu yapan çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi için çaba harcanacaktır.

15. Her iki ülke arasında turizmin geliştirilmesi ve özel ortak turizm proje ve paketleri geliştirilmesi hususunda mutabık kalınmıştır.

16. İki ülke Parlamentoları düzenli ziyaretler düzenleyeceklerdir. Bu süreci kolaylaştırmak gayesiyle, Türk tarafının ardından Parlementolararası Dostluk Grubu Pakistan tarafınca da en kısa sürede kurulacaktır.

17.Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan, Başbakan Syed Yousuf Raza Gilani’nin Pakistan’ı ziyaret davetini kabul etmiştir.