Türkiye-Malavi İlişkileri

6 Temmuz 1964 tarihinde bağımsızlığını ilan eden Malavi’ye ilk olarak Nairobi Büyükelçiliğimiz 1971 yılında akredite edilmiştir. 2011’den bu yana ise Lusaka Büyükelçiliğimiz akreditedir.

Malavi’nin Kahire Büyükelçiliği Türkiye’ye akredite bulunmaktadır.

Türkiye’nin Malavi’de muvazzaf Büyükelçilik açma kararı yasal olarak tekemmül etmiş (10 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 1051 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı); ancak, Lilongve'de Büyükelçilik henüz fiilen açılmamıştır.

Malavi’den ülkemize uluslararası toplantılar vesilesiyle Dışişleri Bakanı düzeyinde dört kez ve diğer Bakanlar düzeyinde ziyaretler yapılmıştır. Ülkemizden Malavi’ye henüz Cumhurbaşkanı ve Bakan düzeyinde ziyaret olmamıştır.

Türkiye ile Malavi arasında toplam ticaret hacmi 2024 yılında 59,79 milyon Dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Ülkemiz Malavi’ye 6,58 milyon Dolarlık ihracat yaparken, Malavi’den 53,20 milyon ABD Doları tutarında ithalat gerçekleştirmiştir.

Ülkemizin Malavi’ye ihracatında makinalar, vinçler ve kuru baklagillerin öğütülmesi veya işlenmesine mahsus makine ve cihazlar öne çıkan ürün gruplarıdır. Türkiye’nin Malavi’den düzenli olarak ithal ettiği ürünlerin tütün ve tütün döküntüleri olduğu görülmektedir.

Ülkemiz ile Malavi arasında 2006’da Lilongve’de Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması imzalanmış, bununla birlikte Karma Ekonomik Komisyon (KEK) henüz toplanmamıştır.

DEİK ile Malavi Ticaret Konfederasyonu arasında Kasım 2016’da İş Konseyi Mutabakat Muhtırası akdedilmiştir.

Ülkemiz Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Başkanlığı (TİKA), AFAD ve Diyanet Vakfı gibi kuruluşlarıyla çeşitli alanlarda Malavi’ye kalkınma ve diğer yardımlarda bulunmaktadır.

Hükümetimiz tarafından Malavili öğrencilere 1992’den bu yana Türkiye Bursları verilmekte olup, sözkonusu tarihten bu yana burs verilen Malavili öğrenci sayısı 111’e ulaşmıştır. 2024-2025 eğitim yılı için 7 Malavili öğrenci burs almaya hak kazanmıştır.