Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu (EOK) Dokuzuncu Toplantısı, 28 Kasım 2012, Vaşington

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti Temsilcileri 28 Kasım 2012 tarihinde Vaşington’da Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun (EOK) dokuzuncu toplantısını gerçekleştirmek üzere bir araya gelmişlerdir. Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi’nde belirtilmiş olduğu üzere, EOK Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ortaklığı güçlendiren kilit bir unsurdur. Toplantı, ülkelerimiz arasındaki ticaret ve yatırımın geliştirilmesi yönünde devam eden taahhüdümüzü yansıtmaktadır.

EOK’nın dokuzuncu toplantısında ortak ticari fırsatları teşvik etme olanaklarını araştırmaya, belirli işbirliği ve yenileşim alanlarını geliştirmeye ve iş çevreleri arasındaki bağları arttırmaya odaklanılmıştır. İki ülkenin temsilcileri, aşağıda belirtilenler de dâhil olmak üzere, ticaret, yatırım ve sektörel işbirliğine ilişkin geniş kapsamlı konuları görüşmüşlerdir:

• İş çevreleri arasında bağları geliştirmeye, girişimcilik ve yenileşimi teşvik etmeye ve çeşitli alanlarda işbirliğini genişletmeye yönelik somut adımlar. Heyetler, girişimciliği ve iş çevreleri arasındaki temasları arttırmaya yönelik çabaların devam ettirilmesi de dâhil olmak üzere, yenileşim gündem maddesini ele almışlardır. “Türkiye-ABD Yatırım Forumu” ve “İş Yapma Kolaylığı Sempozyumu” hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Heyetler, KOBİ’ler, Küresel Girişimcilik Programı (GEP) ve Yeni Bir Başlangıç için Ortaklık Programı (PNB) konusundaki işbirliğini sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır. Ayrıca, fikri mülkiyet haklarına saygının, yenileşim ve girişimcilik ekosistemini geliştirmede önemli bir rolü olduğu konusunda da geniş ölçüde mutabakat sağlanmıştır.

• Enerji verimliliği ve çeşitli enerji üretme teknolojileri de dâhil olmak üzere, enerji sektöründe işbirliğine yönelik fırsatlar. Heyetler, ABD özel sektörünün Türkiye’nin enerji sektörüne yatırım yapmaya özendirilmesine ve ABD Hükümetinin Türkiye’nin enerji kurumlarıyla ilişkisini genişletmeye yönelik çabaları görüşmüşlerdir. Türkiye’de sanayi bölgelerinde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik Sıfıra Yakın Bölge projesi gibi enerji faaliyetlerinde işbirliğinin başarılı olduğu hususunda mutabakata varılmış ve muhtemel ek işbirliği alanları tartışılmıştır.

• İstanbul’un bir Uluslararası Finans Merkezi (IFC) olarak geliştirilmesi için birlikte çalışmaya yönelik atılacak müteakip adımlara ilişkin görüşme. Heyetler, Türkiye’nin Uluslararası Finans Merkezi eylem planında kaydettiği ilerlemeyi gözden geçirmişler, düzenleyici ve politika uzmanlarının değişimi de dâhil olmak üzere, Türkiye’yi finansal sektörde yabancı yatırımlar için daha cazip hale getirmeye yönelik potansiyel önlemlere ilişkin ileri somut işbirliği alanlarını görüşmüşlerdir.

• Altyapının geliştirilmesini desteklemeye yönelik işbirliği. Heyetler, altyapı alanında işbirliğine yönelik imkânları araştırmışlardır. Heyetler, ulaşım, bilgi iletişimi, teknoloji ve kentsel gelişim gibi sektörleri ele almışlardır.

• Başta Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika ülkeleri olmak üzere, üçüncü ülkelerde, ekonomik kalkınmanın desteklenmesi taahhüdü. Heyetler, Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika’da geçiş sürecinde bulunan ülkeleri desteklemeye yönelik olarak her iki ülkede süren çabaları değerlendirmişlerdir. ABD Türkiye’nin ''Geçiş Sürecinde Bulunan Arap Ülkeleri için Deauville Ortaklığı”na bölgesel bir ortak olarak katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir.

• Tıbbi ürünlerde ticaret ve yatırımın genişletilmesine yönelik görüşme. Heyetler, hızla büyüyen ve yeniliğe dayalı bir sektör olan ilaç sanayiinde ikili ticaret ve yatırımı arttırmak için atılan adımlardaki ilerlemeyi gözden geçirmişlerdir.

• Tarım ürünlerinde ilave ikili ticareti teşvik eden politikaları geliştirmenin önemi. Heyetler, tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesi konusunu ele almışlardır. Tarım ürünleri ticareti her iki taraf açısından da önem taşımaktadır. Zira, gerek ABD gerek Türkiye önemli tarım ürünleri sektörlerini barındırmakta ve tarım uzmanları bu alandaki ikili ticaretin artması yönünde bir potansiyel görmektedirler.

T.C. Dışişleri Bakanlığı’nda Ekonomik İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet T. Gücük’ün başkanlık ettiği Türk heyetinde, Ekonomi Bakanlığı; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı; Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı; Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu; Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı; Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türk Eximbank’ın temsilcileri yer almışlardır. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı José W. Fernandez’in başkanlık ettiği ABD heyetinde, Dışişleri, Tarım, Ticaret, Enerji ve Ulaştırma Bakanlıkları; Ulusal Güvenlik Teşkilatı; ABD Ticaret ve Kalkınma Ajansı; Eximbank; Denizaşırı Özel Yatırım Kurumu ve Ticaret ve Kalkınma Ajansı’nın temsilcileri yer almışladır.

Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun (EOK) yılda iki kez toplanma kararı doğrultusunda ve Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerindeki ivmenin sürdürülmesi yönündeki karşılıklı iradeyle uyumlu olarak, heyetler önümüzdeki yıl Türkiye’de tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırmışlardır.