Türkiye- Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri (ve Göç ile İltica) Bakanları Toplantısı Ortak Basın Açıklaması, 9 Mart 2016, Ankara

Türkiye ve Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri (ve Göç ile İltica) Bakanları toplantısı 9 Mart 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Türk heyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan, Belçika heyeti ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders, Başbakan Yardımcısı ve Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon, Adalet Bakanı Koen Geens ile Göç ve İltica Devlet Sekreteri Theo Francken’den oluşmuştur.

Bu Üçlü Toplantı, ilki Ekim 2008’de İstanbul’da ve ikincisi 2013 yılında Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıdan sonra Bakan düzeyinde düzenlenen üçüncü toplantıdır.

Bu platformun amacı, her iki ülkenin siyasi makamları arasında ortak ilgi alanlarımızı oluşturan, başta terörle mücadele, polis ve adli işbirliğinin yanısıra konsolosluk işleri ve göç yönetimi konularında diyaloğu sürdürmektir.

1. 9 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirilen bu üçüncü toplantıda Bakanlar, son dönemde Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilen terör eylemleri ile dünyanın dört bir yanında can alan terör eylemlerini kuvvetle kınadıklarını ifade etmişler, kendi Hükümetlerinin terörle mücadele etme ve terörün tüm biçimleri ve tezahürleriyle mücadelede işbirliğini geliştirme yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir.
Bakanlar, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde daha da ileri götürülmesi gereken yeni ivmeyi ve iki taraf arasında artan dialoğu memnuniyetle karşılamışlar, göç dahil Türkiye- AB ilişkilerinin tüm boyutlarında işbirliğini arttırma ihtiyacını yinelemişlerdir.

Bakanlar, Suriye’deki çatışmanın sürmesine paralel olarak bu bölgede derinleşen göç ve mülteci krizini, ancak gerçek bir iş birliği ve yük paylaşımı ile üstesinden gelinebilecek, büyüyen bir sınama olarak görmektedirler. Belçika tarafı, Türkiye’nin şimdiye kadar 2.7 milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yapmış olmasındaki üstün çabasını takdirle karşılamaktadır.

Bakanlar, Belçika’da yaşayan Türklerin her iki ülkenin ekonomik refahına ve ikili ilişkilerinin gelişmesine yaptığı değerli katkıları ele almış ve bunu takdirle karşılamıştır.

2. Dışişleri Bakanları iki ülkenin ortak görüş ve çıkarları doğrultusunda, tüm alanlarda ikili ilişkilerin istikrarlı biçimde gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirmişler, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri ile bölgedeki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır.

3. Adalet Bakanları adli işbirliği yapılarının nasıl geliştirilebileceğini görüşmüş, terörle bağlantılı davalarda iade talepleri ve karşılıklı adli yardımlaşmaya ilişkin konuları ele almışlardır.

4. İçişleri Bakanları terörle mücadele amacıyla polis işbirliğini derinleştirme kararı almış ve Belçika Devlet Sekreteri ile birlikte göç konusunu görüşmüşlerdir.