Sri Lanka'nın Siyasi Görünümü

4 Şubat 1948 tarihinde bağımsızlığına kavuşmuş ve 22 Mayıs 1972 tarihinde ismi Seylan’dan Sri Lanka'ya çevrilmiştir. Sri Lanka, liberal ekonomiye sahip, çok partili ve demokratik geleneklere uygun olarak seçilen hükümetlerle yönetilen bir cumhuriyettir.

1983 yılında hükümet ile ayrılıkçı Tamil Elam Özgürlük Kaplanları (LTTE) terör örgütü arasında çıkan iç savaş, hükümetin askeri mücadeleyi kazandığı 2009 yılında sona ermiştir.

Sri Lanka’da yönetim erki geniş icra yetkilerine sahip, 5 yılda bir halk oylamasıyla işbaşına gelen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet tarafından paylaşılmaktadır. Cumhurbaşkanı, Devlet ve Hükümet Başkanlığı görevlerini birlikte icra etmektedir. Başbakanlık makamı ise icraata yönelik olmaktan ziyade daha çok semboliktir. Kabine, Devlet Başkanı tarafından Başbakana danışılarak atanmaktadır.

2017 yılında, yerel yönetim seçimlerinde kadın adaylar için %25’lik; Eyalet Konseyi seçimlerinde ise %30’luk bir kotanın konulduğu bir seçim sistemi getirilmiştir.

Halk oylamasıyla seçilen Sri Lanka Parlamentosu 225 üyeye sahiptir ve görev süresi 5 yıldır. Son seçimler 17 Ağustos 2015 tarihinde yapılmıştır. Parlamento seçimlerinin 2020 yılında yapılması beklenmektedir.

Sri Lanka’da 16 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenmiş olup, Gotabaya Rajapaksa yeni Cumhurbaşkanı olarak 18 Kasım 2019 tarihinde yemin ederek göreve başlamıştır.