a) Vize
Slovenya 21 Aralık 2007 itibariyle Schengen sistemine dahil olmuştur.
Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın Slovenya’ya seyahatlerinde Schengen vizesi almaları gerekmektedir. Resmi pasaport hamili vatandaşlarımız (diplomatik, hususi ve hizmet) ise son 180 gün içinde 90 günden fazla ülkede kalmamak şartıyla vizeden muaftırlar.
Sınır kapılarında vize verilmesi uygulaması mevcut değildir.
Slovenya’nın vize ile ilgili uygulamalarına, Slovenya Dışişleri Bakanlığı’nın aşağıda adresi kayıtlı internet sitesinden ulaşılabilmektedir:
https://www.gov.si/en/topics/entry-and-residence/
Ankara’daki Slovenya Büyükelçiliğinin irtibat bilgileri aşağıdadır:
Adres : Kırlangıç sok. No: 36 06700 GOP/Ankara
Telefon : 90 312 405 49 99 - 00 90 312 405 42 21/22
Faks : 00 90 312 426 02 16
E-posta : sloembassy.ankara@gov.si
İnternet sayfası : http://www.ankara.veleposlanistvo.si/
Öte yandan, Slovenya ile sınırı bulunan ve Schengen bölgesine dahil olmayan Hırvatistan Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Ancak, Schengen sistemine dahil AB ülkelerinde (geçici veya sürekli ikametle) yaşayan vatandaşlarımız ile çok girişli ve geçerli Schengen vizesi hamili vatandaşlarımız, bu konudaki belgelerini ibraz etmeleri kaydıyla vizeden muaf tutulmaktadır.
Tek girişli Schengen vizesini haiz vatandaşlarımız ise, Schengen ülkelerinden birine giriş yapmak suretiyle bu vizeyi kullandıkları için bu muafiyetten yararlanamamakta ve çıkışta Hırvatistan sınırından geri çevrilmektedirler. Bu durumdaki vatandaşlarımızın Lübliyana’daki Hırvatistan Büyükelçiliğinden vize almaları ya da Türkiye’ye havayolu ile dönmeleri gerekmektedir.
b) Yol Güzergâhı ve Sınır Kapıları
Vatandaşlarımızın kullanabilecekleri güzergâhlar aşağıda sunulmuştur:
Avusturya-Slovenya-Hırvatistan Güzergahları:
a) Villach – Karavanke – Lübliyana - Novo Mesto - Obrezje Sınır Kapısı - Bregana Sınır Kapısı- Zagreb.
b) Graz - Sentilj Sınır Kapısı - Maribor - Gruskovje Sınır Kapısı - Macelj Sınır Kapısı- Zagreb.
İtalya- Slovenya- Hırvatistan Güzergahları:
a) Venedik veya Trieste - Fernetici Sınır Kapısı - Sezana Sınır Kapısı – Postojna – Lübliyana - Novo Mesto - Obrezje Sınır Kapısı - Bregana Sınır Kapısı - Zagreb.
b) Udine - Gorizia Sınır Kapısı - Novo Gorica Sınır Kapısı – Ajdovscina – Postojna – Lübliyana - Novo Mesto - Obrezje Sınır Kapısı - Bregana Sınır Kapısı - Zagreb.
c) Gümrük
Vatandaşlarımız yanlarında bulundurdukları 10.000 Euro veya üstü nakit parayı veya muadili yabancı parayı, ya da değerli ziynet eşyasını (altın vb.) sınır kapılarındaki görevlilere beyan etmek zorundadır.
Slovenya’da gümrükten muaf tutulacak olan sigara, alkol ve parfüm ürünlerinin miktarında sınırlama bulunmaktadır. Hayvan, bitki, ilaç, narkotik ürünler ve silahlara ilişkin olarak da özel düzenlemeler mevcuttur.
Yukarıdaki konularda daha detaylı bilgilere aşağıda adresi kayıtlı İngilizce internet sayfasından ulaşılması mümkündür.
http://www.fu.gov.si/en/topics/
d) Yol Güvenliği
Vatandaşlarımızın Slovenya üzerinden karayoluyla yapacakları seyahatleri sırasında herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmaları ihtimali düşüktür. Bununla beraber, hemen her yerde olduğu gibi hırsızlık vakalarına rastlanabilmektedir. Dolayısıyla vatandaşlarımızın mola ve konaklama tesislerinde değerli eşyalarını açıkta bulundurmamaları, kilit altında tutmaları ya da yanlarında dikkatle taşımaları gerekmektedir.
Vatandaşlarımız Slovenya geçişlerinin tamamını otoyol üzerinden tamamlayabilmektedir. Yol koşulları genel olarak iyi olmakla birlikte bakım çalışmalarının yapıldığı bölümlerde dikkatli olmak gerekmektedir. Sınır geçişleri, otoyol ve büyük yerleşim birimlerinde 24 saat açık benzin istasyonları bulunmaktadır.
e) Trafikte dikkat edilmesi gereken hususlar
- Hız Sınırları:
Slovenya’da hız sınırı meskûn mahallerde 50, şehirlerarası yollarda 90, karayolunda 100, otoyolda 130 km.dir.
Aşırı hız dolayısıyla kesilen cezaların miktarı hız aşımının şehir içinde, şehir dışında, çevre yolu ve otoyollarda olmasına ve aşılan km’ye göre değişmekte ve 1.200 Euro’ya kadar ulaşabilmektedir.
- Zorunlu Elektronik Otoyol Pulu (E-vinyet) Uygulaması:
Slovenya’da 2022 yılından itibaren elektronik otoyol geçiş pulu (e-vinyet) uygulamasına geçilmiştir. Sözkonusu uygulama ve ücretler hakkındaki güncel bilgilere https://evinjeta.dars.si/en adresinden ulaşılabilmesi mümkündür. Slovenya’ya giriş yapılmadan önce sözkonusu internet adresinden ya da benzinci/satış noktalarından e-vinyet sistemine kayıt yapılması gerekmektedir. Aksi halde, sıkça yapılan elektronik ya da fiziki kontrollerde para cezaları kesilmekte, anında ödeme yapılmaması durumunda, ceza uygulanan şahısların pasaport ve araç ruhsatlarına geçici olarak el konulmaktadır.
E-vinyet’e kayıt yapılırken, plaka numarasının ve araç sınıfının doğru girilmesi, eğer benzinciden kayıt yapılıyorsa keza ödeme yapmadan önce sözkonusu bilgilerin kontrol edilmesi ve kayıt yapıldığına dair elektronik ya da fiziki bir belgenin yolculuk sırasında muhafaza edilmesi büyük önem taşımaktadır.
- Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar:
Slovenya’da birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, şehir içinde ve şehir dışında, gündüz ve gece far yakma zorunluluğu bulunmaktadır.
Benzin istasyonları genellikle saat 06.00–22.00 arası açık olup, sınır geçişleri, otoyol ve büyük yerleşim birimlerinde 24 saat açık benzin istasyonları bulunmaktadır.
Slovenya’da trafik suçlarında, ölümlü kazalar haricinde hapis cezası öngörülmemekle beraber, suçun ağırlığına göre sürücü belgesine, pasaporta, aracın belgelerine ve araca, yargı işlemleri sonuçlanıncaya kadar el konulabilmektedir. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan kazalarda, kazaya sebebiyet veren taraf, mahkemeye sevk edilmekte ve dava tarihine kadar gözaltında tutulmaktadır. Ölüm ile sonuçlanan kazalarda suçlu bulunan taraf hapis cezasına çarptırılmaktadır. Trafik kazası yapan sürücüler polisi arayarak yazılı bir rapor almak zorundadırlar. Hasarlı araçla ülkeyi terk ederken gümrük görevlileri bu belgeyi görmek isteyebilmektedir.
Sloven yetkililer trafik cezalarının ödenmesini sağlamak amacıyla sürücü belgesi, pasaport, ruhsat gibi belgelere yasalar çerçevesinde el koyma hakkına sahiptir.
Slovenya’dan transit geçiş yapan sürücülerimizin, özel araçları için Slovenya’da geçerli uluslararası sigorta poliçesi (Yeşil Kart) ile araçlara ait sahiplik belgesi veya sürücü vekâletnamesi bulundurmaları gerekmektedir.
f) Yararlı Telefonlar ve İrtibat Bilgileri
-T.C. Lübliyana Büyükelçiliği:
Adres : Livarska ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon : + 386 1 236 41 50 veya 51
Acil Nöbetçi Telefon: + 386 30 738 928
E-posta : embassy.ljubljana@mfa.gov.tr
İnternet adresi : http://ljubljana.be.mfa.gov.tr/
-Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi (7/24) : + 90 312 292 29 29
-Polis : 113 (Kaza olması halinde bu numara aranmalıdır.)
-Ambulans : 112
-İtfaiye : 112
-Slovenya Otomobil ve Motorlu Taşıtlar Birliği (Onarım ve çekme gibi hizmetler vermektedir) : 1987
-Trafik Danışma numarası: + 386 1 518 8 518
g) Duyurulmasında yarar görülen hususlar
1.Vatandaşlarımızın seyahate başlamadan önce kendileri ve beraberinde yolculuk eden kişilerin pasaportlarını yanlarına aldıklarından emin olmaları ve bu pasaportların geçerlilik sürelerini kontrol etmeleri önemli bir husustur. Aksi takdirde, Schengen ülkeleri sınırları içerisinde herhangi bir pasaport kontrolünden geçmeden Slovenya’ya kadar seyahat eden vatandaşlarımız, Schengen dış sınırı olan Slovenya’da ülke sınırlarından çıkarken pasaportsuz olmaları veya pasaportlarının geçerlilik sürelerinin sona ermiş olması nedeniyle geri döndürülmekte ve yeni pasaport/geçici pasaport temin etmek durumunda kalmaktadırlar.
Ayrıca, bu durumdaki vatandaşlarımıza, geçerli bir seyahat belgesi hamili olmadan Slovenya’ya giriş yaptıkları için, yürürlükteki kanunlar çerçevesinde 500 Euro ceza (anında ödeme yapıldığı takdirde, yarısı olan 250 Euro’ya indirilmektedir) uygulanması da sözkonusu olabilmektedir.
2.Trafik cezalarının kredi kartı ile ödenmesi mümkündür.
3.Sloven karayolları ve sınırlardaki son durumu gösteren güncel bilgilere aşağıdaki internet sitesinden ulaşılabilmektedir:
https://www.promet.si/en
4.Schengen dış sınırı ülkesi olan Slovenya ile Schengen üyesi olmayan Hırvatistan arasındaki sınırdaki pasaport kontrolleri uzun araç kuyruklarının oluşmasına yol açabilmektedir. Uzun sınır kuyruklarının önlenmesi amacıyla Sloven tarafınca gerekli tedbirler alınmaya çalışılsa da, yaz aylarında araç trafiğinde yaşanan yoğunluğun da etkisiyle, Slovenya-Hırvatistan sınırında uzun süreli beklemeler olabilmektedir. Vatandaşlarımızın, seyahatlerini planlarken bu hususu göz önünde bulundurmalarında yarar görülmektedir.