Romanya

VİZE

Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya gelmeleri için vize almaları gerekmektedir. Resmi pasaport (diplomatik, hususi ve hizmet) hamili Türk vatandaşlarının Romanya'ya yapacakları turistik ziyaretlerinde 180 gün içerisinde kullanacakları 90 günlük süre için vize almalarına ihtiyaç duyulmamaktadır. Romen makamlarının vize için talep ettiği belgeler hakkındaki bilgilere Romanya’nınAnkara Büyükelçiliği ya da İstanbul ve İzmir’deki Başkonsolosluklarının web sayfalarından ulaşılabilmektedir.

Ankara Büyükelçiliği internet adresi: http://ankara.mae.ro/tr

İstanbul Başkonsolosluğu: http://istanbul.mae.ro/tr

İzmir Başkonsolosluğu: http://izmir.mae.ro/tr

-AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.

Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilmektedir. Bununla birlikte, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin, İtalya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İtalya’ya giriş yapılması gerekmektedir. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat edecek vatandaşlarımızın vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşımaktadır.

Romanya'nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vize ücretleri şu şekildedir:

C Tipi kısa süreli Vize : 80 Euro
D Tipi uzun süreli Vize : 120 Euro

Vatandaşlarımızın, Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan, ülkeye giriş vizesine sahip olmanın veya vize muafiyetinin mutlaka yolcuya giriş hakkı sağlamayacağı, Romanya’ya giriş yapacak yabancıların geçerli vizesi ile birlikte seyahat süresini kapsayacak pasaport sahibi olmalarının yanı sıra, mutlak surette ülkede geçirilecek süre zarfında geçimlerini sağlayacak maddi kaynağa sahip olduklarını kanıtlamaları, ikamet edecekleri adresi bildirmeleri beklenmekte, ayrıca vizelerinin geçerlilik kazanacağı tarihten önce sınır kapılarına gelmemeleri yolundaki uyarılarını dikkate almaları gerekmektedir. Zira, sınır polisi vize geçerlilik tarihinden önce ülkeye giriş yapmak isteyenleri geri çevirebilmekte ya da bekletebilmektedir.

Yukarıda kayıtlı hususlara ek olarak, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan ve tatillerini geçirmek için Türkiye’ye giderken Romanya–Bulgaristan güzergâhını kullanmak isteyebilecek vatandaşlarımızın, kendilerinin ve beraberlerinde Batı Avrupa ülkelerinde ikamet etmeyen Türk vatandaşı yakınları bulunması halinde, bu kişilerin vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını önceden mutlaka teyit etmeleri, ayrıca seyahat sigortası yaptırmaları önem taşımaktadır.

Bu meyanda önemli bir hususa da dikkat çekmek gerekmektedir: Romanya sınır makamları, geçerlilik süresi bulunsa dahi, 10 yıldan önceki bir tarihte düzenlenmiş eski tip pasaportlarla ülkeye girişe müsaade etmemektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın eski tip pasaportlarını yeni tip e-pasaportlarla değiştirmeleri menfaatleri icabıdır.

Romen vatandaşlarının ise, 2010 yılı başından itibaren 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla turistik amaçlı ziyaretlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır.

YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI


Romanya, mesafenin uzaklığı ve otoyol ağının çok sınırlı olması nedeniyle, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın yaz tatillerini geçirmek üzere Türkiye’ye gittiklerinde kullandıkları geleneksel güzergâhlar arasında yer almamaktadır.

Romanya'da otoyol tanımına uygun olarak sadece Bükreş-Piteşti, Ploieşti – Bükreş ve Bükreş-Köstence arasında otoyol bulunmaktadır. Nadlac sınır kapısından başlayan ve Bükreş’e bağlanması planlanan otoyol yer yer hizmete açılabilmiştir. Bu kısımlar Arad – Timişoara, Lugoj çevre yolu, Deva – Oraştie ve Sibiu çevreyoludur. Nadlac – Bükreş otoyol projesi henüz tamamlanmamıştır.

Bununla beraber, Avrupa’dan (Macaristan üzerinden) gelen ve Romanya’yı transit geçerek Türkiye’ye seyahat etmeyi arzu eden vatandaşlarımıza tavsiye edilen yol güzergâhları aşağıda sunulmaktadır:

Birinci seçenek: Borş (gümrük kapısı) - Oradea – Cluj Napoca – Alba İulia – Sibiu - Rımnicu Vılcea - Piteşti- Bucureşti-Giurgiu (gümrük) 648 km

İkinci seçenek: Nadlac (gümrük) - Arad - Timişoara – Reşita-Drobeta Turnu Severin-Filiaşi- Craiova –Carcal-Roşiori de Vede-Alexandria- Giurgiu (gümrük) 632 km


Avrupa ülkelerinde ikamet edip Romanya üzerinden yurdumuza araçlarıyla gidecek olan vatandaşlarımızın bağlı bulundukları sigorta şirketlerine yol boyunca geçilebilecek tüm ülkelerin kayıtlı olduğu bir "YEŞİL KART" düzenlettirmeleri gerekmektedir.

Yol geçiş ücretleri

Romanya'da yerli ve yabancı tüm araç sahiplerinin "Rovignette" adı verilen yol kullanım ücreti ödemeleri gerekmektedir. "Rovignette" uygulamasına tabi olan araçlardan alınacak ücretler, araçların yolcu kapasiteleri, egzoz emisyonları, dingil ve römork sayıları gibi hususlar göz önünde bulundurularak belirlenmektedir. Rovignette ücretleri Romanya'daki herhangi bir postanede, Romen Otomobil Kulübü’nde (ACR), Petrom benzin istasyonlarında kurulan birimlerde veya karayolları idaresine ait işletmelerde ödenebilmektedir. Söz konusu uygulamadan, diplomatik plakalı araçlar muaf tutulmuştur.

Rovignette ücretlerinin ödenmemesi durumunda araç tipine bağlı olarak 250-4.500 Ley aralığında değişen tutarlarda para cezası uygulanmaktadır.

2023 yılı için geçerli olan Romanya yol (Rovignette) ücretlerini gösteren liste aşağıda sunulmuştur

Daha fazla bilgi için: www.roviniete.ro/tu/info/parteneri internet adresini ziyaret edilebilir. Sitenin Türkçe versiyonu mevcuttur. Aşağıdaki miktarlar yıl içerisinde değişikliğe uğrayabilir.

(ROVIGNETTE) ÜCRETLERİ LEİ OLARAK TAHSİL EDİLMEKTEDİR.

Bu nedenle Romanya’ya girişte bir miktar döviz bozdurulması gerekmektedir.

Binek Araçlar


3 euro – 1 hafta (7 gün)

7 euro – 1 ay (30gün)

13 euro – 3 ay (90 gün)



Yolcu sayısı 9 ile 23 arası olan araçlar
(şoför dahil)

20 euro – 1 hafta (7 gün)

52 euro – 1 ay (30 gün)

120 euro – 3 ay (90 gün)


Yukarıdaki ücretlere ilave olarak Giurgiu – Ruse (Rusçuk) üzerinde bulunan köprü için otomobillere ve minibüslere 3 Euro geçiş ücreti uygulanmaktadır. Bükreş – Köstence otoyolu üzerinde bulunan Cernavoda köprü geçişi için ise, motosikletlerden 8, otomobillerden 13, minibüslerden (araçların ağırlığına göre değişmektedir) 47 ley ücret alınmaktadır.

Gerek rovignette, gerek köprü ücretleri mahalli para (ley) olarak tahsil edilmektedir. Euro cinsinden ödeme yapılması mümkün değildir.

GÜMRÜK
Yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına izin verilen eşya, varsa beyan etme zorunluluğu olan eşya ve döviz miktarı:
Vatandaşlarımızın, beraberlerindeki eşyaları ülkeye girişte ve çıkışta gümrük görevlilerine yazılı olarak beyan etme ve bu eşyaların anılan görevliler tarafından kontrol edilmelerine izin verme zorunluluğu bulunmaktadır. Ülkeye girişte maksimum 2 paket sigara bulundurulmasına izin verilmektedir.

Vatandaşlarımız, üzerlerinde bulunan altın, mücevher gibi değerli ziynet eşyaları ile 10 bin EURO veya karşılığı dövizin üzerindeki nakit parayı Romanya'ya girişte gümrük memuruna beyan etmek zorundadırlar. Ülkeye girişte beyan edilmeyen ve 10 bin Euro’yu aşan nakit paraya el konulabilmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın yanlarında ihtiyaçlarından fazla nakit para ve mücevher bulundurmamaları tavsiye olunur.

KARAYOLLARININ DURUMU VE TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Romanya'da yol güvenliği konusunda genel olarak bir sorun bulunmamaktadır. Romanya'da yukarıda belirtilen güzergâhlar üzerinde sadece 90 km. uzunluğundaki Piteşti-Bükreş ve 221 km’lik Bükreş-Köstence arasında kesintisiz otoyol bağlantısı bulunmaktadır. Bükreş – Köstence otoyolu Macaristan – Romanya – Bulgaristan üzerinden Türkiye’ye gitmek isteyebilecek vatandaşlarımızın güzergâhında değildir. Dolayısıyla, Macaristan’dan Bulgaristan’a kadar Romanya içerisinde yapılacak karayolu seyahatinde otoyol uzunluğu kısmen tamamlanan bölümlerle birlikte 120 km’yi geçmemektedir. Yol kalitesi genelde Avrupa standartlarından uzaktır. Şehirlerarası yollar tek şeritli, dar ve çok kasisli olup, genelde küçük köy ve kasabaların içinden geçmekte, trafik lambası hemen hemen hiç bulunmamaktadır. Yollarda, sık sık at arabası, arızalı araç, bisikletli ve yolda yürüyen yaya bulunabilmektedir.

Romanya Karayollarında belirlenen hız sınırları şu şekildedir:

Otoyollarda: 130 km/saat
Şehirlerarası yollarda: 90 km/saat
Şehiriçi yollarda: 50 km/saat

Romanya'da yürürlükte olan trafik kuralları, ihlali durumunda çok ağır trafik cezalarını beraberinde getirmektedir. Çeşitli para cezalarının yanında ehliyete de el konulabilmektedir. El konulan sürücü belgeleri, vatandaşlarımıza ceza süresinin dolmasını müteakip Büyükelçiliğimizde şahsen teslim edilmektedir. Ayrıca, yaralamalı veya ölümlü trafik kazalarında “ölüme veya yaralamaya sebebiyet vermek” suçundan kazaya yol açan tarafa cezai kamu davası açılmaktadır. Bu bağlamda, aşağıdaki hususların dikkate alınmasında fayda görülmektedir;

· Işıklı ve sesli uyarı yer almayan demiryolu hemzemin geçitlerinde çok dikkatli davranmak,

· Emniyet kemerini mutlaka kullanmak,

· Seyir halindeyken farları gece ve gündüz yanar vaziyette bulundurmak,

· Araba kullanırken cep telefonuyla görüşmemek,

· Tek yönlü yollara ters yönden girmemek,

· Trafik polisinin işaretlerine, talimatlarına mutlaka uymak,

· Demiryolu veya tramvay yolu üzerinden gitmemek,

· Alkollü araç kullanmamak,

· Işıklara mutlak surette uymak,

· Kaza durumunda polise başvurmak (Bu amaçla 112 numaralı telefon kullanılmaktadır),

· Hız sınırlarına riayet etmek,

· Tanımadığı numaralardan gelen telefonlara cevap vermemek.

Trafik kuralı ihlalinden dolayı sürücü belgesine el konulan vatandaşlarımız trafik cezasını ödedikten sonra (ödeme bankaya yapılır) en yakın notere giderek yeminli tercüman eşliğinde “Romanya’da ikamet etmediğini ve sürücü belgesini aldıktan sonra ülkeyi terk edeceğini” gösteren yazılı bir beyanda bulunmaları halinde, ehliyetlerini geri alabilmektedir. Gerçeğe aykırı beyan, ceza davası açılmasına neden olmaktadır.

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR
T.C. Bükreş Büyükelçiliği
Adres: Calea Dorobantilor Nr.72, Sector 1, Bucureşti,

Acil Telefon Numarası : 00 40 738 834 097

Tel (Santral) : 00 40 21 206 37 00
Konsolosluk Şubesi Faks : 00 40 21 206 37 30 veya 37

E-Posta : embassy.bucharest@mfa.gov.tr

T.C. Köstence Başkonsolosluğu : 00 40 241 60 79 10

Polis, İtfaiye, Jandarma, Ambulans : 112

Cluj-Napoca Fahri Konsolosluğu : 00 40 264 438 402
İaşi Fahri Konsolosluğu : 00 40 232 411 533
Ticaret Müşavirliği : 00 40 21 318 39 39
THY Bükreş Bürosu : 00 40 21 311 32 10 - 00 40 21 311 24 10
Urgenta Floresca Hastanesi : 00 40 21 599 23 00 - 08
Otomobil arıza, çekici : 00 40 248 500 500 - 00 40 21 222 22 22
Giurgiu Gümrük Polisi : 00 40 246 274 895

Calafat Gümrük Polisi : 0040 251 333 006

Otopeni Gümrük Müdürlüğü : 0040 021 201 33 15
Nadlac Gümrük Müdürlüğü : 00 40 257 474 593
Romanya Trafik Müdürlüğü : 00 40 235 311 753

ÖNEMLİ NOT-2:

Romanya’da sağlık hizmetlerinin yetersiz olması sebebiyle, Romanya güzergahını kullanacak vatandaşlarımızın sağlık sigortalarını hava ambulansı hizmetini de kapsayacak şekilde yaptırmaları tavsiye olunur.

Vatandaşlarımızın, Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan, ülkeye giriş vizesine sahip olmanın veya vize muafiyetinin mutlaka yolcuya giriş hakkı sağlamayacağı, Romanya’ya giriş yapacak yabancıların geçerli vizesi ile birlikte en az 6 ay geçerli pasaport sahibi olmalarının yanı sıra, mutlak surette ülkede geçirilecek süre zarfında geçimlerini sağlayacak maddi kaynağa sahip olduklarını kanıtlamaları gerekeceği, bu nedenle, bu tür kanıtlayıcı belgeler ile yeterince nakit para (Günlük 50 Avro veya konvertibl para) bulundurmaları, Romanya’ya giriş yaptıkları sırada ülkede kalacağı adresi gösterir belge, davetiye vb. belgeleri yanında bulundurmaları, ayrıca vizelerinin geçerlilik kazanacağı tarihten önce sınır kapılarına gelmemeleri yolundaki uyarılarını dikkate almaları zorunludur. Zira, sınır polisi vize geçerlik tarihinden önce ülkeye giriş yapmak isteyenleri geri çevirebilmekte ya da bekletebilmektedir.

Romanya’ya gerçekleştirilecek seyahatlerde aşağıdaki hususların dikkate alınmasında fayda görülmektedir;

· Vize kurallarına riayet etmek,

· Pasaportun geçerlilik sürelerine dikkat etmek,

· Harcamalarda sadece mahalli para olan Romen Leyi kabul edildiğinden, bir miktar mahalli para bulundurmak, ancak bunu yaparken bankalar ve döviz büroları dışında başka şahıs ve yerlerden kesinlikle para bozdurmamak,

· Yolda kendisini polis olarak tanıtarak kimlik ve üzerindeki döviz miktarını gösterilmesini isteyen şüpheli şahısları en yakın polis karakoluna davet etmek,

· Trafik kurallarına dikkat etmek,

· Araçları sadece aydınlatılmış, mümkünse bekçisi olan yerlere park etmek, araçları alarm sistemleri ile donatmak,

· Alışveriş merkezlerinde yankesicilere dikkat etmek,

· Araçlarda para ve değerli eşya bırakmamak,

· Şehirlerin kenar mahallelerinde bulunmamak,

· Özel konutlarda konaklamamak.