Papua Yeni Gine'nin Ekonomisi

Papua Yeni Gine’nin çok sayıda adadan oluşan coğrafi yapısı, kaynakların etkili biçimde kullanılmasını güçleştirmektedir. Ülke ekonomisi, büyük ölçüde maden cevheri, petrol, kahve, kakao ve kereste ihracatına dayandığından, dünya pazarında yaşanan fiyat dalgalanmalarına karşı duyarlıdır. En önemli ticaret ortakları Avustralya, ÇHC ve Japonya’dır.

Altın üretiminde önemli bir yeri olan Papua Yeni Gine, diğer madenler ile petrol ve doğalgaz üretimine de son yıllarda ağırlık vermiştir. Maden ve petrol ürünlerinin genel ihracat içindeki payı % 60 civarındadır. Madencilik sektörü, altın ve bakır ağırlıklıdır. Ancak Bougainville'deki bakır madenlerinin 1988-2005 yılları arasında yaşanan kriz nedeniyle kapalı kalması, bakır üretimini azaltmıştır. Bougainville'de barış sağlanmasıyla, bakır madenlerinin yeniden işletmeye açılması ekonomiyi olumlu etkilemiştir. Diğer yandan, ülkenin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanındaki potansiyeli de dikkat çekmektedir. Başta Avustralya ve ABD olmak üzere yabancı yatırımcılar, LNG sektöründeki yatırım olanaklarına yakın ilgi göstermektedirler. Papua Yeni Gine’nin doğalgaz rezervinin 5 trilyon metreküp, kanıtlanmış petrol rezervinin ise 180 milyon varil olduğu tahmin edilmektedir.

2020 yılı TÜİK verilerine göre, Türkiye ile Papua Yeni Gine’nin toplam dış ticaret hacmi 5 milyon ABD Doları’nın üzerindedir.