Önceki Yıllarda Düzenlenen Etkinlikler

Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin geniş kapsamlı tanıtımı amacıyla, resmi ve özel kurumların yanı sıra, sivil toplum ile işbirliği halinde, yurtdışında düzenlenen birçok etkinliğe katkıda bulunmaktadır.

Europalia Türkiye Sanat Festivali

Ülkemiz, 1969 yılından bu yana iki yılda bir Belçika Kralının himayesinde düzenlenen “Europalia” festivaline 2015 yılında konuk ülke olarak katılmıştır.

6 Ekim 2015-31 Ocak 2016 tarihleri arasında düzenlenen “europalia.turkey” festivaline katılıma ilişkin çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığımızca yürütülmüştür. Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman “europalia.turkey” Genel Küratörü, Erman Ilıcak Türkiye Genel Komiseri olmuştur. Festivalin açılışını, 6 Ekim 2015 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Belçika Kralı Phillippe birlikte yapmıştır.

Festivalin ana etkinliği olan ve müzelerimizden ödünç alınan eserlerin yer aldığı “Anadolu: Sonsuzluğun Evi” adlı serginin açılışı, Kraliyet Güzel Sanatlar Sarayı-BOZAR’da, 6 Ekim 2015 tarihinde yapılmıştır. 14 Ekim 2015 tarihinde BOZAR’da açılan ve festivalin ikinci ana etkinliği olan “Imagine İstanbul” adlı diğer sergide ise, çoğunluğu Ara Güler’e ait olmak üzere ülkemizden ve Fransa’dan fotoğrafçıların eserlerine yer verilmiştir.

Festival kapsamındaki bir diğer büyük etkinlik ise Anvers’deki MAS Müzesinde 22 Ekim 2015 tarihinde açılan, 16. yüzyıldan günümüze iki şehrin geçirdiği değişimleri yansıtan ve genç sanatçıların eserlerine de yer verilen “İstanbul-Anvers: İki Liman Şehri” adlı sergidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın Europalia tarafı ile işbirliği halinde hazırladığı program çerçevesinde, müzik, yerleştirme, heykel, fotoğraf, edebiyat, sinema, tiyatro, mimari, sahne sanatları, gölge oyunu, sayısal sanat, gastronomi dallarında, ülkemizin tarihi mirasını, kültürel zenginliğini, çağdaş sanat alanındaki üretimini tanıtan çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmiştir.

2015 Türkiye-Avustralya Karşılıklı Kültür Yılı

Avustralya Başbakanı Julia Gillard’ın 2012 yılında ülkemize yaptığı resmi ziyaret sırasında yayımlanan Ortak Bildirge ile Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yılı vesilesiyle 2015 yılının “Avustralya’da Türkiye Yılı” ve “Türkiye’de Avustralya Yılı” ilan edilerek, karşılıklı “Kültür Yılı” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Türkiye’nin “Kültür Yılı” açılışı, Sidney’deki “Capitol Theatre”da düzenlenen “Turkey in Music/Home of Gallipoli 2015” adlı konserle gerçekleştirilmiştir. Avustralya tarafı, “Kültür Yılı” açılışını Ankara’da Cermodern’de düzenlediği resepsiyonla yapmıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerek “Kültür Yılı” kutlamaları, gerek yıl içinde gerçekleştirilecek diğer etkinliklerde kullanılmak üzere Çanakkale Savaşları’nın 100. yılına özel “Anı Kartları” ve hatıra pulu bastırılmasını sağlamıştır.

“Kültür Yılı” kapsamında yıl boyunca, Avustralya’da Konya Tasavvuf Müziği Topluluğu’nun gösterisi, ressam Hikmet Çetinkaya’nın “Gelincik Çiçekleri” temalı sergisi, “Türk Bestecileri Gecesi” gibi Türkiye ile Avustralya arasındaki ilişkileri yansıtan ve iki ülke kültürünü tanıtan çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

2015 Türkiye-Katar Karşılıklı Kültür Yılı

Sayın Cumhurbaşkanımızın 2014 Eylül ayında Katar’ı ziyaretleri sırasında, 2015 yılının karşılıklı “Kültür Yılı” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

“Kültür Yılı”nın resmi açılışı, Kültür ve Turizm Bakanımızın ve Katarlı mevkidaşının katılımlarıyla 5 Mart 2015 tarihinde Doha’daki “Katara Opera House”da ülkemiz sanatçılarının gala programı icrasıyla gerçekleştirilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, 1-2 Aralık 2015 tarihlerinde Katar’ı ziyaretleri vesilesiyle, “Kültür Yılı” kapsamında ülkemizin onur konuğu olduğu 26. Doha Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılışını Katar Kültür, Sanat, Miras Bakanı ile birlikte gerçekleştirmiştir.

“Kültür Yılı” kutlamaları kapsamında Katar’da, “Türkiye Festivali”, “Av: Müslüman Topraklarda Asil Uğraşlar” başlıklı sergi, Taksim Trio konseri, yemek festivali, Edebiyat Meclisi programı, fotoğraf yolculuğu sergisi, ramazan sohbetleri, Türkiye’nin arkeolojik bölgeleri, kültürel miras alanları hakkında sunum, Türkiye-Katar dostluk futbol maçı, Karagöz gölge oyunu, kukla atölyesi gibi iki ülke ilişkilerini ve kültürünü yansıtan çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin Tesisinin 600. Yıldönümü

Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü 2014 yılında her iki ülkede kutlanmıştır. Bu amaçla, Sayın Dışişleri Bakanımızın 21 Mart 2013 tarihinde Polonya'yı ziyareti sırasında iki ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından bir Niyet Beyanı imzalanmıştır.

Kutlamalar çerçevesinde kapsamlı etkinliklerin gerçekleştirilmesi çalışmaları, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, ilgili kurumlarla ve kuruluşlarla işbirliği ve eşgüdüm halinde sürdürülmüştür.

600. yıldönümü kutlamaları bağlamında Türkiye ile Polonya arasındaki tarihi ilişkileri yansıtan ve iki ülke kültürünü tanıtan kapsamlı ve çok yönlü faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

Türkiye’de Çin Kültür Yılı-Çin’de Türk Kültür Yılı

İki ülke arasındaki dostane ilişkileri geliştirmek, kültürel değişimi teşvik etmek, karşılıklı anlayışı ilerletmek amacıyla, 16 Haziran 2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) Kültür Bakanı Cai Wu tarafından imzalanan bir Mutabakat Zaptı ile 2012 yılı Türkiye’de “Çin Kültür Yılı” ve 2013 yılı Çin’de “Türk Kültür Yılı” olarak ilan edilmiştir.

“Mutabakat Zaptı” uyarınca her iki ülkede güzel sanatlar, moda, tasarım, mimarlık gibi çeşitli alanlarda kültürel etkinliklerin, ortak kültürel projelerin gerçekleştirilmesi öngörülmüştür.

“Türkiye’de Çin Kültür Yılı”, 3 Aralık 2011 tarihinde İstanbul Topkapı Sarayı’nda yapılan ortak basın açıklaması ile duyurulmuş; resmi açılışı Çin Kültür Bakan Yardımcısı’nın katılımıyla 12 Aralık 2011 tarihinde Ankara “Cer Modern Sanat Müzesi”nde düzenlenen “Ünlü Çinli Ressamların Fırçasından İpek Yolu” adlı resim sergisiyle gerçekleştirilmiştir.

Ankara’da “İpek Yolu’ndan Nağmeler” adlı gala konseriyle sona eren “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” kutlamaları kapsamında, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Trabzon olmak üzere birçok şehirde gerçekleştirilen etkinliklerle Türk halkı, Çin kültürünü çok daha yakından tanıma fırsatı bulmuştur.

2013 “Çin’de Türk Kültür Yılı” çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının ve Bakanlığımızın eşgüdümünde ikili ilişkilerimize ivme kazandıracağı değerlendirilen zengin bir kültürel-sanatsal etkinlik programı gerçekleştirilmiştir.

12 Mart 2013 tarihinde Çin Kültür Bakanlığında düzenlenen basın toplantısıyla 2013 yılının “Çin’de Türk Kültür Yılı” olarak kutlanacağı kamuoyuna duyurulmuştur.

21 Mart 2013 tarihinde Pekin’deki Poly Tiyatrosu’nda, Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik’in ve ÇHC Kültür Bakanı Cai Wu’nun katılımlarıyla yapılan, Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının sunduğu gösteriyle “Çin’de Türk Kültür Yılı”nın açılışı gerçekleştirilmiştir.

2012-2013 karşılıklı kültür yılları anısına, Çin ve Türk Posta İdareleri tarafından her iki ülkede İstanbul Boğaz Köprüsü ve Taizhou Yangtze Nehri Karayolu Köprüsü temalı özel hatıra pulu bastırılmıştır.

“Çin’de Türk Kültür Yılı” çerçevesinde, 2013 yılında Çin’in farklı şehirlerinde Türk kültürünü tanıtan sergiler ve ülkemizin zenginliklerini ortaya koyan gösteriler ve konserler gerçekleştirilmiştir.

“Çin’de Türk Kültür Yılı”nın kapanışı, 15-21 Aralık 2013 tarihlerinde “Mevlana’nın Çağrısı” adlı eserin gösterimi ile yapılmıştır.

Türkiye-Hollanda Diplomatik İlişkilerinin Tesisinin 400. Yıldönümü

Türkiye-Hollanda diplomatik ilişkilerinin tesisinin 400. yıldönümü, iki ülke Dışişleri Bakanları arasında 2 Şubat 2011 tarihinde imzalanan Niyet Beyanı çerçevesinde kutlanmıştır.

Türkiye ile Hollanda arasında, kültürel-sanatsal, ticari-ekonomik, bilimsel-akademik alanlarda kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurulmasını amaçlayan 400. yıldönümü kutlamaları, iki ülke halkı arasında işbirliği ve karşılıklı anlayışa katkı sağlamış, kültürel zenginliklerinin tanıtılması için iyi fırsat sunmuştur.

Bu çerçevede, 2012 yılı boyunca her iki ülkede çeşitli alanlarda çok sayıda etkinlik düzenlenmiştir.

Sayın Dışişleri Bakanımızın Türkiye-Hollanda İkili İşbirliği (Wittenburg) Konferansı 5. Toplantısı vesilesiyle 6 Mart 2012 tarihinde Hollanda'yı ziyaretleri sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında diplomatik ilişkilerin 400. yıldönümü kutlamaları kamuoyuna duyurulmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımız, 17-19 Nisan 2012 tarihlerinde Hollanda'yı ziyareti çerçevesinde Kraliçe Beatrix ile birlikte 400.yıl kutlamalarının resmî açılışını gerçekleştirmişlerdir. Ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Kraliçe Beatrix, Levanten Ticaret Odası sergisinin, Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu'ndan seçki sergisinin, Venlo Floriade'de Türkiye Bahçesinin açılışlarını yapmışlardır.

Fransa'da Türkiye Mevsimi

Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Niyet Mektubu ile 2009 yılı, Fransa'da "Türkiye Mevsimi" ilan edilmiştir. 1 Temmuz 2009-31 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen "Fransa'da Türkiye Mevsimi (Saison de la Turquie en France)" çerçevesinde 600 civarında kültürel, sosyal, siyasi, ekonomik, bilimsel etkinlik düzenlenmiştir.

Mevsim, AB ülkelerinde yürütülmekte olan tanıtım faaliyetleri çerçevesinde şimdiye kadar yurtdışında gerçekleştirilen en büyük, en kapsamlı, en uzun soluklu etkinlikler dizisi ve tanıtım faaliyetini oluşturmuştur.

Mevsim'in resmi açılışı, 30 Haziran 2009 tarihinde Paris'te Kültür ve Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay ve Fransa Kültür, İletişim Bakanı Frédéric Mitterrand tarafından yapılmıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül'ün 6-9 Ekim 2009 tarihleri arasında Fransa’yı resmi ziyareti Mevsim'in doruk noktasını oluşturmuştur. İki ülke Cumhurbaşkanları "Grand Palais"deki "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" sergisini açmıştır. Eyfel kulesi (La Tour Eiffel), 6-11 Ekim 2009 tarihlerinde Türk bayrağı renkleri ile ışıklandırılmıştır.

Ayrıca Louvre Müzesinin bahçesi olan "Jardin des Tuileries"de 2009 yaz aylarında Türk kahvesinin ve yemeklerinin ikram edilmesini içeren "Café Turc" isimli bir açık hava etkinliği düzenlenmiştir. Paris'te Grand Palais'de düzenlenen "Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı" temalı tarihi eser sergisinin yanı sıra, Louvre Müzesi'nde "Osmanlı Tekstil ve Kaftanları", "Antik İzmir ve İyonya", "Hitit" temalı tarihi eser sergileri 2009 Ekim ayında ziyaretçileriyle buluşmuştur. Sergiler yaklaşık 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir.

Mevsim'in kapanışı, Sayın Başbakanımızın ve Fransa Senato Başkanı Gerard Larcher'in katılımıyla 6 Nisan 2010 tarihinde "Versailles" Kraliyet Operası'nda sahnelenen Müsennâ gösterisiyle yapılmıştır.

"Fransa'da Türkiye Mevsimi" çerçevesinde, Paris'in yanı sıra Marsilya, Lyon, Strazbourg, Bordeaux gibi şehirlerde Fransa'nın her köşesine yayılan çağdaş ve klasik müzik, sahne sanatları, edebiyat, güncel sanat, sinema, tiyatro, dans, gastronomi, spor, eğitim, tasarım, moda gibi farklı alanlardaki etkinliklerle, Türkiye'nin kültürel özelliklerinin, dinamizminin, yaratıcılığının Fransız toplumuna yansıtılmasına çalışılmıştır.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) ve Culture France'ın yakın işbirliği ile her iki ülkenin Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının himayesinde hazırlanan "Fransa'da Türkiye Mevsimi"nin Organizasyon Komitesi Türkiye Başkanı Emekli Büyükelçi Necati Utkan, Türkiye Komiseri Görgün Taner, Yardımcı Komiser ise Nazan Ölçer'dir.

Türkiye'de Rus Kültür Yılı/ Rusya'da Türk Kültür Yılı

Son yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında turizm alanında yaşanan olumlu gelişmelerin, kültürel alana da teşmil edilmesini sağlamak amacıyla 2007 yılı Türkiye'de "Rus Kültür Yılı", 2008 yılı Rusya'da "Türk Kültür Yılı" olarak ilan edilmiştir.

"2007 Rus Kültür Yılı" boyunca, Rusya'dan yaklaşık 250 sanatçının katılımıyla Türkiye'de dans, bale, tiyatro etkinlikleri, konserler düzenlenmiştir. Ankara’da, Antalya’da, İzmir’de, Balıkesir’de, İstanbul'da "Rusya'da Yaşanan Anlar" konulu fotoğraf sergisi açılmıştır. Rusya'dan bir çocuk topluluğu 23 Nisan kutlamalarına iştirak etmiştir. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali’ne ve Altın Portakal Film Festivali'ne Rusya'dan katılım olmuştur.

"2008 Türk Kültür Yılı" boyunca Rusya'da çeşitli etkinlikler düzenlenmiş, etkinlikler Türkiye ile Rusya arasında kültürel alandaki işbirliğine ivme kazandırmıştır.

Moskova Müzik Evi'nde 8 Nisan 2008 tarihinde düzenlenen konserle "Türk Kültür Yılı'nın açılışı yapılmıştır. Konserde Nazım Hikmet`in iki ülke kültürünü birleştirici özelliği nedeniyle Fazıl Say'ın bestelediği Nazım Hikmet Oratoryosu Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) tarafından yorumlanmış, Orkestraya Ankara Devlet Çoksesli Korosu eşlik etmiştir. Oratoryo'da solist olarak Zuhal Olcay ve Genco Erkal Nazım Hikmet`in şiirlerini seslendirmiştir.

"2008 Türk Kültür Yılı" etkinlikleri kapsamında, Rusya'nın 5 kentinde ülkemizi tanıtıcı bale gösterisi, halk dansları, konserler, sema gösterisi, karma resim sergisi, minyatür, hat, çini gibi süsleme sanatları gösterisi ve sergisi, kaftan, taş işçiliği, seramik, kilim gibi karma el sanatları sergisi, tiyatro oyunu, Rusça-Türkçe kitap sergisi, moda haftası, sokak festivalleri gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehter Takımı, Kızılordu Orkestrası ve Serkan Çağrı Grubu ile birlikte Kazan'da, Moskova'da Kremlin Sarayı'nda, Krasnador'da konser vermiştir.

Rusya`daki "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri, caz piyanisti Kerem Görsev’in ve St. Petersburg Filarmoni Orkestrası'nın 21 Aralık 2008 tarihinde icra ettiği konserle son bulmuştur.

Japonya'da Türkiye Yılı-Türkiye'de Japonya Yılı

Japonya ile Türkiye arasında geçmişe uzanan köklü ilişkilerini daha da geliştirmek ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamak amacıyla Türk ve Japon Dışişleri Bakanları'nın aldığı karar çerçevesinde 2003 yılı "Japonya'da Türkiye Yılı" olarak ilan edilmiştir.

Japonya'da 2003 Türkiye Yılı etkinliklerini Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı yürütmüştür. Japonya'nın yoğun nüfuslu kentlerini kapsayan etkinliğe, Türkiye'den çok sayıda özel kurum ve kuruluş aktif olarak katılmıştır.

Etkinliklerin belirlenmesinde, Japon halkının ilgisini en çok çekebilecek kültürel zenginliklerin seçilmesine özen gösterilmiştir.

17 Şubat 2003-31 Mayıs 2004 tarihleri arasında Japonya'nın çeşitli kentlerinde 100'ü aşkın kültürel, sanatsal, ekonomik, turistik tanıtım faaliyetiyle, ülkemizi Japon halkına tanıtma olanağı sağlanmıştır.

Pek çok tarihi-kültürel sergiler ve ülkemizin farklı zenginliklerini ortaya koyan gösteriler ve konserler, 2004 yılında da sürdürülmüştür. "Türkiye'de Üç Büyük İmparatorluk: Hitit, Bizans, Osmanlı Sergisi", Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu Sergisi, Belkıs Balpınar Halı Kilim Sergisi, "Dances of Colours" Folklor Gösterisi, Tekfen Filarmoni Orkestrası Konserleri, Fazıl Say Konserleri, Yağlı Güreş Gösterileri, Kezban Arca Batıbeki Resim Sergisi, Gönül Paksoy Sergisi, "Made in Turkey Fashion Show", İstanbul Sazendeleri Konserleri, "Japonya'da Türkiye Yılı" kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerdir.

Osmanlı İmparatorluğu'na ait Ertuğrul Firkateyni'nin Japonya'yı ziyareti ve ardından geminin batmasıyla yaşanan felaket ile başlayan Japon-Türk dostluğunun 120. yıldönümüne rastlayan 2010 yılının,"Türkiye ile Japonya, şimdi daha da yakın" sloganı ile "Türkiye'de Japon Yılı" olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.

Bu çerçevede düzenlenen ve İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine de renk katan faaliyetler, sadece İstanbul ile sınırlı değildir. İzmir, Mersin, Ankara, Safranbolu, Kaman gibi Türkiye'nin farklı yörelerinde, Japon kültürünün ve sanatının örnekleri yıl boyunca sergilenmiştir. Japon filmleri haftası, kimono defilesi, geleneksel Japon davul gösterisi gibi 70 kadar etkinlik düzenlenmiştir.

Ankara'da Türk-Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde 4 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen ön açılış töreniyle başlayan "2010 Türkiye'de Japonya Yılı"nın iki ülke arasında 21. yüzyıla taşınan dostluk ve işbirliği ilişkilerinin daha da gelişmesine ve böylelikle evrensel barışa katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

"Türkiye'de Japon Yılı" çerçevesinde, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün ve Japonya Altes Prensi Tomohito Mikasa'nın katılımıyla 3 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul'da ''Japon-Türk Dostluğunu Kutlama Töreni'' gerçekleştirilmiştir.

Japonya’nın ve Türkiye'nin işbirliğiyle kurulan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nin açılışı Temmuz ayında yapılmıştır.

"2010 Türkiye'de Japonya Yılı" etkinlikleriyle, Japonya'nın güzelliklerinin tanıtılması, dostluğun ve etkileşimin daha da derinleştirilmesi, işbirliğinin gelecek nesillere aktarılması amaçlanmıştır.

"2010 Türkiye'de Japonya Yılı" 25 Kasım 2010 tarihinde İstanbul'daki Haliç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen etkinliklerle son bulmuştur.

2017 Yılında Kutlanan Diplomatik İlişki Tesisi Yıldönümleri

2017 yılında, Kenya ve Malta ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıldönümü; Güney Kore ile 60. yıldönümü; Pakistan ve Ürdün ile 70. yıldönümü kutlanmıştır.

Diğer ülkelerle diplomatik ilişkilerimizin tesisinin yıldönümleri vesilesiyle gerçekleştirilen karşılıklı kültürel faaliyetler, ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamakta ve ülkemizin tanıtımına yardımcı olmaktadır. Kutlamalar çerçevesinde her iki ülkede çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

“Türkiye-Pakistan Diplomatik İlişkilerinin 70. Yıldönümü” vesilesiyle, İslamabad Büyükelçiliğimizin ve Bakanlığımızın eşgüdümü ve ilgili kurumlarımızın katkılarıyla Pakistan’ın belli başlı şehirlerinde bir dizi kültürel etkinlik düzenlenmiştir. Ortak posta pulu tedavüle çıkarılmıştır.

Bakanlığımızın eşgüdümünde İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Tarih, Sanat, Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından, tarihi belgelerden ve fotoğraflardan oluşan, “Dost ve Kardeş Türkiye-Pakistan İlişkilerinin 70. Yılı“ başlıklı bir prestij kitabı 2018 yılında bastırılmıştır.

KÜLTÜR YILLARI / DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN YILDÖNÜMLERİ

2018 Türkiye-Tayland Kültür Yılı

Ülkemiz ile Tayland arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 60. yıldönümü vesilesiyle, 2018 yılı iki ülke arasında Kültür Yılı ilan edilmiş ve yıl boyunca karşılıklı kültürel etkinlikler düzenlenmiştir.

Tayland Kültür Bakanı Vira Rojpojchanarat, Kültür ve Turizm Bakanımızın davetlisi olarak 27-29 Eylül 2018 tarihleri arasında Ankara’yı ve İstanbul'u kapsayacak şekilde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret vesilesiyle, “Kültür Yılı”nın ahdi zeminini oluşturan Niyet Beyanı 27 Eylül 2018 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde gerçekleştirilen törenle imzalanmıştır. İmza töreni sonrasında, Ortak Fotoğraf Sergisi açılmış ve Tayland tarafının ülkemizde (Ankara, İstanbul, İzmir) gerçekleştirdiği etkinliklerin resmi açılışı aynı akşam iki ülke Kültür Bakanlarının katılımıyla yapılmıştır.

Kültür Yılı kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı (KTB) tarafından Tayland’da Ulusal Tiyatro'da "Türkiye'nin Renkleri" konseri gerçekleştirilmiş, Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları “Piri Reis Balesi”ni sergilemiş, Kültür Merkezi’nde ortak fotoğraf sergisi açılmış, Bangkok’taki alışveriş merkezlerinde ve sinemalarda film gösterimleri yapılmış, çocuklara ülkemizi tanıtıcı etkinlikler düzenlenmiştir.

2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı

Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye-Rusya Federasyonu (RF) Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) 6. Toplantısı vesilesiyle 2017 yılı Mart ayında Moskova’yı ziyareti sırasında 2019 senesinin “Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” olarak kutlanması kararı alınmış ve buna ilişkin Niyet Beyanı imzalanmıştır.

“Kültür ve Turizm Yılı”nın açılışı 9 Nisan 2019 tarihinde Moskova Bolşoy Tiyatrosu’nda iki ülke Kültür Bakanları tarafından gerçekleştirilmiştir. Açılışta, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından Truva Operası sahnelenmiştir.

Ortak kültürel etkinliklerimiz arasında; konserler, fotoğraf, resim ve el sanatları sergileri, tiyatro gösterileri, film günleri, çocuk programları, gastronomi etkinlikleri, konferanslar, uluslararası opera, bale, müzik festivallerine iştirakler yer almaktadır.

2019 Japonya’da Türk Kültür Yılı

2019 yılı “Japonya’da Türk Kültür Yılı” olarak kutlanmıştır. Mart 2019-Aralık 2019 dönemini kapsayan etkinlik takvimi çerçevesinde, Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tokyo Büyükelçiliğimiz işbirliğinde kültürel etkinlikler düzenlenmiştir.

"KültürYılı"nın resmi açılışı 19 Mart 2019 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un ve Prenses Akiko Mikasa’nın katılım sağladığı "Hazineler ve Osmanlı İmparatorluğu’nda ‘Lâle’ Geleneği" (The Treasures and the Tradition of 'Lâle' in the Ottoman Empire) sergisiyle gerçekleştirilmiştir.

Topkapı, Dolmabahçe, Yıldız Sarayları envanterinde bulunan, aralarında tarihi Japon vazoların ve zırhlarının da bulunduğu yaklaşık 180 parça eserden oluşan sergi, 20 Mart-20 Mayıs 2019 tarihleri arasında Tokyo’nun en büyük müzesi olan Tokyo Ulusal Sanat Merkezi'nde ziyaretçilerle buluşmuştur.

Sergi, Tokyo’nun ardından, Kyoto’nun tarihi merkezindeki Ulusal Modern Sanat Müzesi’nde 14 Haziran 2019 tarihinde ziyarete açılmıştır. 28 Temmuz 2019 tarihine kadar açık kalan sergi, 28-29 Haziran 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen G-20 Zirvesi vesilesiyle Japonya’da bulunan Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından da ziyaret edilmiştir.

13-14 Mayıs 2019 tarihlerinde Türk Müziği Konseri, 23-25 Mayıs 2019 tarihlerinde Kyoto’da ve Tokyo’da Sema gösterileri, 11-14 Mayıs 2019 tarihlerinde Tarkan Konseri gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Piri Reis Balesini 3 Eylül 2019 tarihinde Tokyo’da sahneye koymuş, Tokyo’daki Yoyogi Park’ta 7 Eylül 2019 tarihinde düzenlenen Türkiye Festivali kapsamında çeşitli kültürel etkinlikler gerçekleştirilmiştir.