No:85 - 15 Mayıs 2003, Dünya Gıda Örgütü´nün Ankara´da Temsilcilik Açması Talebi

Dünya Gıda Örgütü, 1968-1998 yılları arasında Türkiye’ye gıda yardımı yapmak amacıyla Ankara’da bir temsilcilik bulundurmuştur. Örgüt, 1998 yılında, Türkiye’nin daha fazla gıda yardımına ihtiyacı olmadığı düşüncesinden hareketle, kendi isteğiyle temsilciliğini kapatmıştır.


Irak’taki savaş durumunun yarattığı olumsuz koşullardan ötürü, Irak halkına, ihtiyacı olan gıda ve yiyecek yardımını Türkiye’den tedarik ederek ve ülkemiz tarikiyle gerçekleştirmek amacıyla, Örgüt, yeniden Ankara’da bir temsilcilik açmak için müracaatta bulunmuştur.


Dünya Gıda Örgütü’yle, Irak’a yardım bağlamında Türkiye’de yeniden bir temsilcilik açılması için gerekli anlaşma üzerinde temas ve müzakereler sürdürülmektedir.


Dünya Gıda Örgütü, Irak için öngörülen gıda ve yiyecek yardımlarının ülkemizden temin edilebileceklerde önceliği ülkemize vermek suretiyle ve Türkiye’nin taşıma olanaklarından yararlanarak faaliyetlerini sürdürmekte, Temsilciliğin hukuki yapısı sonuçlanana değin geçecek süre içindeki hukuki işlemler, tüm BM kuruluşları adına hareket etmeye yetkili konumdaki BM Kalkınma Programı Ankara Temsilciliği aracılığıyla yerine getirilmektedir.


Dünya Gıda Programı (WFP), Irak’a gıda sevkiyatının yeniden başladığı 4 Nisan 2003 tarihinden 14 Mayıs 2003’e kadar 72.000 ton gıda malzemesini ülkemiz üzerinden Irak’a ulaştırmıştır. Bu miktar 2.880 kamyon geçişine tekabül etmekte olup, bugün itibarıyla WFP tarafından Irak’a yapılan toplam gıda yardımının (82.000 ton) %85’ine tekabül etmektedir.


WFP bugüne kadar ülkemizden 40 milyon ABD Doları tutarında 101 bin ton gıda malzemesi (buğday, bisküvi, mercimek, nohut ve bitkisel yağlar) satın almıştır. Önümüzdeki 1 aylık dönemde en az 50.000 ton gıda malzemesinin daha ülkemizden alınması planlanmakta ve bu sürecin gelecek sonbahar aylarına kadar artarak devam etmesi öngörülmektedir.


Bu çerçevede, WFP’nin ülkemizden satın aldığı gıda maddelerinin önümüzdeki dönemde 500 bin tona ulaşması beklenmektedir.

 

Taşımacılık firmalarımızın BM’nin insani yardım malzemesinin sevkiyatından elde ettikleri gelirin Haziran ayı sonuna kadar 18 milyon ABD Doları’na ulaşması, sevkiyatların artarak devam etmesi halinde bu kazancın da aynı oranda artması beklenmektedir.