No:60 - 20 Nisan 2006, Türkiye´nin Afrika´ya Yaptığı İnsani Yardımlar hk.

Türkiye, 2005 yılı içinde, Afrika’nın batısı ve güneyindeki 10 ülkeye, kronik fakirlik, kuraklık ve kuraklığın yol açtığı düşük tarımsal üretim ve yaygın HIV/AIDS hastalığının yol açtığı sosyo-ekonomik çöküntü ile mücadele edebilmek için uluslararası kuruluşlar tarafından yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak üzere Dünya Gıda Programı kanalıyla 2 milyon 300 bin ABD Doları nakdi kaynak aktarmıştı.

Dünya Gıda Programı yetkilileri, ülkemizin katkılarının, fon yetersizliği nedeniyle gıda dağıtımının kesilmesi tehlikesinin yaşandığı son derece kritik bir dönemde yapılarak, Program’ın çalışmalarında bir aksama olmasının önüne geçildiğini şükranla belirtmişler, ayrıca, Türkiye’nin Afrika’da kuraklık ve açlıkla mücadelede önde gelen donör ülkelerden biri haline geldiğini vurgulamışlardı.

2006 yılında devam eden olumsuz iklim koşulları nedeniyle açlık ve kuraklık Afrika kıtasındaki birçok ülkeyi etkilemeye devam etmektedir. Birleşmiş Milletler kaynakları, süratle önlem alınmaması halinde bölgedeki yaşam koşullarının hızla kötüleşmesinin beklendiğini ve Cibuti, Eritre, Etyopya, Kenya ve Somali’de 8 milyon civarındaki insanın ciddi hayati tehlikeye maruz kalabileceğini açıklamışlardır.

Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu, Etyopya’nın Somali ve Afar bölgelerinde yaşanan kuraklık ve kızamık salgını nedeniyle insani durumun giderek kötüleştiğini, ‘‘Çocuk Koruma Programı’’nın sürdürülmesini teminen yardıma gereksinim duyulduğunu açıklamıştır. Dünya Gıda Programı da, açlık sorunu içinde bulunan Gine Bissau’da, yardım programının hayata geçirilebilmesi için uluslararası katkıya gereksinim duyulduğunu duyurmuştur. İslam Konferansı Örgütü ise, Cibuti hükümeti tarafından yapılan uluslararası yardım çağrısına atıfla İKÖ üyesi ülkeleri Cibuti’ye acil gıda ve insani yardım yapmaya davet etmiştir. Tanzanya’da hüküm süren kuraklık ve bunun sonucunda karşılaşılan açlık tehlikesi çerçevesinde Tanzanya Başbakanı Edward Lowassa tarafından da uluslararası topluma acil yardım çağrısı yapılmıştır.

Ülkemiz, 2005 yılı içerisinde Afrika ülkelerine sağlamış olduğu yardımları sürdürmek, Afrika halkı ve bu kıtada faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile yardımlaşma ve dayanışma geleneğini devam ettirmek amacıyla, yukarıda kayıtlı uluslararası yardım çağrılarına olumlu yanıt verme kararı almıştır.

Bu doğrultuda, 2006 yılının ilk üç ayı içinde, Afrika ülkelerine 1 milyon 200 bin ABD Doları tutarında nakdi yardımda bulunulmuştur. Yardımlarımızın dökümü aşağıda sunulmuştur:

- Kenya’ya Dünya Gıda Programı aracılığıyla 200 bin ABD Doları,
- Etyopya’ya BM Çocuk Fonu aracılığıyla 100 bin, Dünya Gıda Programı aracılığıyla 200 bin ABD Doları,
- Gine Bissau’ya Dünya Gıda Programı aracılığıyla 100 bin ABD Doları,
- Cibuti’ye Dünya Gıda Programı aracılığıyla 100 bin ABD Doları,
- Somali’ye Dünya Gıda Programı aracılığıyla 300 bin ABD Doları,
- Tanzanya’ya Dünya Gıda Programı aracılığıyla 200 bin ABD Doları.

Ülkemiz yardımlarının bir insanlık dramının yaşanmakta olduğu Afrika kıtasındaki acıların azaltılmasına katkıda bulunacağını ümit etmekte ve bu yardımlarımızı imkanlarımız ölçüsünde devam ettirme arzusunu taşımaktayız.