Nijer, Mali, Moritanya, Burkina Faso, Sierra Leone ve Gine, Afrika’da son dönemde çekirge istilaları ve kuraklık sonucunda tarım mahsullerinin büyük ölçüde zarar görmesinden kaynaklanan açlık sorunundan ağır biçimde etkilenen ülkeler olmuştur. Halihazırda bu ülkelerde aralarında yüzbinlerce çocuğun da bulunduğu milyonlarca insan, acil gıda gereksinimi içinde bulunmaktadır.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, 28-30 Haziran 2005 tarihlerinde Sana’da düzenlenen 32. İslam Dışişleri Bakanları Konferansı sırasında, Afrika ülkelerinin kuraklık ve açlık sorununu tüm İKÖ üyesi ülkelerin dikkatine getirerek sözkonusu ülkelere yardımların arttırılması çağrısında bulunmuştur.
Afrika ülkelerinde yaşanmakta olan açlık sorunu karşısında gerekli insani duyarlılığı göstererek kapsamlı yardımda bulunma kararı alan Türk Hükümeti, Nijer için 600.000 ABD Doları, Mali ve Moritanya için 300'er bin ABD Doları, Burkina Faso, Sierra Leone ve Gine için de 200’er bin ABD Doları olmak üzere toplam 1.800.000.- ABD Doları tutarında nakdi kaynak tahsis etmiştir. Sözkonusu meblağlar, yardım malzemelerinin tedariki, taşınması, depolanması ve dağıtımı işlemlerini süratle yerine getirecek kapasite ve lojistiğe dünya çapında sahip olan Roma’da mukim uluslararası uzman kuruluş Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla ilgili ülkelere iletilmek üzere 1 Ağustos 2005 tarihinde WFP hesaplarına aktarılmıştır.
Ülkemiz ile yakın bir işbirliği içinde bulunan Dünya Gıda Programı, bahsekonu meblağlar ile ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerinin beslenme alışkanlıklarına uygun olarak bölgeden tedarik edeceği gıda malzemelerini ilgili ülkelere Türkiye’nin insani yardımı olarak ulaştıracaktır.
1998 yılından bu yana takip etmekte olduğu Afrika’ya açılım politikası çerçevesinde 2005 yılını “Afrika Yılı” ilan eden Türkiye, Mart 2005’te Addis Ababa’da bir Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı ofisi açmıştır. Bu itibarla, Afrika ülkelerine Türkiye tarafından yapılan acil gıda yardımı, Türkiye’nin insani yardımlar konusunda tarihten gelen güçlü geleneğinden kaynaklanan insani bir görev olmanın yanı sıra, ülkemizce Afrika’ya verilen önemin bir somut göstergesini daha teşkil etmektedir.