No:140, 30 Mayıs 2011, Lübnan’da BM Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) Yönelik Olarak Gerçekleştirilen Terör Saldırısı Hk. No:139, 29 Mayıs 2011, Afganistan'ın Takhar Vilayetinde Düzenlenen Terör Saldırısı Hk. No:138, 29 Mayıs 2011, Mısır Yönetiminin Rafah Kapısını Daimi Şekilde Açma Kararı Hk. No:137, 26 Mayıs 2011, Bosnalı Savaş Suçlusu Ratko Mladiç’in Sırbistan Makamları Tarafından Yakalanması Hk. No:136, 24 Mayıs 2011, Yemen'de Meydana Gelen Olaylar Hk. No:135, 24 Mayıs 2011, "Pontus Soykırımı Anma Günü" Etkinlikleri Hk. No:134, 24 Mayıs 2011, Ülkemizin AİGK/CICA Dönem Başkanlığı Hk. No:133, 22 Mayıs 2011, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdulcelil'in Ülkemizi Ziyareti Hk. No:132, 21 Mayıs 2011, Kabil Askeri Hastanesine Gerçekleştirilen İntihar Saldırısı Hk. No:131, 20 Mayıs 2011, Sofya-Banyabaşı Camiinde Cuma Namazı sırasında ırkçı Ataka Partisi taraftarlarınca yapılan saldırı hk. No: 130, 19 Mayıs 2011, Kerkük’te Meydana Gelen Saldırı Hk. No: 129, 18 Mayıs 2011, BM Güvenlik Konseyi'ne Adaylığımız Hk. No: 128, 13 Mayıs 2011, Pakistan'da Meydana Gelen Saldırı Hk. No: 127, 13 Mayıs 2011, Yunanistan ile İstikşafi Temaslar Hk. No: 126, 12 Mayıs 2011, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’ye Gerçekleştirilen Saldırı Hk. No: 125, 12 Mayıs 2011, İspanya'da Meydana Gelen Deprem Hk. No: 124, 10 Mayıs 2011, Kahire'de Meydana Gelen Olaylar Hk. No: 123, 9 Mayıs 2011, Avrupa Konseyi 121. Bakanlar Komitesi Toplantısı Hk. No:121, 7 Mayıs 2011, Hollanda'da Meydana Gelen Bıçaklı Saldırı Hk. No:120, 6 Mayıs 2011, BM En Az Gelişmiş Ülkeler (BM EAGÜ) Dördüncü Konferansı Hk. No:119, 3 Mayıs 2011, Fas'ın Marakeş Kentinde Meydana Gelen Olaylar Hk. No:118, 2 Mayıs 2011, El Kaide Terör Örgütü Lideri Usame bin Laden'in Öldürülmesi Hk. No:117, 2 Mayıs 2011, Trablus Büyükelçiliğimizin Faaliyetlerine Ara Verilmesi Hk. No:116, 1 Mayıs 2011, Danimarka Dışişleri Bakanı Sayın Lene Espersen'in Ülkemizi Ziyareti Hk.
No:120, 6 Mayıs 2011, BM En Az Gelişmiş Ülkeler (BM EAGÜ) Dördüncü Konferansı Hk.

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler (BM EAGÜ) Dördüncü Konferansı, ülkemizin ev sahipliğinde, 9-13 Mayıs 2011 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecektir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu formatında on yılda bir düzenlenen bu konferanslar EAGÜ’ye yönelik küresel sürdürülebilir kalkınma gündemini ve hedeflerini belirlemektedir. Bir önceki Konferansa 2001 yılında Avrupa Birliği Brüksel’de ev sahipliği yapmıştır.

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan sınıflandırma uyarınca, EAGÜ’ler ekonomi, kalkınma, kurumsallaşma ve insan kaynakları bakımından kronik yapısal sorunlarla mücadele eden dünyanın en yoksul 48 ülkesini kapsamaktadır. Dünya nüfusunun yaklaşık 900 milyonluk bir bölümü bu ülkelerde yaşamaktadır. EAGÜ’lerin 33’ü Afrika kıtasında, 14’ü Asya-Pasifik bölgesinde, biri de Latin Amerika’da yer almaktadır.

Ülkemizin küresel sorunlara artan ilgisi ve bu çerçevede EAGÜ’lere destekte bulunma kararlılığı, Afrika ve Latin Amerika’ya açılım politikaları, yükselen bir donör ülke ve güvenilir bir işbirliği ortağı olarak nitelendirilmesi, G-20 üyeliği ve AB’ye tam üyelik perspektifi gibi özellikleri 2011 yılının bu en önemli BM Konferansına ev sahibi olarak seçilmesinde büyük rol oynamıştır.

Ülkemiz Konferansın organizasyonunu üstlenmenin yanı sıra muhtevasına da önemli katkıda bulunmaktadır. Konferans sonunda, EAGÜ’lerin karşı karşıya oldukları sorunlara çözümler üretecek ve önümüzdeki 10 yıllık sürdürülebilir kalkınma stratejilerini belirleyecek “İstanbul Eylem Programı” ile siyasi içerikli “İstanbul Bildirisi”nin kabul edilmesi öngörülmektedir. Sözkonusu belgelerin müzakeresinde Türkiye aktif rol oynamaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Bakanımız ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından BM üyesi tüm ülkelerin en üst düzeyde davet edildiği bu Konferansta, yaklaşık 50 ülkenin Devlet veya Hükümet Başkanı, 75 kadar ülkenin Bakan, 30 kadar ülkenin de Bakan Yardımcısı düzeyinde temsil edilmeleri beklenmektedir. Konferansa ayrıca, BM ihtisas kuruluşları başta olmak üzere 36 uluslararası örgütün de başkan veya başkan yardımcılarının iştirak etmeleri öngörülmektedir.

Hükümetlerarası boyutunun yanı sıra, Konferans, Parlamenter Forumu, Sivil Toplum Forumu, Entellektüeller Forumu ve Özel Sektör ayağı ile çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Konferansın çeşitli boyutlarına iştirak edecek Türk ve yabancı toplam katılımcı sayısının 10.000’i bulması beklenmektedir.

Konferans, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ve İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Sözkonusu merkezlerin bulunduğu alan 6 Mayıs sabahı düzenlenecek bayrak töreniyle 13 Mayıs Cuma akşamı konferansın kapanışına kadar Birleşmiş Milletler alanı olarak ilan edilecektir.

Konferansın Hükümetlerarası boyutunun resmi açılışı 9 Mayıs Pazartesi sabahı saat 09.00’da Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacaktır. Açılış töreninden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ortak bir basın toplantısı düzenleyeceklerdir.

Sayın Başbakanımız, 9 Mayıs günü öğle yemeği formatında düzenlenecek olan Yatırım ve Ortaklık Üst Düzey Toplantısına ev sahipliği yapacaklardır. Toplantıya, Devlet/Hükümet Başkanları ile Bakanlar, Parlamenterler ve uluslararası alanda tanınmış işadamlarının katılmaları öngörülmektedir.

9 Mayıs akşamı Çırağan’da düzenlenecek resmi akşam yemeğine Sayın Cumhurbaşkanımız ev sahipliği yapacaklardır.

Konferans süresince, Hükümetlerarası boyut çerçevesinde, Sayın Bakanımızın başkanlık edeceği Genel Kurul Toplantılarının yanı sıra, Genel İşler Komitesi Toplantıları, 6 Yüksek Düzeyli Enteraktif Tematik Toplantı ve 47 özel etkinlik toplantısı düzenlenecektir. Bu çerçevede düzenlenmekte olan 21 ayrı etkinliğe, başta Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Ali Babacan’ın ev sahipliğinde 10 Mayıs öğleyin düzenlenecek olan “EAGÜ’ler için Yeşil Büyüme: Yüksek Düzeyli Küresel Sürdürülebilirlik Paneli” olmak üzere, çok sayıda Bakanımız tarafından çeşitli toplantılara aktif katılım sağlanması öngörülmektedir. Ayrıca ilgili Bakanlıklarımız ve kurumlarımız tarafından uluslararası örgütlerle işbirliği halinde 15 kadar özel etkinlik düzenlenmektedir.

Konferansın Parlamenterler boyutu, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Parlamentolararası Birlik (PAB) tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir. 8 Mayıs Pazar günü, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında tüm gün toplanacak olan EAGÜ ve BM üyesi diğer ülkelerin parlamenterleri, Konferansa Parlamentolar tarafından sağlanabilecek katkıyı ele alacaklardır. Parlamenterler Forumunun açılışına TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin, Sayın Bakanımız, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ve Parlamentolararası Birlik Genel Sekreteri iştirak edeceklerdir.

Sivil Toplum Forumunun açılışı 8 Mayıs Pazar günü İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek ve çeşitli etkinliklerle Konferans boyunca devam edecektir. Ayrıca, ilk kez Sayın Bakanımızın girişimiyle düzenlenecek olan Entellektüeller Forumu çerçevesindeki panel ve toplantılar sonucunda Konferansa katkı mahiyetinde görüş ve beklentilerden oluşan bir deklarasyon yayınlanacaktır.

Konferansın Özel Sektör ayağı çerçevesinde, Türk ve yabancı iş adamlarını bir araya getirecek bir İş Forumu ile Ticaret Fuarı düzenlenecektir. Ticaret Fuarının açılışı Sayın Başbakanımız tarafından 9 Mayıs günü saat 16.00’da İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

Konferans çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Bakanımız mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de gerçekleştireceklerdir.

Konferans süresince bir medya merkezi faaliyet gösterecektir. Konferans ve programa ilişkin ayrıntılı bilgiler, Bakanlığımız tarafından oluşturulan www.ldc4istanbul.org web sitesinde yer almaktadır.