No:12 - 27 Ocak 2006, -Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü- hk.

Türkiye dahil 104 ülkenin birlikte ortak sunucu olduğu “Yahudi Soykırımı’nın (Holokost) Anılması” başlıklı karar, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 1 Kasım 2005 tarihinde oylamaya sunulmaksızın oydaşma ile kabul edilmişti.

II.Dünya Savaşı yıllarında, Nazi rejiminin Yahudi ırkını topyekün yok etmek niyetiyle sistematik şekilde yürüttüğü ve altı milyondan fazla insanın yaşamını kaybettiği Yahudi Soykırımı kurbanlarının anılmasını ve gelecek kuşakların bu konuda bilinçlendirilmesini öngören sözkonusu kararla, Auschwitz toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak tarihi uluslararası planda “Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü” ilan edilmiştir.

Türkler, tarih boyunca güç anlarında Yahudilere yardım etmişlerdir. Osmanlı Sultanı II.Beyazıd 1492 yılında yerlerinden edilen Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açmıştır. Ayrıca, II.Dünya Savaşı sırasında Soykırımdan kaçan Yahudilere ülkemizce sağlanan yardımların birçok örneği bulunmaktadır. Savaş sırasında Sebahattin Ülkümen, Necdet Kent ve Namık Kemal Yolga gibi diplomatlarımız görev yaptıkları, sırasıyla, Rodos, Marsilya ve Paris gibi şehirlerde işgal otoritelerinin Yahudi kökenli Türk vatandaşlarını ölüm kamplarına göndermelerini kendi yaşamlarını da tehlikeye atarak engellemişlerdir. Ülkemize sığınan Yahudi bilim adamları üniversitelerde görev alarak gençliğimizin eğitimine önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Bu anlamlı günde, II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan Soykırım sırasında yaşamını yitiren tüm insanları saygıyla anıyoruz. Tüm insanlığın tarihte eşi bulunmayan bu korkunç dönemden gerekli dersleri çıkartmasını ve benzeri olayların bir daha tekrarlanmamasını diliyoruz.