Filipinler'in Siyasi Görünümü

Filipinler Cumhuriyeti, Başkanlık sistemime dayalı çoğulcu bir demokrasidir. Yürütmenin başı ve Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanı olan Devlet Başkanı altı yıllık tek bir dönem için doğrudan halkoyuyla seçilmektedir.

İki kamaralı Filipinler Kongresi 297 üyeli Temsilciler Meclisi ile 24 üyeli Senato’dan oluşmaktadır.

9 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleştirilen seçimler çerçevesinde Başkanlık yarışında Ferdinand Marcos Jr., %58,92 oy oranıyla en yakın rakibini açık ara farkla geçerek birinci gelmiştir. Başkan Yardımcılığı yarışında ise Sara Duterte % 61.55 oy oranıyla birinci sırada yeralmıştır. Başkan Marcos Jr. ve Başkan Yardımcısı Duterte, sırasıyla ülkenin 17. Devlet Başkanı ve 15. Başkan Yardımcısı olarak 30 Haziran 2022 tarihinde göreve başlamışlardır.

Filipinler Güney Doğu Asya Pasifik bölgesinde istikrarlı bir ülkedir.

Bir takımada devleti olan Filipinler’in başkent Manila’nın yeraldığı Luzon’dan sonra ikinci büyük adası olan, güneyindeki Mindanao Adası'nda Müslüman gruplar ile merkezi yönetim arasında 1970’lerden beri devam eden çatışmalara kalıcı ve adil bir barışın sağlanması yönünde Filipinler'in 16. Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte'nin 6 yıllık iktidarı döneminde tarihi gelişmeler katedilmiştir. Bu çerçevede, Güney Filipinler Barış Sürecinde bugüne kadarki en önemli aşamayı, Müslüman Mindanao'da Bangsamoro Özerk Bölgesi’nin (BARMM) kurucu yasasının dönemin Devlet Başkanı Duterte tarafından 27 Temmuz 2018 tarihinde imzalanması ve 21 Ocak 2019’da bölgede düzenlenen referandumla kabul edilmesini takiben, Duterte'nin BARMM’ı 3 yıl yönetecek Bangsamoro Geçiş Hükümeti (BTA) Başkanı ile üyelerini 22 Şubat 2019 itibariyle ataması teşkil etmiştir. Başkanlığını Hacı Murat İbrahim'in yaptığı anılan hükümetin 2022 yılı itibariyle yapılacak seçimlerle birlikte sona ermesi öngörülen görev süresi, 28 Ekim 2021 tarihinde eski Devlet Başkanı Rodrigo Roa Duterte tarafından imzalanan kararla 2025 yılına kadar uzatılmıştır.