Kuzey Makedonya

1. VİZE

Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 güne kadar seyahatlerinde vizeden muaftır. Öğrenim ve çalışma amaçlı gelecek kişiler vizeye tabiidir.

2. YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

Kuzey Makedonya'ya girişlerde COVID 19 kapsamında alınan tedbirler  21 Nisan 2022 tarihinde sona ermiştir.

Avrupa ülkelerinden gelerek Sırbistan - Kuzey Makedonya Cumhuriyeti – Yunanistan üzerinden ülkemize gitmek isteyen vatandaşlarımızın "Tabanovce" sınır kapısından giriş yaptıktan sonra izleyebilecekleri güzergah aşağıda sunulmuştur:

Sırbistan ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasındaki Tabanovce sınır kapısından giriş yapıldıktan sonra, Kumanova – Üsküp güzergahından, Üsküp (Skopje levhası takip edilmelidir) çevre yoluna ulaşılarak şehre girilmeksizin otoyoldaki Atina tabelası izlenerek güney yönünde Veles (Köprülü), Negotino, Demir Kapija ( Demirkapı), Gevgelija (Gevgeli) üzerinden Kuzey Makedonya – Yunanistan arasındaki Bogorodica sınır kapısına varılmaktadır. Kuzey Makedonya’da toplam otoyol uzunluğu yaklaşık 350 km’dir. Tabanovce sınır kapısının Sırbistan bölümü ile Bogorodica sınır kapısının işlem kapasiteleri yaz aylarında meydana gelen yığılmalar karşısında yetersiz kalabilmekte, bu durum sınır kapılarındaki bekleme sürelerini arttıran başlıca etkenlerden birini oluşturmaktadır. Önceden Aleksandar Makedonski (Büyük İskender) olarak bilinen Kuzey-Güney yönündeki “Prijatelstvo” (Dostluk) olan otoyolun “Tabanovçe” Sınır Kapısı’ndan “Bogorodiça” Yunanistan Sınır Kapısı’na kadar uzunluğu 173 km’dir. “Prijatelstvo” (Dostluk) otoyolu Pan-Avrupa Uluslararası 10. Koridoru’nun (Uluslararası E-75) rotasının parçasıdır.

“Prijatelstvo” (Dostluk) otoyolu uzunluğu 173 km olup geçtiği şehirler Kumanova, Üsküp, Veles ve Gevgeli güzergahıdır. 1979 Yılında inşa edilen bu otoyol ülkenin ilk otoyolu olma özelliğini taşımaktadır.

Kuzey Makedonya’da vatandaşlarımızın kullandıkları otoyol üzerindeki geçiş ücretleri aşağıda sunulmaktadır:

Kumanovo – Miladinovci (Romanovce geçişi) Binek Otomobil 60 Makedon Denarı/1,5 Euro Minibüs 80 Makedon Denarı/ 2 Euro

Miladinovci – Petrovec (Petrovec geçişi) Binek Otomobil 40 Makedon Denarı/ 1 Euro, Minibüs 50 Makedon Denarı /1 Euro

Petrovec – Veles (Sopot geçişi) Binek Otomobil 80 Makedon Denarı/ 1,5 Euro, Minibüs 120 Makedon Denarı /2,5 Euro

Veles - Gradsko (Gradsko geçişi) Binek Otomobil 60 Makedon Denarı/ 1,5 Euro, Minibüs 100 Makedon Denarı /2 Euro

Sınır kapılarında otoyol ve köprü geçiş ücretinin toptan ödenmesi uygulaması bulunmadığından, vatandaşlarımızın Kuzey Makedonya’ya girişte döviz bozdurarak mahalli para (Makedon Denarı) almaları ve her otoyol geçiş noktasında ayrı ayrı ödeme yaparak karşılığında kasa fişi almaları gerekmektedir. Gerek otoyol geçiş ücretlerinin ödenmesi, gerek yolda ortaya çıkabilecek zorunlu ihtiyaçlar için 20 Euro civarında bir meblağın bozdurulmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Öte yandan, Türk Hava Yollarının 1 Haziran 2022 tarihinden itibaren Üsküp-İstanbul arasında haftanın her günü ikişer sefer,  haftanın 6 günü (Salı günü hariç) Üsküp-Antalya uçuşları ile haftada bir sefer Üsküp-Bodrum uçuşu gerçekleştirecektir.

Ayrıca, halihazırda Pegasus Havayolları da 2 Haziran 2022 tarihinden itibaren Üsküp-İstanbul (Sabiha Gökçen Havalimanı) arasında haftanın altı günü birer sefer, Pazar günleri ise ikişer  sefer,  Perşembe ve Pazar günleri ise İzmir’e birer sefer düzenleyecektir.

Akaryakıt fiyatları aşağıda belirtilmiştir.

  • Benzin Eurosuper (Ultra98) 95 – 92,00 Denar
  • Benzin Eurosuper (Ultra100) 98 – 94,00 Denar
  • Eurodizel – 86,00 Denar

3. GÜMRÜK

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne giriş yapacak veya transit geçecek yolcuların beraberlerinde bulunduracakları toplam 10.000,- (onbin) Euro veya karşılığı miktarı aşan nakit para ve çeklerini ülkeye girişte beyan etmeleri ve beyan karşılığında makbuz almaları şarttır. Girişte beyanda bulunulmaması ve ülkeden çıkışta yapılan kontrollerde yukarıdaki miktarı aşan nakit para ya da çek ele geçirilmesi halinde bunlara el konulmakta, ayrıca para cezası verilmektedir. Kara para aklama ve terör finansmanı ile ilgili durumlar için hapis cezası da öngörülmüştür. Bu nedenle, vatandaşlarımızın bu hususa özen göstermeleri gerekmektedir.

Satış ya da ticari amaçlı olmasa dahi, toplam değeri 50 Euro’yu aşan şahsi olmayan eşyanın beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak, kişinin üzerinde makul miktardaki altın veya ziynet eşyasının beyanında herhangi bir sorun bulunmamakla birlikte, sözkonusu ziynet eşyalarının kişinin cebi, çantası veya yanında taşıdığı herhangi bir kutuda bulunması halinde deklare edilmesi gerekmektedir.

Aşağıda kayıtlı eşyanın beyan edilmesi zorunluluğu vardır:

- Satış veya ticari amaçla getirilen mallar,

- Satış ya da ticari amaçlı olmasa dahi, şahsi kullanıma yönelik olanlar hariç, toplam değeri 50 Euro’yu aşan eşya,

- Uyuşturucu madde, kurusıkı ve gaz tabancaları dahil silahların ülkeye sokulması yasak veya ruhsata tabi olup, hayvan, bitki, bitkisel veya hayvansal kökenli ürünlerin girişi ise özel lisansa veya sertifikaya tabidir.

4. KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde vatandaşlarımız tarafından kullanılan yolların büyük bir bölümü otoyol olup, hız sınırı 120 km’dir. Otoyol Yunanistan sınırına 50 km kala sona ermekte ve bazen gidiş-dönüş birer şerit üzerinden sağlanabilmektedir.

Yol üzerindeki konaklama imkanları kısıtlıdır. Vatandaşlarımızın Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde konaklama zorunluluğu duymaları halinde başkent Üsküp’ü tercih etmeleri uygun olacaktır.

5. TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Vatandaşlarımızın hız sınırı, emniyet kemeri takılması ve alkollü araç kullanılmaması gibi trafik kurallarına titizlikle uymaları elzemdir. Trafik kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır.

Kuzey Makedonya’da halen yürürlükte olan mevzuat gereği emniyet kemeri takılması ve farların gündüz saatlerinde de açık tutulması zorunlu olup, seyir halinde cep telefonuyla konuşulması yasaktır.

Trafik cezalarının aşırı hız veya kırmızı ışıkta geçme gibi suçlar için 300 Euro’ya vardığı bilinmektedir. Bu cezalara itiraz imkanı bulunmamaktadır.

Özellikle ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında gözaltına alınma veya tutuklanma sözkonusu olmaktadır. Ölümle sonuçlanan trafik suçları hapis cezası gerektirmektedir.

Trafik kurallarının ihlallerinden uygulanan cezalar aşağıda belirtilmiştir.

  • Alkollü araç kullanımı: 250 – 650 Euro
  • Yayaların karşıdan karşıya geçişlerine izin vermeyerek, yaya geçidinde durmamanın cezası: 300 Euro
  • Emniyet kemeri takmama: 40 Euro
  • Araç kullanırken cep telefonuyla konuşma: 45 Euro
  • Şerit ihlali: 300 Euro
  • Hız sınırı aşımı: 400 Euro
  • Hatalı park: 45 Euro
  • Otoban gişelerinde ücret ödememe: 300 Euro’dur.

Kesim tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda cezanın yarısı tahsil edilmektedir. Ödemeler, Kuzey Makedonya posta şubelerinde veya bankalarda yapılmaktadır.

Ülkeye girecek otomobillerde yaş sınırı aranmamakta, ancak uluslararası sigorta zorunluluğu bulunmaktadır.

6. TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

T.C. Üsküp Büyükelçiliği, Ul. Slavej Planina bb, 1000 Üsküp

Büyükelçilik: 00 389 2 310 47 10

Konsolosluk Şubesi: 00 389 2 310 47 20/21 (Sadece hafta içi)

Nöbetçi Konsolosluk Hattı 1: 00 389 71 245 562

Nöbetçi Konsolosluk Hattı 2: 00 389 70 291 492

Kuzey Makedonya Polisi : 192

İtfaiye : 193

İlkyardım: 194

Yol Şikayet Hattı (Fazla otoyol geçiş ücreti istenmesi vb. hallerde) : 199

Gümrük Şikayet Hattı: 197

AMCM (Kuzey Makedonya Ototuring Kulübü - Araç arızası veya yol yardımı) : 196

7. AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın Bulgaristan ve Yunanistan’a girişleri veya bu ülkelerden transit geçişleri vizeye tabidir. Resmi pasaport hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları seyahatleri ve transit geçislerinde vizeden muaftırlar. Ancak, Schengen Anlaşmasına taraf olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da geçerli oturma ve çalışma iznine sahip veya AB ülkeleri/Schengen vizesi bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptirler.

Kuzey Makedonya’dan sadece AB kimlik kartı ile geçiş yapılabilmektedir. Ancak, Türk vatandaşlarının sadece AB ülkelerindeki ikamet kartıyla geçiş yapmaları mümkün değildir. Mutlaka geçerli bir pasaport da beraberlerinde bulunmalıdır.

Karayoluyla Türkiye’ye gitmek veya Türkiye’den Avrupa’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın kendilerinin veya beraberlerinde bulunan diğer Türk vatandaşı yakınlarının Kuzey Makedonya’ya komşu ülkelere giriş/transit amaçlı vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını önceden araştırmaları uygun olacaktır.

Üsküp’teki Bulgaristan ve Yunanistan Büyükelçilikleri buradan yapılacak vize taleplerini karşılamamaktadır. Vizeler, ikamet edilen ülkedeki temsilcilikten alınmalıdır.

Vatandaşlarımızın sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde güç duruma düşmemeleri için bulundukları ülkede sağlık hizmetlerini de kapsayan seyahat sigortası yaptırmaları önem arzetmektedir.

Vatandaşlarımızın birlikte seyahat ettikleri çocuklarının pasaportlarını ve nüfus hüviyet cüzdanlarını da yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Pasaportlarında yırtılma, eskime ve tahribat görülen vatandaşlarımızın sınırdan geri çevrilme riski bulunmaktadır.