Mağrip Arap Birliği (MAB)
Uluslararası Örgüt Künyesi

Örgütün Amacı:
 

• Mağrip ülkeleri arasındaki diyaloğun artırılması ve bağımsızlıklarının pekiştirilmesi,

• Üye ülkeler arasında kişilerin, malların ve sermayenin serbest dolaşımının sağlanması,

• Üye ülkeler arasında gümrük birliğinin sağlanması,

• Ortak ekonomi, tarım, ticaret ve sanayi politikasının tesis edilmesi.

Kuruluş Tarihi:

17 Şubat 1989

Merkezi:

Rabat (Fas)

Genel Sekreteri:

Taieb Baccouche

Üye Ülkeler:

Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Moritanya

Türkiye’nin Üyelik Durumu:

Coğrafi temelli bir örgüt olduğundan Mağrip bölgesi dışında üye kabul edilmemektedir.

Örgütün Tarihi

17 Şubat 1989 tarihinde gerçekleştirilen Marakeş zirvesinde kurulan Mağrip Arap Birliği’nin (MAB) merkezi Rabat’tadır. Fas, Cezayir, Tunus, Libya ve Moritanya’nın üye olduğu MAB barındırdığı ülkeler arasında ikili ihtilaflar sebebiyle bu zamana kadar arzu edilen düzeyde işlerlik kazanamamıştır. 1994 yılından bu yana Liderler Zirvesi düzenlenememektedir.

Öte yandan, MAB kapsamında Bakanlar düzeyinde belli aralıklarla toplantılar yapılmaktadır. Bu çerçevede, MAB Dışişleri Bakanları Konseyi’nin 34. Toplantısı 5 Mayıs 2016 tarihinde Tunus’ta gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Tunus Dışişleri Bakanı Khemaies Jhinaoui, Fas Dışişleri ve İşbirliği Delege Bakanı Mbarka Bouaida, Cezayir Mağrip İşleri, Afrika Birliği ve Arap Ligi Bakanı Abdelkader Messahel, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala katılmıştır. Anılan toplantıda Tunus Dışişleri eski Bakanı Taieb Baccouche Mağrip Arap Birliği’nin yeni Genel Sekreteri seçilmiştir.

Türkiye’nin Örgüt’le İlişkileri

Bu aşamada bünyesinde yer alan ülkeler arasında işlerlik kazandırmaya çalışan örgütün üçüncü ülkelerle faaliyeti bulunmamaktadır.