Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)

Künyesi

Kuruluş Tarihi: 30 Eylül 1961

Merkezi: Paris, Fransa.

Genel Sekreter: Mathias Cormann (Avustralya)

Aşağıdaki 38 devlet OECD’ye üyedir:

Türkiye, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kore Cumhuriyeti, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kolombiya, Kosta Rika, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda, Yunanistan.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Batı Avrupa’nın yeniden inşası amacıyla hayata geçirilen Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada’nın o dönemde yaptıkları mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak amacıyla kurulan ve 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın (OEEC) yerine daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde tesis edilmiştir.

Kuruluşundan itibaren OECD’nin öne çıkan amacı, hükümetlere kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen politikalar konusunda tavsiyeler geliştirmek ve böylelikle, küresel refahın artmasına katkı sağlamak olmuştur. OECD, kanıta ve veriye dayalı tavsiye ve standartlar geliştirerek ve bunların uygulanmasını destekleyerek sosyal, ekonomik ve çevresel sorunlara çok taraflı çözümler sunmayı hedeflemektedir.

OECD; ticaret, yatırım, vergilendirme, yapay zekâ, kadın istihdamı, dijital ve yeşil dönüşüm gibi konularda kanıta ve veriye dayalı tavsiyeleriyle G20, G7 ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Forumu'nun (APEC) yenilikçi politikalar geliştirmesine katkıda bulunmaktadır.

OECD’nin Yapısı

Kararların oydaşmayla alındığı OECD’nin temel karar alma organı, OECD Genel Sekreteri’nin başkanlık ettiği; üye ülkeler ile Avrupa Birliği’nin (AB) Daimi Temsilci düzeyinde temsil edildiği Konsey’dir. Konsey ayrıca, yılda bir kez bakan düzeyinde toplanmaktadır. Teşkilat’ın Paris’teki merkezinde düzenlenen Bakanlar Konseyi toplantılarının başkanlığı her yıl bir üye devlet tarafından dönüşümlü olarak üstlenilmektedir. Bakanlar Konseyi toplantılarında önemli küresel meseleler üst düzeyde ele alınmakta ve bir sonraki yılın politika öncelikleri belirlenmektedir. OECD Bakanlar Konseyi’nin 23-24 Mayıs 2012 tarihlerinde Paris’te gerçekleştirilen toplantısına ülkemizce başkanlık edilmiştir.

Alınacak kararlara ilişkin Konsey çalışmaları asli Teknik Komitelerden (Substantive Committees) çıktıktan sonra üç Daimi Komite’nin (Standing Committee) süzgecinden geçerek Konsey’e sunulmaktadır. Bazı konular ise sadece Konsey’in uhdesindedir.

Konsey tarafından belirlenen stratejilerin hayata geçirilmesinde OECD Sekretaryası görevlidir. Genel Sekreter tarafından yönetilen ve çeşitli Direktörlüklerden oluşan Sekretarya’da 2025 yılı itibarıyla 3.500'den fazla kişi görevlidir.

Türkiye’nin OECD’yle İlişkileri

Ülkemizin kurucu üyesi olduğu OECD’nin ekonomi, ticaret, yatırım, vergilendirme, maliye politikası, rekabet, istihdam, tarım, istatistik, çevre, yönetişim, turizm, bölgesel kalkınma, kalkınma yardımları, KOBİ’ler, sağlık, dijital politika, tüketici politikası, eğitim, bilim ve teknoloji gibi sayısı 300’ü aşan komite ya da alt-komitesinde yürütülen çalışmalara ilgili kurumlarımız aracılığıyla iştirak edilmektedir.

OECD, üyesi olmayan ülkelerle işbirliğini derinleştirmeyi, daha kapsayıcı, sürdürülebilir, müreffeh toplumlar inşa etmeleri için gerekli rehberliği ve teknik desteği sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, OECD tarafından üye ya da üye olmayan ülkelerde, OECD İstanbul Merkezi örneğinde olduğu gibi Küresel İlişkiler ve İşbirliği (GRC) ofisleri kurulmaktadır.

OECD İstanbul Merkezi; Avrasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Güneydoğu Avrupa ve Güneydoğu Asya ile bölgesel programların yürütülmesi açısından önemli bir merkez işlevi görmek üzere ülkemizin gönüllü katkısıyla 2021 yılı Ocak ayında açılmıştır. Resmi açılışı 2023 yılı Mart ayında gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, vergi alanında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlamak üzere, 1993 yılında kurulan OECD Ankara Çok Taraflı Vergi Merkezi faaliyetlerini sürdürmektedir.

OECD nezdindeki Daimi Temsilciliğimiz OECD’yle ilişkilerimizi yerinden takip etmekte ve düzenli veri akışının sağlanmasını sağlamaktadır.

OECD’nin Dış İlişkileri, Genişlemesi ve Ortak Ülkeler

Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan ve Güney Afrika, OECD’nin “kilit ortakları” arasında yer almaktadır. Kilit ortaklar, OECD’nin günlük çalışmalarına katılmakta, araştırmalarında yer almakta, istatistik veritabanlarına dahil edilmekte ve komitelerindeki politika tartışmalarına katkı sunmaktadır. AB, oy hakkı olmadan OECD’nin toplantılarına katılım sağlamaktadır.

Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Hırvatistan, Peru, Romanya ve Tayland’ın OECD’ye katılım süreci devam etmektedir.

OECD’nin bölgelerle işbirliğini artırmak üzere Avrasya, Latin Amerika ve Karayipler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Güneydoğu Asya ve Güneydoğu Avrupa’ya yönelik beş tane bölgesel programı bulunmaktadır. Afrika’yla işbirliği ise OECD-Afrika Ortaklığı bünyesinde yürütülmektedir.