Fransa

1) VİZE

Schengen sahasına dâhil AB ülkelerinde ve İsviçre’de yasal ikamet izni bulunan vatandaşlarımızın Fransa’ya yapacakları seyahatlerinde veya transit geçişlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır.

Ülkemiz ve Schengen sahası dışında ikamet eden umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın Fransa’ya gelmeden önce bulundukları ülkelerdeki Fransa Temsilciliklerine müracaat ederek vize almaları gerekmektedir.

AB dışından gelip AB dışına giderken Fransa’da aktarma yapacak vatandaşlarımızın da Fransa’ya gelmeden ülkemizdeki Fransa temsilciliklerinden transit vize talebi yapması gerekmektedir.

Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. Fransa’ya görevle gelecek resmi pasaport (gri: Hizmet Pasaportu veya yeşil: Hususi Pasaport) hamillerinin beraberlerinde, sadece talep edildiğinde ibraz edilmek üzere, bir görevlendirme yazısı bulundurmaları; özel seyahatlerde ise seyahat sigortası, dönüş uçak bileti ve kalacak yer (otel rezervasyonu vb.) bilgilerine ilişkin belgeler ile kalacak süre için yeterli para bulundurmaları sınır kapılarında sorun yaşanmaması açısından faydalı olacaktır.

5 Nisan 2010 tarihinden bu yana, Schengen Antlaşması üye ülkelerinden biri tarafından düzenlenmiş ve geçerliliği olan vize hamili vatandaşlarımız, diğer üye ülkelerin topraklarında serbest dolaşım iznine sahiptir. (Bu uygulama kapsamında, havayoluyla seyahat eden vatandaşlarımızın Schengen bölgesine ilk girişlerini vize aldıkları Schengen üyesi ülkeden yapmalarına yerel makamlarca dikkat edildiği bilinmektedir).

Fransa için vize başvurusu sırasında pasaportlarda dikkat edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar, pasaportta en az iki boş sayfa bulunması ve pasaportun vizenin sona erme tarihinden itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğe sahip olmasıdır.

2) HAVAYOLU İLE SEYAHATLER

THY, Air France, Pegasus, Sun Express gibi çeşitli firmalarca, başta Paris’in Charles de Gaulle ile Orly havaalanları olmak üzere Fransa’daki pek çok havalimanından yıl boyunca ülkemize uçuş gerçekleştirilmektedir.

THY, Paris-İstanbul seferlerini haftada 45 uçuş olarak programlamıştır. Ayrıca, haftalık olarak, Lyon’dan 14, Marsilya’dan 14 (kış döneminde 13 uçuş), Bordo’dan 4, Strazburg’dan 3 Toulouse’dan 7 ve Nice’ten 14 uçuş öngörülmektedir. A Jet ise, Paris Charles De Gaulle ile İstanbul Sabiha Gökçen havalimanları arasında haftada 11, Lyon ile İstanbul Sabiha Gökçen havalimanları arasında haftada 4 ve Paris Charles De Gaulle ile Ankara Esenboğa havalimanları arasında haftada 2 uçuş düzenlemektedir. Pegasus havayollarının, Paris-İstanbul ile Lyon-İstanbul seferleri haftada 14, Marsilya-İstanbul seferleri ise haftada 7 uçuş olarak gerçekleşmektedir. Air France'ın Paris-İstanbul seferleri haftada 7 yapılmaktadır.

Transavia firması tarafından Nant-İstanbul arasında halihazırda haftada dört uçuş düzenlenmektedir. Transavia 2024 yılının yaz aylarında haftada bir gün Nant-Antalya, Marsilya-Antalya, Montpellier-İstanbul, Lyon-İstanbul ve Lyon-Antalya uçuşları da gerçekleştirmektedir. Dönemsel olarak Ankara-Paris uçuşları da gerçekleştirilmektedir.

Buna ek olarak, çevre ülkelerdeki Amsterdam, Cenevre, Mulhouse-Basel, Frankfurt ve Stuttgart havaalanlarını kullanmak veya Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle ülkemize seyahat etme imkânı bulunmaktadır.

Uçuşlara ve bilet işlemlerine ilişkin tüm bilgilere Türk Hava Yolları’nın internet sitesi veya Çağrı Merkezi üzerinden ulaşılması mümkündür:

THY İnternet Sitesi: ‪www.turkishairlines.com

THY Çağrı Merkezi Fransa: ‪+33 1 579 79 849 (veya Türkiye ‪+90 444 0 849)

3) GÜMRÜK

Fransa ve diğer AB üyesi ülkeler tarafından ortak gümrük kuralları uygulanmaktadır.

Fransa’ya yapılacak girişlerde vatandaşlarımızın beyana tabi eşyası olduğu takdirde gümrük memurlarına bilgi vermeleri gerekmektedir. Kontroller sırasında yanıltıcı veya eksik beyanda bulunulduğunun anlaşılması durumunda, yüklü para cezaları uygulanmaktadır. Ayrıca, ziynet eşyalarının bavula konulmaması gerekmektedir. Aksi takdirde, havaalanlarında yapılan denetimlerde, ziynet eşyası bavullarda bulunduğu tespit edilen vatandaşlarımızın sözkonusu eşyaları, Fransız Gümrük mevzuatı uyarınca ticari ürün olarak değerlendirilmekte ve faturaları talep edilerek burada kayıtlı değer üzerinden KDV alınmakta ve ayrıca ceza uygulanmaktadır.

Uyuşturucu madde ve uyuşturucu özelliği taşıyan maddelerin (tıbbi istisnalar haricinde hint keneviri dahil olmak üzere) Fransa’ya sokulması kesinlikle yasaktır.

Tatil dönüşlerinde diğer ülkeler üzerinden Fransa’ya girişte özellikle dikkat edilmesi gereken husus marka taklidi eşya bulundurulmamasına özen gösterilmesidir. Titizlikle yapılan gümrük kontrolleri sırasında tespit edilen taklit markalı eşyalar için o ürünün gerçek marka fiyatının iki katı ödetildiği gibi, ayrıca üç yıla kadar da hapis cezası da uygulanmaktadır.

Fransa'ya giriş yapacak vatandaşlarımız, veterinerden sağlık muayenesinden geçtiğine dair bir belge ibraz etmek şartıyla, beraberlerinde en fazla beş evcil hayvan bulundurabilirler. Kedi ve köpekler için Fransa'ya gelmeden en erken 90 gün önce kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Belirtilen bu sağlık koşullarına uyulmaması durumunda, evcil hayvanlar Türkiye'ye geri gönderilmekte veya karantinaya alınmakta, hatta itlâf edilebilmektedir. Bununla birlikte, saldırgan ve tehlikeli köpek cinslerinin Fransa’ya sokulması yasaktır.

Evcil hayvanlara ilişkin ayrıntılı bilgilerin aşağıdaki linkten temini mümkündür: http://www.douane.gouv.fr/articles/a11626-voyage-venir-en-france-avec-mon-animal-de-compagnie .

AB ülkeleri evcil hayvanların ülkeye girişinde "Kuduz Titrasyon Testi" şartını aramaktadırlar. Bu testin Fransa'ya giriş tarihinden en az 90 gün öncesinde yaptırılması ve enseye uluslararası çip takılması şarttır.

Vatandaşlarımızın Türkiye'den gelirken beraberlerinde taze yiyecek, özellikle süt ve süt mamulleri ile et ve et mamulleri getirmeleri yasaktır. Diğer yandan, şahsi kullanım amaçlı ilaç, bebeklere yönelik mama ve süt tozunun Fransa'ya girişi yasak değildir. Bir eşyanın Fransa’ya sokulması hakkında tereddüt olması durumunda, Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği (Ankara) veya İstanbul Başkonsolosluğu ile temasa geçilmesinde fayda bulunmaktadır.

Fransa’dan kişi başına en fazla 10.000 Euro tutarında nakit para, döviz, çek veya menkul değer çıkarılabilir. Aynı sınırlama, bu ülkeye giriş yapacak vatandaşlarımız için geçerlidir. Bu rakamın üzerindeki meblağlar gümrükte beyan edilmelidir. Gümrük beyan işlemlerinin Fransa’dan ayrılmadan 2 gün öncesine kadar https://pro.douane.gouv.fr/ adresi üzerinden gerçekleştirilmesi mümkündür. Form doldurulduktan sonra kayıt numarasının saklanması veya kaydın bir örneğinin alınması, gümrükte yapılabilecek bir kontrol sırasında kolaylık sağlayacaktır.

Araçla Fransa’ya seyahatler bakımından, araç yaş sınırı bulunmamaktadır. Araçların teknik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Geçerli bir sigorta belgesi (carte verte) bulundurulması mecburidir. Vatandaşlarımızın sözkonusu belgeyi sigorta şirketlerinden temin etmesi gerekmektedir. Ayrıca, ülkeye sokulan araçlarla altı aydan fazla kalınması durumunda ithalat vergisi ödenmesi gerekmektedir. Fransa'dan geçiş yapacak veya bu ülkede altı aydan kısa bir süre için kalacak olan vatandaşlarımız araçlarını bir AB üyesi ülke vatandaşına devredemez, kiralayamaz veya ödünç veremezler.

Turistik amaçla ve karayoluyla ülkemize giriş yapacak Türk veya yabancı uyruklu kişilerin beraberlerinde getirdikleri özel araçlarının giriş-çıkış işlemleri sınır kapılarımızdaki "1 No’lu Taşıt Takip Programı"na kaydedilmektedir. Taşıtlarıyla Türkiye'ye gelecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için, T.C. kimlik numaraları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız T.C. kimlik numaralarını http://tckimlik.nvi.gov.tr/web/ internet adresinden nüfus bilgilerini girerek ya da herhangi bir işlem için Başkonsolosluklarımıza başvurduklarında öğrenebilirler.

Vatandaşlarımızın araçlarını Türkiye’ye seyahat amacıyla başka kimselere vermeleri durumunda, araç sahibinin nüfus hüviyet cüzdanı /T.C. Kimlik Kartı, aracın ruhsatnamesi (carte grise) ile Başkonsolosluklarımıza bizzat gelerek Türkiye’ye gidecek kimseye vekâlet vermesi gerekmektedir. (Taşıtın sahibi ile vekâleten getirecek olan kişilerin, her ikisinin de yurt dışında yerleşik olmaları gerektiğinden, araçla Türkiye’ye giriş yapılmak istenen tarihten geriye doğru 365 gün içerisinde en az 185 gün yurt dışında bulunmuş olmaları gerekmektedir.)

(Yabancı Plakalı Kara Taşıtları İçin Yolcu Rehberi için: https://ticaret.gov.tr)

4) KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Yol güvenliği konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gerek otoyollarda gerek devlet yollarında trafik işaretlerine ve hız sınırlarına uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür.

Yol güvenliği bakımından vatandaşlarımız, pasaport, nüfus cüzdanı/ T.C. Kimlik Kartı gibi kıymetli belgelerini yanlarında bulundurmalıdır. Ayrıca, beraberlerinde fazla miktarda para bulundurmamaları tavsiye olunur.

Son yıllarda Fransız hükümeti hız sınırları konusunda önemli karayolu ve otoyollara sabit ve hareketli radarlar yerleştirmiştir. Hız sınırlarına uymayanlara ağır para cezaları uygulanmaktadır. Fransa’da otoyollar ücrete tabidir. Otoyollarda hız sınırı 130 km’dir (yağışlı havalarda 110 km). Şehirlerarası yollarda hız sınırı bölünmemiş yollar için 80 km, bölünmüş yollar için 90 km’dir. Öte yandan, otoyol benzeri çift şeritli, hız sınırının 110 km olarak trafik işaretleriyle belirtildiği yollar da mevcuttur.

Otoyollarda her 20 km’de bir her türlü imkânı sunan konaklama yerleri ile her 50 km’de benzin ve diğer ihtiyaçların karşılanacağı tesisler mevcuttur. Fransa sınırları içinde trafik kurallarına ve Avrupa Birliği standartlarına uyulduğu takdirde sorunsuz bir seyahat yapmak mümkündür.

Fransa’da trafik sağdan akmaktadır. Trafik işareti bulunmayan kavşak ve döner kavşaklarda sağdan gelen aracın, döner kavşak girişlerinde trafik işareti (yol ver) bulunması halinde ise döner kavşak içinde seyreden aracın geçiş üstünlüğü vardır.

Araç hareket halindeyken ön ve arka koltuklarda oturan her yolcunun emniyet kemeri kullanması zorunludur. Gündüzleri de farların açık tutulması tavsiye edilir.

Sabah erken saatlerde ve akşamüstü mesai saatleri bitiminde otoyollar da dahil olmak üzere trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Şehir içinde otobüs ve metro, tren ve tramvayların düzenli seferleri vardır.

Fransa'da otoyollar özel işletme olup, araç arızası halinde otoyol yardım hizmetlerine başvurulması gerekmektedir. Dışarıdan yol yardım hizmeti yasaktır. Herhangi bir arıza halinde, otoyollarda kısa mesafelerle imdat telefonları bulunmaktadır. Bu telefonların ahizesi kaldırıldığında arızanın meydana geldiği bölgeye bağlı otomobil arıza servisi ile temas kurulmakta ve gereken yardıma ulaşılabilmektedir.

Acil durumlarda polise ulaşmak için 112 ve 17, acil tıbbi durumlarda ve yangında 15 ve 18 numaralı telefonlar aranabilir.

5) TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarında hapis cezası uygulanmamaktadır. Ancak, kırmızı ışıkta geçilmesi, alkollü/uyuşturucu etkisinde araç kullanılması, ters yönde gidilmesi ve hız sınırının aşılması araç sahiplerinin sulh ceza hâkiminin önüne çıkmasını gerektirdiği gibi, ağır trafik cezaları (1.500 Euro'ya kadar para cezası veya ehliyetin iptali gibi hak mahrumiyetleri) ödemeleri de sözkonusu olabilir. Ölümle sonuçlanan trafik suçlarında sürücü hapis cezası istemiyle Mahkemeye sevk edilebilmektedir.

Fransa’da ön ve arka koltuklarda kemer takma mecburiyeti vardır. 10 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturmaları yasaktır. Otoyol, devlet yolu ve şehir içinde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde ağır trafik para cezaları uygulanmaktadır. Çocukların 10 yaşına kadar arka koltukta ve Avrupa normlarına uygun bir çocuk/bebek koltuğunda seyahat etmesi zorunludur.

Fransa’da sağdan gelen araca aksi yönde işaret bulunmadığı hallerde öncelik tanınmaktadır.

Fransa’ya gerçekleştirilecek bir yıldan kısa ziyaretlerde Türk sürücü belgelerinin kullanılması mümkündür. Turistler ve geçici süre için Türkiye’ye seyahat edenler, Türkiye’de Fransız sürücü belgesiyle araç kullanabilirler.

6) DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN DİĞER HUSUSLAR

Türkiye’ye hava veya karayoluyla seyahat etmeden önce, tüm aile üyelerinin pasaportlarının geçerlilik sürelerinin ayrı ayrı kontrol edilmesi büyük önem taşımaktadır. Fransa’ya öngörülen dönüş tarihinden itibaren 6 ay geçerlilik süresi bulunmaması halinde, vatandaşlarımızın temsilciliklerimize başvurarak pasaportlarını yeniletmeleri gerekmektedir. “Geçici Pasaportun” yalnızca sılaya dönüş ve acil durumlar için düzenlendiği hatırda tutulmalıdır. Pasaport işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgi ve randevu, “www.konsolosluk.gov.tr" adresinden temin edilebilir."

Askerlik çağına giren vatandaşlarımızın seyahatlerinden önce ülkemizde herhangi bir sıkıntı yaşamamaları adına askerlik durumlarını kontrol etmeleri ve temsilciliklerimizde durumlarına uygun işlem yapmaları gerekmektedir.

Fransız sınır makamları Türkiye’ye gidecek olan 18 yaşından küçük Türk çocuklarının, ülkeden ayrılışlarından önce bağlı bulundukları Valiliklere başvurarak “Yurtdışı çıkış izin belgesi” (document de circulation pour étranger mineur/ titre d’identité républicain pour étranger mineur né en France) almalarını isteyebilmektedir. Öte yandan, Fransız vatandaşlığı olan veya olmayan Fransa’da ikamet eden 18 yaşından küçük her çocuktan, velayeti altında bulundukları kişilerden ayrı ülkemize veya başka yerlere seyahat etmeleri halinde “autorisation de sortie du territoire (AST)” belgesi talep edilmektedir. Sözkonusu belgenin anne, baba veya velayetin bulunduğu kişilerden biri tarafından doldurulup imzalanması gerekmektedir. Belgenin onaylatılması için belediye veya valiliklere başvurulmasına ihtiyaç yoktur. Belgenin boş halinin https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/R46121 internet sitesinden indirilip elle doldurularak imzalanması veya aynı sitede bilgisayar ortamında doldurulup, çıktı alınarak imzalanması mümkündür. Belgeyi doldurup imzalayan kişinin kimlik fotokopisinin belgeye eklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Bu hususlara ilaveten, nüfusa tescilleri yapılmadan çocuklara pasaport tanzim edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle, çocukların doğumunun vakitlice Başkonsolosluklarımıza bildirilmesi tavsiye edilmektedir.

Yurtdışındaki vatandaşlarımız Türkiye’den çıkışlarında, sadece oturma izin belgelerini (Fransa için: titre de séjour / carte de résident) çıkış kapılarındaki görevlilere göstermek suretiyle yurtdışı çıkış harcından muaf tutulmaktadırlar.

Türkiye’ye T.C. pasaportlarıyla seyahat edecek vatandaşlarımızın çıkış kapılarında herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için kendilerinin ve müstakil pasaport hamili olan yedi yaşından büyük çocuklarının oturma kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Çift uyruklu vatandaşlarımız ise Fransız pasaportu ve/veya kimliğiyle Türkiye’ye seyahat ettikleri takdirde harçtan muaf tutulmaktadır.

Geçerlilik süresi bitmekte olan oturma kartlarını yenilemeden veya çocukları için gerekli oturma/kimlik kartı işlemlerini yaptırmadan ülkemize giden vatandaşlarımız, Türkiye'deki Fransız temsilciliklerine başvurarak geri dönüş vizesi almak zorunda kalmakta ve vize işlemlerinin uzun sürmesi sebebiyle mağduriyetler yaşamaktadırlar.

Bu itibarla, Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarımızın Fransa’ya geri dönüşleri sırasında mağdur olmamaları amacıyla, kendi oturma kartlarının (titre de séjour) yanı sıra, çocuklarının "Dolaşım Belgeleri (DCEM)” ve 'Cumhuriyet Kimlik Belgelerinin (TIR-carte républicaine)” geçerlilik tarihlerini kontrol etmeleri önemle tavsiye olunur.

Vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce aşağıda kayıtlı belgeleri kontrol etmeleri önemle tavsiye edilir.

Pasaport (bitiminden önce en az 6 ay) ve vizelerin geçerlilik süreleri, kimlik kartları, oturma ve çalışma izinlerinin süreleri, sürücü belgesi, araç ruhsatı, aracın kasko ve sigorta poliçeleri, sağlık / seyahat sigortası, gümrüğe tabi eşyaların faturaları, taşınma sözkonusu ise nakil beyan formu, askerlik tecil ve muafiyet belgesi.

Vatandaşlarımızın yaz tatilinde ülkemize seyahatlerindeki artış nedeniyle özellikle Mayıs/Haziran/Temmuz aylarında Başkonsolosluklarımıza yapılan başvurularda da artış görülmekte ve bu döneme ait randevu kotaları hızla dolmaktadır. Bu dönem için randevu almada sıkıntı yaşamamak için, vatandaşlarımızın, özellikle Türkiye’ye seyahat için Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna ihtiyaç duymaları halinde, başta yeni doğmuş çocukların tescil işlemleri, askerlik konuları ile pasaport/TC Kimlik Kartı başvuruları olmak üzere tüm konsolosluk ihtiyaçları için randevularını mümkün olan en erken tarihte " www.konsolosluk.gov.tr " adresinden almaları ve randevu taleplerini son ana bırakmamaları önemle tavsiye olunur.

Fransa’da şehiriçi ulaşımda metroyu tercih edenler için metro biletlerinin yolculuk sonuna kadar saklanması tavsiye edilmektedir. Sadece metro girişlerinde değil, metro çıkışlarında da bilet kontrolü yapılabilmekte, biletini ibraz edemeyenlere para cezası kesilebilmektedir.

7) TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

Paris Büyükelçiliği

16 avenue de Lamballe 75016 Paris

Tel: +33 1 53 92 71 11/12/13 (Santral)

+33 6 24 34 80 63 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

Faks: +33 1 45 20 41 91

E-posta: ambassade.paris@mfa.gov.tr

Paris Başkonsolosluğu

44 rue de Sèvres 92100 Boulogne-Billancourt

Tel : +33 1 47 12 30 30 (Santral)

+33 1 80 14 63 35 (Konsolosluk Çağrı Merkezi)

+33 6 15 30 15 57 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

Faks: +33 1 47 12 30 50

E-posta: consulat.paris@mfa.gov.tr

Lyon Başkonsolosluğu

87 rue de Sèze 69006 Lyon

Tel: +33 4 72 83 98 40 (Santral)

+33 6 80 93 84 58 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

Faks: +33 4 78 24 86 75

E-posta: consulat.lyon@mfa.gov.tr

Marsilya Başkonsolosluğu

363 avenue de Prado 13008 Marseille

Tel: +33 3 91 29 00 20 (Santral)

+33 6 30 11 34 17 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

Faks: +33 4 91 22 78 21

E-posta: consulat.marseille@mfa.gov.tr

Strazburg Başkonsolosluğu

3 rue Toreau 67000 Strasbourg

Tel: +33 3 88 36 68 14 (Santral)

+33 7 49 29 54 55 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu) E-posta: consulat.strasbourg@mfa.gov.tr

Bordo Başkonsolosluğu

29 allées de Chartres 33000 Bordeaux

Tel: +33 5 57 99 77 20 (Santral)

+ 33 6 16 21 90 11 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

E-posta: consulat.bordeaux@mfa.gov.tr

Nant Başkonsolosluğu

20 quai François Mitterrand 44200 Nantes

Tel: +33 2 40 75 73 87 (Santral)

+33 7 66 31 07 90 (Nöbetçi / Acil Durum Telefonu)

Faks: + 33 982 63 77 98

E-posta: consulat.nantes@mfa.gov.tr, consulatturque@bbox.fr

Monako Fahri Konsolosluğu

7 Rue du Gabian 98000 Monaco

Tel: +37 7 99 99 90 90

Faks: +37 7 99 99 85 85

E-posta: ilhami@aygun-monaco.com

THY Paris Bürosu:

Adres: 8 Place de l'Opéra 75009 Paris. Şehir ofisinde yolcu kabul edilmemektedir. Tüm biletleme, değişiklik veya diğer talepleriniz için 0825 800 902 numaralı hattan Çağrı Merkezine ulaşabilir.

Çalışma saatleri: Haftaiçi hergün 09:00 - 17:00

Telefon: 00 33 1 56 69 44 20 // 0825 800 902 (Çağrı Merkezi)

Faks: 00 33 1 45 63 10 80

E-posta: info.par@thy.com

THY CDG Havaalanı Satış Ofisi:

"Havalimanı Bilet Satış Kontuarı - Alyzia

Adres: Paris CDG Airport Terminal 1 Hall: 3 Kapı: 26

Çalışma saatleri: Hergün 08:00 - 18:00

Çağrı Merkezi: +33 825 800 902

Faks: 00 33 1 74 25 04 41

E-posta: crm.paris@thy.com / thy.cdg@thy.com

Havalimanı Satış Ofisi

Adres: Paris CDG Havalimanı Terminal 1

Çalışma saatleri: Hergün 08:00 - 18:00

Telefon: 0033 1 579 79 849 (Call Center) / 01 579 79 849 (Fransa’dan aramalar için)

E-posta: PARINFO@THY.COM

THY Marsilya Havaalanı Satış Ofisi:

Aeroport Marseille Provence Hall 1 13727 Marignane Cedex

Tel: +33 4 42 40 56 90

Çağrı Merkezi: +33 825 800 902

Faks: +33 4 42 14 33 51

E-posta: mrsops@thy.com, mrs.mrk@thy.com, mrs.grp@thy.com

THY Bordo Havaalanı Satış Ofisi:

Aéroport de Bordeaux, Hall A, Cidex 86, 33700 Mérignac

Tel: +33 5 56 45 60 40

E-posta: info.bod@thy.com

THY Nice Havaalanı Satış Ofisi:

Aeroport Nice Cote D'Azur Terminal 1 06281 Nice Cedex 03

Tel: +33 4 93 21 44 79 (3 hat)

Çağrı Merkezi: +33 825 800 902

Faks: +334 93 21 44 80

E-posta: nceinfo@thy.com ve marketing.nce@thy.com

THY Lyon St. Exupery Havaalanı Satış Ofisi:

Turkish Airlines Aeroport St. Exupery BP135 Terminal 1 69125 Lyon

Tel: +33 4 37 91 66 70

Kayıp Bagaj Tel: +33 4 37 91 66 66

Çağrı Merkezi: +33 1 579 79 849

THY Toulouse Bürosu:

Adres: Aéroport de Toulouse-Blagnac, Hall C, 1er étage, 31700 Blagnac

Çağrı Merkezi: +33 5 61 78 98 59

Faks: +33 5 61 78 98 40

E-posta: tlsops@thy.com

THY Basel EuroAirport Bürosu

Çağrı merkezi: +41 825 800 902

Faks: +41 61 325 38 99

THY Entzheim (Strazburg) Havaalanı Ofisi:

THY Çağrı Merkezi Fransa: ‪+33 1 579 79 849

e-posta: crm.strasbourg@thy.com

Ayrıca, ülkede trafik, hava durumu, gümrük, sağlık, polis ve itfaiye hizmetleri için kısaltılmış telefon numaraları bulunmakta olup, bunlar:

Polis: 17

İtfaiye: 18

Ambulans: 15

Trafik durumu (otoyollar için): 3605 (Vinci autoroutes) veya 3620 (APRR AREA autoroutes)

Hava durumu: +33 8 92 68 08 08 veya 3250, www.meteofrance.com

Gümrük bilgi hattı: +33 8 11 20 44 44

Seyahat için ise;

Tren danışma: 36 35 veya +33 9 80 98 36 35

Paris Charles De Gaulle Havaalanı: +33 1 70 36 39 50

Paris Orly Havaalanı: +33 8 92 56 39 50

Strazburg Havaalanı: +33 3 88 64 67 67

Marsilya Havaalanı: +33 8 20 81 14 14

Nice Havaalanı: +33 8 20 42 33 33

Nant Atlantik Havaalanı: +33 8 92 56 88 00

Lyon Saint Exupéry Havaalanı; +33 8 26 80 08 26

Bordo-Mérignac Havaalanı: +33 5 56 34 50 50

Toulouse-Blagnac Havaalanı : +33 825 38 00 00

Deniz yolları: +33 1 40 81 21 22 Direction des affaires maritimes (DAM)

Yol bilgi merkezi: www.bison-fute.gouv.fr (Bison Futé)

Bütün Fransa’dan aranabilecek SOS Doktor numarası: 3624