Doğu Timor'un Ekonomisi

Doğu Timor, 2002 yılında bağımsızlığını kazandıktan sonra altyapı yatırımı, kamu yönetiminin güçlendirilmesi ve genç nüfusa istihdam sağlanması gibi zorluklarla karşılaşmıştır.

BM’nin en az gelişmiş ülkeler (LDCs) kategorisinde yeralan Doğu Timor, yıllık ortalama 250 milyon Dolar kalkınma yardımı (GSYİH’nın %16’sı) almaktadır. Başlıca donör ülkeler arasında Avustralya (%40), ABD (%12) ve Japonya (%8) yeralmaktadır.

2016 yılında kişi başı 2.100 Dolar GSYİH’ya sahip olan Doğu Timor’da nüfusun %42’si ulusal yoksulluk sınırının (günlük 2 Dolar) altında yaşamaktadır.

Ülkenin başlıca ihracat ürünleri ham petrol ve doğal gaz olup ham petrol ihracatından elde edilen gelirler kamu gelirlerinin %93’ünü oluşturmaktadır.

Doğu Timor nüfusunun çoğunluğu tarımla geçimini sağlamakla birlikte GSMH içinde tarım sektörü %5 orana sahiptir. Ülkenin başlıca zirai ihracat ürünü kahve, ithalat ürünü ise pirinçtir.



Doğu Timor Hükümeti, petrol ve doğal gaz kaynaklarından elde edilen gelirle yoksulluğun azaltılması ve ülke ekonomisinin büyümesini hedeflemektedir. 2011 yılında açıklanan Stratejik Kalkınma Planı, 2011-2030 dönemini kapsamaktadır.