Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile yaptığı Ortak Basın Toplantısı, 3 Şubat 2023, Ankara

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU- Çok değerli basın mensupları; bugün Arjantin Dışişleri Bakanı dostum Santiago Cafiero’yu İstanbul’da, Türkiye’de ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.

Bu Arjantin’den Dışişleri Bakanı düzeyinde 8 yıl aradan sonra gerçekleştirilen bir ziyaret. Benim de Arjantin’e ziyaretlerim olmuştu. Mevkidaşım Cantiago’yla geçtiğimiz yıl Endonezya’da G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında görüşmüştük. Yine Lula’nın yemin töreni marjında da Brezilya’da kısa bir görüşmemiz olmuştu.

Bugün Arjantin’den bir konuk daha ülkemizde, Latin Amerika ve Karayipler Parlamentosu Parlatino Başkanı Arjantinli Senatör Silvia Giacoppo da ülkemizi ziyaret ediyor, dün Ankara’da kendileriyle bir görüşme gerçekleştirdik. Panama ziyaretinde de Parlatino’nun merkezini ziyaret etmiştim. Parlatino’yla da ilişkilerimizi gerçekleştirme konusunda Türkiye olarak samimi çabalar sarf ediyoruz ve elde ettiğimiz statüyü en iyi şekilde karşılıklı yarar çerçevesinde değerlendiriyoruz.

Bugün yaptığımız görüşmede ikili ilişkilerimizi enine boyuna ele aldık. Aslında bugünkü görüşmelerde bundan sonra daha sık, daha düzenli görüşmemiz gerektiğini de anladık. Çünkü daha önceki yaptığımız görüşme ve ziyaretlerde gündeme gelen konuların da iyi takip edilmesi gerektiğini gördük. Anlaşmalar imzalamışız, onay sürecini iyi takip etmemiz lazım. Müzakere ettiğimiz taslak anlaşmalar var ilişkilerimizi farklı alanlarda geliştirmek için, bunların müzakerelerini kısa süre içinde tamamlamak için yine düzenli şekilde görüşmemizde fayda var.

Bugün ticaret hacmimizi değerlendirdik, ama esas Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’la Sayın Bakanın görüşmesi olacak, dolayısıyla orada bunları daha detaylı bir şekilde ele alacaklar.

Enerji iş birliğimizi güçlendirebileceğimizi ve bu alanda da çok ciddi bir potansiyelimizin olduğunu bugün gördük.

Savunma sanayi alanında özellikle iş birliğimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz.

Diğer taraftan, bilim, kültür ve terörle mücadele dahil, çevre, iklim, birçok alanda iş birliğimizi geliştirebileceğimizi düşünüyoruz, bu konularda görüş alışverişinde bulunduk.

Gelecek dönemde özellikle ikili ticaret hacmimizi çok daha yükseğe çıkarmak için atmamız gereken adımlar var. Özellikle geçen gün 4. Dönem Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısını gerçekleştirmemiz son derece faydalı oldu. Ve bu toplantının hemen arkasından iş forumu düzenlemiştik, onun da faydasını gördük. Yine bu ziyaret marjında dostum Santiago iş insanlarıyla da temas kuracak, toplantılar düzenleyecek, onların da faydalı olacağını düşünüyoruz. Bunları Bakanımız Mehmet Muş’la da zaten değerlendirecekler.

TUSAŞ ve Arjantinli INVAP ortak bir şirket kurdu ve Türk uzmanlar da Arjantin’de görev yapıyor. Birlikte yeni nesil haberleşme uyduları üretip ihraç edecekler ve bu Türk-Arjantin ortaklığının daha da gelişeceğine inanıyoruz. Bu uydular yalnızca Arjantin’in değil üçüncü ülkelerin de haberleşme ihtiyaçlarını karşılayacak.

Bugün aslında iş birliğimizi, özellikle farklı alanlardaki iş birliğimizi üçüncü ülkelerle de geliştirme konusunda mutabık kaldık.

Milli gururumuz TOGG’un kış aylarındaki performans denemeleri Arjantin’in en güney noktasındaki Ushuaia’da gerçekleştirildi ve başarılı bir şekilde bu testlerden geçtiğini arkadaşlarımızdan da duyduk.

Yine savunma sanayinden biraz önce bahsetmiştim, bizim İHA’larımızın, SİHA’larımızın ne kadar etkili olduğunu tüm dünya biliyor, bu konuda Arjantin’le de iş birliği yapmak istiyoruz.

Enerji ve madencilik alanında aynı şekilde çok ciddi potansiyeller var, bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. Doğal gaz ve özellikle lityum konusunda iş birliği yapabileceğimizi söyledik ve Arjantin çok ciddi rezervlere sahip. Ve dünya enerji krizi yaşarken, bu anlamda da önemli bir katkı sağladığını söylemek isterim. Ayrıca tahıl, buğday üretiminde de önemli bir ülke ve bu gıda krizinin yaşandığı bir dönemde ürettikleri tahılın büyük bir kısmını da ihraç ederek bu anlamda da önemli bir katkı sağlayan ülke, kendilerini tebrik ediyoruz.

Tabii Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasını imzalamıştık, Türkiye olarak biz onayladık, Arjantin’in de bir an önce onaylamasıyla karşılıklı yatırımları da şirketleri teşvik etmek için önemli bir anlaşma bu, yatırımları da arttırabileceğimizi düşünüyoruz.

Ayrıca, ülkemiz Güney Ortak Pazarı MERCOSUR’la bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalamak istiyoruz Türkiye olarak ve bu konuda istikşafi görüşmelere Arjantin’in dönem başkanlığında başlamak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu müzakerelerin başlaması konusunda da Arjantin’in desteğine ihtiyacımız olduğunu söyledik.

Türk Hava Yolları, Latin Amerika’yı Avrupa ve Asya’ya bağlıyor, şu anda 7 ülkede 8 noktaya uçuyor, Arjantin’e de uçuşları var. River Plate futbol takımı kulübüyle de bir sponsorluk anlaşması, reklam anlaşması yapmıştı 3 yıl süren, maalesef geçen sene Temmuz ayında bu anlaşma sona erdi. Hangi takımı tuttuğunu bilmiyorum, ama Arjantin’i de bu vesileyle Dünya Kupası Şampiyonluğu için bir kere daha tebrik ediyoruz ve toplantımızda Türkiye’nin, vatandaşlarımızın çok büyük bir bölümünün finalde Arjantin’i desteklediğini dostuma da söyledim, bir kere daha tebrik ediyoruz.

Türk kültürüne, Türk dizilerine Türkçeye çok ciddi bir ilgi var ve bunu da iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Buenos Aires’te geçen sene faaliyete geçti, çok ciddi ilgi var. Meksika’da da biliyorsunuz Yunus Emre Kültür Merkezimiz var. Latin Amerika bölgesinde bu tür merkezlerin sayısını arttırmak için çalışıyoruz. Başta Ankara Üniversitesi olmak üzere, üniversitelerimizin yine Latin Amerika bölgesindeki üniversitelerle de iş birliği var. Türkçe kurslarına şu anda 500 kişi devam ediyor bazıları online, bazıları fiziki olarak bu programlara devam ediyor.

Diğer taraftan, G-20 üyeleri olarak yakın temas ve iş birliğimizi bölgesel ve küresel konularda da arttırmak istiyoruz. Bizim Karayip Devletler Topluluğu, Latin Amerika’da Karayip Devletler Topluluğu CELAC’ta biliyorsunuz bir statümüz var ve CELAC artı Türkiye, CELAC dörtlüsü artı Türkiye toplantılarını gerçekleştirmek için bir planlama yapmamız gerekiyor. Ekim ayında bu toplantıya davetliydim, ama başka bir program sebebiyle katılamamıştım. BM marjında da bu toplantıyı gerçekleştiremedik.

Diğer taraftan, başka SİKA ve diğer örgütler olmak üzere biliyorsunuz Latin Amerika bölgesindeki bölgesel örgütlerde de statülerimiz var. En son … Teşkilatında gözlemci statüsü elde ettik. Sadece ikili düzeyde ülkelerle değil bölgesel örgütlerle de ilişkilerimizi geliştirmek için çaba sarf ediyoruz, buna CELAC da dahil.

Diğer taraftan, tabii Latin Amerika bölgesiyle ticaretimiz de hızlıca artıyor genel anlamda, yaklaşık 1 milyar dolardan 17,5 milyar dolara çıktık. Aslında bu sene 20 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi bekliyorduk, ama son çeyrekte biraz dünya ticaretinde bir daralma oldu, onu da gözlemliyoruz.

Yine Antarktika başta olmak üzere kutup çalışmalarımızda da Arjantin’le iş birliğimizi geliştirmeye çalışıyoruz, buna önem veriyoruz.

Kurma çalışmalarımızı devam eden Türk-Antarktika merkezine en yakın istasyonlardan biri Arjantin’e ait San Martin istasyonu ve hâlihazırda 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Ekibimiz de Antarktika’da çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün, bilim-teknoloji ve inovasyon alanlarında iş birliği protokolünü imzaladık biraz önce, sizler de şahit oldunuz. Bu alanlarda iş birliğimizi daha da ileriye taşımak için çalışacağız.

Küresel gıda güvenliğinin sağlanması, her iki ülkemizin önem verdiği bir konu. Biraz önce Arjantin’e katkılarından dolayı teşekkür etmiştim. İstanbul Tahıl Anlaşması’nın sorunsuz bir şekilde işlemesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz, ara sıra sorunlar çıkabiliyor ve bu tür durumlarda Sayın Cumhurbaşkanımız hem Sayın Putin, hem de Sayın Zelenski’yi arayarak sorunların aşılması konusunda adımlar atıyorlar liderler düzeyinde, biz de bunların takibini yapıyoruz. Mart ayının ortasında ikinci dört aylık dönem de bitiyor, şimdiden tekrar uzatılması, hatta daha uzun süreli uzatılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dünya gıda güvenliği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, özellikle en az gelişmiş ülkeler için önemini çok iyi biliyoruz. Biz hem Ukrayna’dan, hem Rusya’dan gelen tahılın Türkiye’de öğütülerek, un ve diğer türleriyle birlikte Afrika ülkelerine gönderilmesi için de çalışmalar yapıyoruz, her iki ülke de bizimle iş birliği yapıyor.

Bugünkü görüşmemizde bazı bölgesel konuları da değerlendirdik ve Ukrayna’daki maalesef devam eden savaş konusunda ve çabalarımız konusunda dostum Santiago’ya bilgiler verdim. Ayrıca, Kafkasya’da Ermenistan-Azerbaycan Savaşından sonra barış ve istikrar için önemli bir fırsat ortaya çıktı. Bu konuda atılan adımlar konusunda, Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan arasında normalleşme adımları konusunda da bugün görüşmemizde kendilerine bilgi aktardım. Amacımız, arzumuz; Güney Kafkasya’nın da istikrar ve kalkınma bölgesi olması, bunun için Türkiye ve Azerbaycan olarak biz adım atma konusunda samimiyiz, her zaman söylüyoruz ve Ermenistan’ın da biraz daha cesaretlendirerek aynı şekilde bu normalleşme sürecinde mesafe kat edilmesi, bu amaca yönelik önemli adımlar olacaktır. Ben inanıyorum ki Güney Kafkasya da ileride kalkınmanın, istikrarın ve barışın konuşulduğu bir bölge olacaktır.

Ben bu duygularla kendisine tekrar hoş geldin diyerek, sözü Santiago’ya bırakıyorum.

ARJANTİN DIŞİŞLERİ BAKANI SANTİAGO CAFİERO- … birbirimizi tanıma fırsatımız oldu, daha önce de Bali’de tabii konuşmuştuk, Brezilya’da da görüşmüştük, ama işte sizi Arjantin’e Buenos Aires’e belki tekrar getirmemiz gerekiyor, bizi de burada yine Arjantin’e paylaşmak gerekiyor, buradaki ikili ilişkilerimizi tekrar iki halk arasında arttırmak için sizin de ziyaretinizi bekliyoruz.

Bizim buradaki ilişkimiz gerçekten çok kapsamlı, hep uluslararası bağlamda. Buradaki belirsizlik zamanında yaşıyoruz, Rusya’nın Ukrayna’ya işgali dönemindeyiz, burada bir belirsizlik alanındayız. Sizin de söylediğiniz gibi bu küresel bir alanda etki ediyor, toplantılarımızda değindiğiniz gibi. Doğal bir uzaklığımız var, evet, ama insani olarak baktığımızda hepimiz burada olan bitene duyarlıyız. Özellikle savaşın çıktılarını gözlemliyoruz, tabii ki burada yine enerji fiyatlarının yükselmesi olsun, gıda fiyatlarının yükselmesi olsun, buradaki tabii ki gübrenin eksikliği veya fiyatının yükselmesi olsun, büyük bir küresel etkileri olduğunu görüyoruz. Özellikle de Latin Amerika ve Karayipler bölgesi çok kırılgan, çok yine çarpıcı değişikliklerle karşı karşıya olan bir bölge, o yüzden sistemde değişikliklere ihtiyacımız var ve güçlü bir liderliğe ihtiyacımız var, kendini buna adamış liderlere ihtiyacımız var tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi, Cumhurbaşkanı Fernandez gibi güçlü liderlere ihtiyacımız var. Her zaman burada bütün gücümüzle barışın acil olduğunun çağrısını yapmaya devam edeceğiz. Buradaki uzlaşı mekanizmaları artık uzatılmalı, uzatılıyor, ama bizim bugün artık insanların ölmeyi bırakmasına, insanların artık hayatlarını kaybetmemesine, gıdanın güvenliğinin sağlanmasına ve buradaki nüfusun emniyet içinde yaşamasına ihtiyacımız var. Bu nedenle Türkiye’nin buradaki rolünü çok takdir ediyoruz, özellikle de buradaki Tahıl Koridoru konusunda ve Ukrayna’dan gelen gıda konusundaki desteğini biz çok takdir ediyoruz ve dünya bunun farkında, biz de bunlardan bahsettik. Bu liderlik rolü hepiniz için gerekli ve bunu aynı zamanda … da gösterilmesi elzem, burada da büyük bir fırsat var. Aynı şekilde büyük bir karalılıkla bizim daha barış içinde bir dünyaya ihtiyacımız olduğunu ortaya koymamız gerekiyor, hala pandeminin yaralarını sarıyoruz, hala bu korkunç pandeminin yaralarını sardığımız bir dünyadayız. Halklarımızın yaşam kalitesini geriye kazanmalıyız ve bunu başarmanın yolu ne savaş ne de bu blokajlar. O yüzden buradaki Türkiye-Ermenistan-Arjantin olarak bütün halklarımız da burada bu bağlarımızı güçlendireceğiz.

Biz burada yine yaklaşımların yolunu araştıracağız. Kalıcı olmasını ve iyi bir uzlaşıya varmasını diliyoruz. Bu belirsizliklerle dolu dünyada liderliğe ihtiyacımız olduğu kadar iş birliğine de ihtiyacımız var. Arjantin ve Türkiye kendilerini teknolojik kalkınması olan şirketlerinin gelişmiş ve teknik kapasiteleri olan, bilgileri olan ülkeler. Bu sayede bu dünyada önemli bir rol oynayacak olan ülkelerden bahsediyoruz. Arjantin gibi ülkeler ve bizim gibi ülkeler bu fırsatı yakalamalı. Arjantin’in buradaki gıdası var, aynı zamanda enerjisi var, Arjantin enerjisi ve gıdası var. Evet, o yüzden bununla ilgili olarak bizim buraya kadar yaptığımız çalışmalar inşa ettiğimiz bu yine Türkiye ve Arjantin’in uydu inşa etmesi hepimiz için bir örnek olması gerekiyor, bu iş birliğimizin bir temsili. İkili ilişkilerimizdeki güvenin bir temsili olduğu kadar, bizim dünyadaki de büyük şirketlerde, büyük teknolojiler arasında aldığımız yere de bir örnek teşkil ediyor. Arjantin ve Türkiye kendileri gelişiyorlar, inşa ediyorlar, somut bir şeyler inşa ediyorlar, soyut bir şeyden söz etmiyoruz. Artık uydulardan söz ediyoruz, artık ikinci nesil jeosantrallerden söz ediyoruz, daha maliyeti düşük santrallerden söz ediyoruz, bu hepimiz için küresel bir gündeme getiriyor. Bizim teknolojik liderliğimizi ortaya koyuyor.

Elbette Türkiye’nin kendi teknolojisi var, Arjantin’in de kendi teknolojisi var, ama ikimiz güçlerimizi bir araya getirirsek çok daha güçlü oluruz. İşte biz bunu gösterdik, bunu ortaya koyduk, o yüzden bunu tekrar edeceğiz, daha çok geliştireceğiz. Arjantin söylediğim gibi Sayın Dışişleri Bakanına da söylediğim gibi Arjantin tabi ki kanserle mücadelede çok önde geliyor. Nükleer tıbbın uygulayıcısı olarak çok önde geliyor. Kendisi burada 70 yılı aşkın bir süredir yine bu nükleer enerji barışçıl yollar için sadece kullanıyor. Biz birlikte kesinlikle uydu yaptığımız gibi aynı şekilde bu tesisleri de ortaya koymalıyız, … tesislerinden bahsediyorum, nükleer enerjiyi tıp için kullanmalı ve kansere karşı mücadelede kullanmalıyız.

Bundan önce Latin Amerika’daki kadınlar artık Avrupa’da kadınları ölmediği kanser türlerinden ölüyorlardı. Teknoloji ve bilgi artık bize öyle fırsatlar sundu ki Latin Amerika’nın pek çok yerinde artık kadınlar bundan ölmüyor. Artık bundan bahsediyoruz somut, elle tutulur adımlardan söz ediyoruz. Eğer biz burada Arjantin ve Türkiye güçlerimizi birleştirirsek kesinlikle farklı dünyanın en ücra köşelerine bile gidecek güce sahibiz, pek çok ülkenin buna ihtiyacı var. Arjantin ve Türkiye biz G20’de birlikteyiz tabi. Genel olarak birbirimize benzer duruşları sergiliyoruz. Çoklu ortamlarda G20’de her zaman Arjantin her zaman burada halkların sesini eşitsizliğe maruz kalan gelişmekte olan halkların sesi ola gelmiştir. O nedenle bizim buradaki bugünkü çalışma toplantılarımızdaki tek bütün çıktılar bir fotoğrafla, bir basın toplantısıyla bitemez. Bunun sadece bizim için ilişkilerimizin, stratejik iş birliğimizin başlangıç noktası olabilir. Bu dünyada belirsizlikle dolu dünyaya biz somut çözümler vaat ediyoruz ve bir katkıda bulunacağımızı düşünüyoruz. O yüzden Dışişleri Bakanının da yine söylediği bu ikili ilişkiler zemininde çok kapsamlı konulara değindik. O nedenle sadece kendilerini Buenos Aires’e davet etmek istiyorum. Kesinlikle Buenos Aires’ten de yine Latin Amerika’yla, Karayipler’le çalışabilir. Çok önemli bir hafta bütün buradaki Latin Amerika toplulukları, Karayip toplulukları bir araya gelecek. Buradaki güvensizlik, belirsizlik dünyası içerisinde Buenos Aires’te buradaki 33 ülkeyle birlikte bir toplantı olabilir bu, gerçekten çok önemli bir vazife. Bütün Arjantin’in üzerine düşen bir görev. Aynı zamanda bizim Başkanımız Fernandez’in de yine gerçekleştirdiği bir vazife.

Bu süre zarfında yine ne dedik? Güvensizlik alanında, güvensizlik zamanında dünyada barışı inşa etmek bunu olabildiğince büyük bir nüfusa yaymak bizim için büyük bir onur kaynağı. Burada duramayız ancak birlikte bunu iş birliği içerisinde geliştirmeliyiz. Bütün elimizdeki kaynaklarımızı yine devam ettirmeliyiz.

Çok teşekkür ediyorum.

SORU- Ela Sezen, Haber Global.

Sayın Bakan…

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU- Hangi Bakana soruyorsunuz?

SORU- Sayın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na soruyorum.

Sayın Bakan, Türkiye’de bazı Batılı misyonlar güvenlik gerekçesiyle vatandaşlarına uyarılarda bulundular, duyurular yaptılar. Hatta yine bazı Batılı misyonlar konsolosluklarını kapattı. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde siz de dün 9 büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı’na çağırdınız. Hem büyükelçilere ne mesajlar verildi hem de genel bir değerlendirmenizi alabilir miyim?

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU- Çok çok teşekkür ediyorum.

Evet, bazı Batılı ülkelerin büyükelçilikleri konsolosluk birimleri dahil büyükelçiliklerde tüm hizmetleri durdurdular, hatta kapattılar. Ne için kapattılar? Bir terör tehdidinin olduğunu söylüyorlar? Şimdi bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefiksek, bu tehdidin nereden kaynaklandığını, yani bir yerden istihbarat geldi, bir bilgi geldi, kimden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Bize söylüyorlar, somut bilgilerimiz var, tehdit var, o nedenle kapatıyoruz. Peki, kimden geldi, nerede, kim yapacak, o konularda bir bilgi yok. Doğru olan, bu bilgileri bize aktarmaları, yani güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerimize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu bir saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor. Şimdi İçişleri Bakanlığımıza soruyoruz, böyle somut bir bilgi paylaşımı yok, istihbarat paylaşımı yok. İstihbaratımıza soruyoruz, somut bir bilgi paylaşımı yok. Peki siz kapattınız da, böyle bir tehdit var ve bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?

Yani burada aslında bu açıklamaların ve bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz biz, tam da bunu söyledik, dün büyükelçileri Bakanlığa çağırarak tam da bunu söyledik. Bazı bakanlarla da görüştük, dün akşam Hollanda Dışişleri Bakanıyla da görüştük. Şimdi Hollanda Dışişleri Bakanlığı ve büyükelçilik buradan aldıkları başvuruları İstanbul’a göndererek hafta sonu da vize işlemi yapacak; bu bir iyi niyet göstergesidir. Ama esas bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları tüm ülkeler için söylüyorum maksatlı.

Yani burada Türkiye istikrarsız, Türkiye’de terör tehdidi var imajı vermek istiyorlarsa, bu dostluğa da yakışmaz, sığmaz, müttefikliğe de sığmaz. Hele hele seçim öncesi Türkiye’yi, böyle AK Parti iktidarını, Cumhurbaşkanlığı iktidarını, bizleri zor duruma düşürmeye çalışıyorlarsa, bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor, bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez.

O yüzden biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz, dün büyükelçilere verdiğimiz mesaj da aynen budur. Yani burada terör örgütlerinin sinsi gündemine hizmet etmemeleri gerektiğini söyledik dün, bu mesajı verdik. Ve aynı zamanda, DEAŞ’la ve PKK dahil tüm terör örgütleriyle biz mücadele ediyoruz, yabancı terörist savaşçılarla en çok mücadele eden ülke biziz.

Diğer taraftan, bu Kur’an yakma, bu hadsizlikten sonra özellikle bazı ülkelerin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerimizi de İçişleri Bakanlığımız artırdı, biz zaten tedbirleri alıyoruz, bu konularda hassasız, çünkü bizim yükümlülüğümüz bu misyonları korumak. Ama bu hadiseyle hiç ilgisi olmayan bazı Avrupa ülkeleri görüyoruz, onlar da kapatıyorlar. Yani bazı ülkelerin diğerlerine de bu eyleme, yani kapatma eylemine siz de katılın dediğini de biliyoruz, bizim elimizde bu tür bilgiler de var. Yani her bakımdan, hangi açıdan bakarsanız bakın bu açıklamalar ve kapatma eylemleri maksatlıdır, biz de gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonra eğer somut bilgi ve belge paylaşmadan bu tür yöntemlere giderlerse, bizim de ilave bunlara yönelik atacağımız adımlar da olacaktır, bu mesajı da kendilerine dün verdik.

SORU- Dildar Baykan Atalay, Anadolu Ajansından.

Benim sorum Sayın Arjantinli Bakana olacak. Türkiye ve Arjantin ikili ilişkileri çok güçlü olan, çok köklü olan iki ülke. Bu ilişkilere nasıl ivme … onu sormak isterim.

ARJANTİN DIŞİŞLERİ BAKANI SANTİAGO CAFİERO- Daha çok güçlü bir ilişkimiz var, hem ticari olarak da ilişkilerimiz oldukça gelişti. Biz burada rakamlardan bahsettik, Dışişleri Bakanlımızla, yine aynı şekilde ekibiyle de bunları konuştuk. Bizim buradaki ticari anlamda baktığımızda ticaretin büyüdüğünü gördük, Arjantin ve Türkiye arasında 2021-2022’den bu yana büyüme yaşadık, o yüzden biz bunu gündemde tutmak istiyoruz. Ama yine de bakıyoruz ki biz olabilecek imkanlarımızın gerisindeyiz, bunu da mümkün olduğu bir şekilde geliştirmeyi istiyoruz, iş hacmimizi, yatırımlarımızı geliştirmeyi arzu ediyoruz. Bununla ilgili olarak iş insanları buraya geçtiğimiz yıl gelmişti, Arjantin olarak biz burada bir misyon üstlendik Türkiye’de, Türklerin de bizim ülkemize gelmesini, bizleri tanımasını arzu ediyoruz. Sayın Dışişleri Bakanı bununla ilgili olarak da büyük bir potansiyelimize vurgu yaptı.

Özellikle de bizim buradaki yine ihracata ve ticarette neler yapabileceğimizden çok derinlemesine söz etti. Bunların içerisinde mineraller var Arjantin’de bulunan ve burada dünyanın lityumunun rezervlerinin yüzde 66’sı Arjantin, Şili’de bulunuyor. Bunlara baktığımızda, lityumu üreten biz en büyük ülkeyiz ve bu sayede 7 tane projemiz var bununla ilgili olarak. Bu kaynaklar açasından stratejik olarak çok büyük bir talep var. Onun ötesinde bakır kaynaklarımız var. Bu bakır ve lityum bizim için çok önemli, bunların yine … istiyoruz.

Bu sadece Arjantin’in doğal kaynaklarından söz etmekten de öte, bizim burada katma değerden bahsediyoruz. Bu katma değer yatırımlar sayesinde olacak, Türkiye’nin buraya yapacağı yatırımlar sayesinde olacak. Burası bir dağılım hub’ı gibi, dağılım merkezi gibi, sadece lityumdan, bakırdan söz etmiyorum, mesela buradaki elektronik aletler için olarak bataryaların belki yapılmasından söz ediyorum. Arjantin’in kaynaklarının içerisinde büyük miktarda bir yatırımı söz konusu, aynı zamanda bizim için bir eğitim, Patagonya’da vereceğimiz bir eğitim söz konusu.

Bir de dünyada olan gaz rezervlerine baktığımızda 4’üncü sırada olduğumuzu söyleyebiliriz. Biz artık yıl ve yıl üretimimizi artırıyoruz, geçtiğimiz 2021’den 2022’ye gittiğimizde Arjantin’deki doğal gazın üretimi yüzde 36 oranında arttı, aynı zamanda petrol üretimine baktığımızda yüzde 46 oranında arttı. Bütün bu gelen yatırımlar cevabını, yerini buluyor, büyük bir karlılık getiriyor, ama özellikle ve öncelikle de verimliliği artırdılar, bunlar gerçekten çok verimli alanlar, bununla ilgili olarak iş birliği yapabileceğimiz alan. Arjantin ve Türkiye arasında altyapı oluşturabiliriz, yatırımları sağlayabiliriz, doğal gaz ve lityumu dünyaya sağlayabiliriz.

Tabi ki ecza sektörü var bunun içerisinde, yeşil hidrojenden bahsediyoruz, diğer yakıtlardan söz etmek de mümkün. Arjantin de burada ortaklarını arıyor, bunu Türkiye’yle de yapabiliriz, neden olmasın.

Elbette her şey ticaretten ibaret değil, bunu da söyleyelim, kültürel açılar da bizim için çok önemli. Siz bizi tanıyorsunuz ya da biliyorsunuz ama, biz Türkiye’yi daha çok tanıyoruz, Türkiye dizileri Arjantin televizyonlarında en çok reyting alan programlar. O nedenle biz gerçekten, bize şöyle söyledi: Arjantin futbolunun da çok önemli olduğunu söylediğinde gerçekten bir dengeyi oluşturmuş olduğumuzu düşünüyoruz. Kültür artık yumuşak güç diyebileceğimiz bir durumda, toplumları birbirlerine yaklaştırıyor. Kimse tanımadığını, bilmediğini sevmez, biz de tanıdıkça daha çok seviyoruz.


* Interpress deşifresidir.