Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Park Jin ile Ortak Basın Toplantısı, 29 Temmuz 2023

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Değerli basın mensupları, uluslararası sistemde bildiğiniz gibi kalıcı bir dönüşümün işaretlerinin yaşandığı günlerden geçmekteyiz. Yeni bir jeopolitik ve jeoekonomik denklem oluşmakta. Asya da bu hareketlenmenin tam kalbinde yer alıyor. Beş asır sonra Asya dünyanın yeniden üretim, teknoloji, inovasyon ve ticaret merkezi haline geliyor. Batı dünyası merkezi konumunu kaybederken, dünya siyasetinin ağırlık merkezinin de doğuya, ata topraklarımıza kaymakta olduğunu görmekteyiz. Tabiatıyla bu gelişmeler Asya’ya olan ilgiyi de, rekabeti de artırmakta. İşte böyle bir dönemde kısaca özetlemeye çalıştığım bu uluslararası dinamiklerin merkezinde yer alan Güney Kore’nin Dışişleri Bakanı Sayın Park Jin ülkemizde ağırlama şerefine ermekteyiz. Hoş geldiniz Sayın Bakan.

Bildiğiniz gibi Kore bizim stratejik ortağımız. Ancak Kore’yle ilişkilerimizi anlatırken bu tanımlamayı yeterli bulmuyoruz tabii ki. Zira gücünü tarihten alan köklü ve özel ilişkilerimiz var. Dünya üzerinde bir Dışişleri Bakanının yurt dışı ziyaretinde ev sahibi ülkenin şehitlerini anması, onlara minnet sunması çok sık rastlanan bir durum değil. Sayın mevkidaşım Kore Yarımadasında imzalanan ateşkes anlaşmasının 70. yıl dönümüne denk gelen ziyareti kapsamında bu sabah Kore Şehitlik Anıtı’nı ziyaret etti. Kore’nin özgürlüğü ve bağımsızlığı uğruna hayatını feda eden şehitlerimizi andı. Bu vesileyle, ben de başta Kore şehitlerimiz olmak üzere vatan ve millet için şehit düşen bütün kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Gazilerimize uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum. İşte bu güçlü bağ bizi stratejik ortaktan öte birer kan kardeşi yapıyor. Biz de zor günümüzde bu kader birliğinin ne demek olduğunu gördük. 6 Şubat’ta yaşadığımız tarihimizin en yıkıcı deprem felaketi sonrasında Koreli dostlarımızın sergilediği dayanışma için bir kez daha kalpten teşekkür ediyoruz.

Kore deprem sonrasında yeniden imar çalışmalarımıza da katkıda bulunmakta. Kahramanmaraş, Antakya, Malatya ve İskenderun’da dört geçici barınma projesi yürütmekteler. İskenderun Kore Mahallesi’nin açılışı geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Sayın Park Jin ile bugün işte bu özel ikili ilişkilerimizi yeni uluslararası dinamikler temelinde nasıl daha da güçlendirebileceğimizi kapsamlı şekilde ele aldık. Bugün imzaladığımız yol haritası bu yöndeki ortak irademizin bir nişanesidir. Yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde itinayla çalışılan yol haritası ilişkilerimizin kurumsal çerçevesini çizmekte. İletişimden ulaşıma, sağlıktan teknolojiye, eğitimden kültüre, spordan tarıma her alanda atacağımız adımları bütüncül bir şekilde ortaya koymuş oluyoruz bu yol haritasıyla. Tabii ki bunları hemen uygulamaya geçireceğiz. Önümüzdeki dönemde her seviyede karşılıklı ziyaretlere ivme kazandıracağız. Kore’yi Yeniden Asya girişimimiz kapsamında önemli bir ortak olarak görüyoruz. Kore Asya-Pasifik bölgesinde ikinci büyük ticaret ortağımızdır, ticaretimiz istikrarlı bir şekilde artmakta. 2022 yılında yaklaşık 10 milyar Dolar seviyesine ulaşmış bulunuyoruz. Hedefimiz dengeli bir ticaret ilişkisi temelinde 15 milyar Dolara ulaşmak. Karşılıklı yatırımların artırılmasını da görüştük. Müteahhitlik projeleri, iki ülke arasındaki işbirliğinin başarılı sonuçlar verdiği önemli bir alan olmakta.

Son yıllarda ülkemizde gerçekleştirilen mega projelere Koreli şirketlerin de katkısı var. Şirketlerimiz üçüncü ülkelerde de ortak projeler yürütebilir, bu konuyu da konuştuk kendileriyle. Bugün ayrıca savunma sanayii, enerji, ulaşım ve turizm alanlarındaki ilişkilerimizi de ele alma fırsatı bulduk. Savunma sanayii işbirliğimizi ilerletmek için her türlü imkan elimizin altında. Altay Tankı projesi bu bakımdan önemli bir örnek. Öte yandan ilişkilerimiz en büyük gücünü insani bağlardan almakta. Aramızda uzun mesafeler olabilir, ancak gönülde komşu ülkeleriz tarihi bağlardan dolayı. Bu insani etkileşimi fiziken de güçlendirmek gerekmekte. Pandemi sonrasında vatandaşlarımıza yönelik vize muafiyetinin yeniden tesis edilmesinden duyduğumuz memnuniyeti kendisine ayrıca toplantı esnasında ilettim. Türk Hava Yolları’nın Seul’e haftada 11 olan sefer sayısını artırmak istediğimizi de söyledik. Az sonra Sayın Park Jin’le güncel bölgesel, uluslararası meselelerde görüş alışverişimize devam edeceğiz.

Konuşmamın başında vurguladığım gibi, Asya’ya yönelik olarak artan ilgi ve rekabetin güvenlik alanında yarattığı kırılganlıkları da ele alacağız. Kuzey Kore’yle ilgili gelişmeler de gündemimizde, ayrıca onları da görüştük. Kore Yarımadasında kalıcı barış ve istikrarın tesisini arzu ediyor ve bu kapsamdaki çabaları da destekliyoruz. Kore ile Birleşmiş Milletler ve MIKTA başta olmak üzere uluslararası platformlarda güçlü bir işbirliğimiz bulunmakta.

Geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilmesinden ötürü Kore’yi kutluyoruz tekrar. Biz de Türkiye olarak Kore’nin adaylığını destekledik. Stratejik ortaklığımız temelinde ilişkilerimizi daha da ilerletme irademizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Değerli meslektaşıma ziyareti için tekrar çok çok teşekkür ediyorum.

Buyurun.

KORE CUMHURİYETİ DIŞİŞLERİ BAKANI PARK JİN- Memnun oldum. Öncelikle beni ve Kore heyetini Türkiye’ye davet edip ağırladığınız için teşekkür ederim.

Kore Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı olarak 8 yılın ardından kardeş ülkemiz Türkiye’yi ziyaret ettiğim için çok mutluyum. Kore ve Türkiye stratejik ortak olan iki ülkedir. Bu vesileyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünü en içten dileklerimle kutluyorum.

Türkiye Kore’nin huzuru ve barışı için savaşa yaklaşık 20 bin genç askerini göndererek Kore’yle omuz omuza savaşmıştır. Kore halkı Türkiye’nin bu büyük fedakarlık ve özverisini unutmadı. İki ülke arasındaki bu sıcak dostluk geçtiğimiz Şubat ayında Türkiye’de meydana gelen bir depremde birlikte mücadele edilerek bir kez daha ispatlanmıştır. Kore Hükümeti şu anda Antakya bölgesinde depremzedeler için geçici barınma evleri inşa etmektedir. Gelecekte de yeniden yapılanma ve restorasyon sürecinde iki ülkenin yakın işbirliği içinde olmasını diliyorum.

[Simultane Tercüme] Bu ziyaretim mevkidaşım Sayın Fidan ile iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişim yönünü sistematik bir şekilde düzenleyen Kore-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik yol haritasına imza attım. Bu yol haritasından yola çıkarak siyasi, ekonomi, kültür, eğitim ve spor gibi çeşitli alanlarda iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Mevkidaşım Sayın Fidan ile yaptığımız toplantıda ikili ilişkiler, somut işbirlikleri, Kore Yarımadası ve bölgesel durumlar hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

Geçen yıl NATO Zirvesi vesilesiyle yapılan iki ülkenin Cumhurbaşkanı arasındaki görüşme, Kore Başbakanının Türkiye ziyareti ve bugün yapılmış olan Dışişleri Bakanları toplantısı ile istikrarlı bir şekilde devam eden üst düzey görüşmeleri daha da güçlendirmek için birlikte çalışma konusunda mutabık kaldık. İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin giderek güçlendiğini değerlendirerek milli savunma, savunma sanayii, nükleer santral, altyapı gibi alanlarda başarılı işbirlikleri yapılması konularını görüştük. Yol haritasının imzalaması vesilesiyle eğitim, spor gibi alanlarda halkların ve gençlerin temaslarını da daha da artıracağız. Ayrıca Türkiye’de çok sevilen tekvandoyu da daha da yaygınlaştıracağız. Sadece ikili düzeyde değil, aynı zamanda her iki ülkenin ortaklaşa katıldığı MIKTA, Birleşmiş Milletler ve G20 de dahil olmak üzere uluslararası düzeyde işbirliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldık.

Mevkidaşım Sayın Fidan ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede Kore Yarımadasındaki durum ve Ukrayna’daki savaşla ilgili ikili işbirliği yolları hakkında da görüştük. Mevkidaşım Sayın Fidan’a Kuzey Kore tarafından sürekli fırlatılan kıtalararası balistik füzeleri ve ardından provokasyonlarla tehdit edilen Kore Yarımadasındaki durumu anlattım. Kuzey Kore’nin Kore Yarımadası ve dünya barışını sürekli tehdit ettiği bir dönemde uluslararası toplumun birlik olması ve kararlı bir şekilde yanıt vermesi gerektiğini vurguladım. Buna ek olarak, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan tamamen arındırılmasına yönelik Kore Cumhuriyeti Hükümetinin cesur girişim politikasına karşı değişmez bir destek istedim. Ayrıca uluslararası toplumun Kuzey Kore’deki insan hakları durumuna ilişkin farkındalığının nasıl artırılacağını ve Kuzey Kore’de insan haklarının iyileştirilmesi için iki ülke arasında nasıl işbirliği yapılacağını görüştük. Ukrayna savaşıyla ilgili her iki tarafı da savaşın sona ermesi, barışın yeniden sağlanması, Ukrayna’nın toparlanmasının önemi konularında hemfikir olduk. Kore Cumhuriyeti Ukrayna’nın yeniden inşasını, toparlanmasını desteklemek için uluslararası toplumla işbirliği ve dayanışmaya aktif bir şekilde katılacaktır. Kore ve Türkiye, Ukrayna krizini en kısa sürede halletmek için diplomatik ve ekonomik düzeyde olası işbirliği yapmanın yollarını aramaya karar verdi.

Kore ile Türkiye arasındaki Dışişleri Bakanları toplantısının Türkiye’nin yeni hükümetinin göreve başlamasından sonra ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için bir fırsatı olduğuna inanıyorum. Heyetimizi sıcak bir şekilde karşıladığınız için teşekkür ediyorum.

Teşekkürler.

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Çok teşekkür ediyorum Sayın Bakan.

Değerli basın mensuplarına da çok teşekkür ediyorum sağ olun.

* Interpress deşifresidir.