Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan'ın Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Ortak Basın Toplantısı, 2 Kasım 2025

IRAK BAŞBAKAN YARDIMCISI VE DIŞİŞLERİ BAKANI FUAD HÜSEYİN- [SİMULTANE TERCÜME]

https://www.youtube.com/live/RK99xypsXZk?si=vyx0G8D-kgYgd8Be

DIŞİŞLERİ BAKANI HAKAN FİDAN- Değerli kardeşim, kıymetli meslektaşım Sayın Fuad Hüseyin'e bu nazik ifadeleri için çok teşekkür ediyorum.

Değerli basın mensupları, kısa bir aradan sonra tekrar Bağdat'ta olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum.

Gerçekten değerli meslektaşımın da, kardeşimin de ifade ettiği gibi, Bağdat ile Ankara arasında çok yoğun bir iş birliği mesaisi var. Her konuda kurumlarımız yoğun bir şekilde iş birliği yapmakta, meseleleri çok profesyonel bir şekilde ele almakta ve çözüm odaklı çalışmaktalar.

Malumunuz 2024 yılında Cumhurbaşkanımızın yaptığı tarihi ziyarette imzaladığımız çok sayıda anlaşma vardı. Bu anlaşmaların takip edilmesi, hayata geçirilmesi fevkalade önemliydi. Arada kurduğumuz ortak çalışma komiteleriyle güvenlik dahil, enerji, su, ticaret, gümrük, ulaştırma, birçok konuda gerçekten yoğun çalışmalarımız var.

Değerli basın mensupları, artık zamanın ruhu bölgemizde barışı, kalkınmayı, karşılıklı entegrasyonu, iş birliğini gerektiriyor. Parçalanmayı, bölünmeyi, birbirimize rakip olmayı, birbirimizin ayağına çelme takmayı değil. Geri kalan medeni dünyanın yaptığını bizim bu bölgede yapmamızın önünde hiçbir sebep, engel yok. Bölgemiz gerçekten olağanüstü kaynaklara sahip. Gerek yeraltı, gerek yerüstü kaynakları, coğrafyası, insanı, medeniyeti, kültürü, inancı, tarihi birikimi. Bütün bunların hepsinin aslında uygun stratejileri hayata geçirdiğimizde bölgeyi yeryüzü cennetine, bir refah, istikrar, dünyanın geri kalanına katkı yapan bir coğrafyaya dönüştürmemesi için bir sebep yok.

Irak son yıllarda gerçekten çok acı aşamalardan geçti. Çok şükür bugün istikrar, barış ve huzur içerisinde daha da emin adımlar atan bir Irak görüyoruz. Türkiye olarak Irak'ın huzuruna, güvenliğine, kalkınmasına, refahına yönelik katkımız, desteğimiz tamdır. Bu noktada yapılan bütün çalışmaları destekliyoruz, elimizden ne gelirse katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Aynı şekilde Irak'ın komşusu olan, Türkiye'nin de komşusu olan Suriye'deki gelişmeleri de çok yakından takip ediyoruz. Irak ve Türkiye olarak diğer bölge ülkeleriyle beraber Suriye'ye neler yapabiliriz o konuda çalışıyoruz.

Bizim bölge ülkeleri olarak iş birliğini en üst düzeye çıkartıp, aramızdaki güveni çok muhkem ve sağlam bir hale getirip, kalkınma yolunda atmakta geciktiğimiz adımları bir an önce atıp barış ve huzur içerisinde bölgede yolumuza devam etmemiz gerekiyor.

Biz tabii ki Irak'taki siyasi liderliğin, başta Sayın Sudani olmak üzere diğer siyasi partilerin Şii, Sünni, Kürt, hiç fark etmiyor, hepsine bu vizyona destek vermelerinden dolayı da ayrıca teşekkür ediyoruz. Her zaman söylüyoruz, Cumhurbaşkanımız da altını çiziyor, bölgemizdeki sorunları yine biz bölge ülkeleri olarak, bölge halkları olarak bir araya gelip kendimiz çözeceğiz. Dışarıdan kurtarıcı beklemeyeceğiz. Bizim gücümüz, kapasitemiz, vizyonumuz buna yeter. Bunu yaparsak dünyanın geri kalanına da daha az yük oluruz, hatta kendimiz katma değer üretiriz. Karşımızda böyle bir vizyon paylaşan bir ortak hükümet olduğu için de ayrıca ben teşekkür ediyorum.

Sayın meslektaşımın ifade ettiği gibi, bir su anlaşması imzalayacağız bugün Sayın Başbakanın huzurunda. Gerçekten bu anlaşma fevkalade önemli. İki ülke tarihinde ilk defa hayata geçecek. Biliyorsunuz uzun yıllardır Türkiye ve Irak suyu daha verimli nasıl kullanabiliriz, neler yapabiliriz bunun arayışı içindelerdi.

İki buçuk sene önce yaptığım bir ziyarette Sayın Başbakanla mutabık kaldığımız bir husus vardı. İki etaplı bir yol takip edecektik. Birincisi, “Türkiye-Irak arasındaki suyun kullanımına ilişkin nasıl daha iyi bir yöntem bulunabilir?”; ikincisi ise, “Irak'taki su altyapısının, sulama sistemlerinin ıslahına yönelik nasıl beraber çalışılabilir?”di. Bu iki kulvarda da iki buçuk yıldır çok yoğun çalışmalar yapıldı. Huzurlarınızda Dışişleri Bakanı Sayın Fuad Bey’e de çok teşekkür ediyorum, gerçekten bu konuları hayata geçirmede büyük emeği oldu.

Bugün atacağımız imzalar inşallah Irak'taki su sistemlerinin kalıcı olarak ıslahının önünü açacaktır. Irak tarihinde yapılan en büyük altyapı yatırımı olacaktır. Bu aslında Irak Hükümeti’nin vizyoner yaklaşımını, halkın refahına, iyiliğine olan iradesini, vizyonunu da ortaya koyacak bir çalışma. İnşallah bu hayata geçer geçmez biz su sorununun önemli bir ayağını da halletme yolunda bir adım atmış olacağız. Bizden önceki nesillerin yaşadığı birtakım sorunları inşallah bizden sonraki nesiller yaşamayacaklar.

Diğer taraftan enerji konusunda yoğun iş birliğimiz var. Petrol boru hattının tekrar çalışmaya başlamış olması önemli bir gelişme. Türkiye ve Irak olarak enerji alanlarında başka neler yapabiliriz gaz ve elektrik olmak üzere o konularda da yoğun görüşmeler var. İlgili bakanlıklarımız, kurumlarımız çalışıyorlar. Bu konuda da biz de Dışişleri Bakanlıkları olarak gerekeni yapmak için adımlar atıyoruz.

Diğer taraftan terörsüz Türkiye sürecinin olumlu istikamette gidiyor oluşu sadece Türkiye için değil, bölgemiz için de iyi bir gelişme. PKK terör örgütünün kendisini fesih kararı almış olması hiç şüphesiz olumlu bir gelişme. Türkiye'deki silahlı faaliyetlerine son vermesi kararı bizim açımızdan fevkalade önemli. Fakat dileğimiz odur ki, beklentimiz de o, örgütün Türkiye'de olduğu gibi Irak'ta da silahlı mücadelesine ve terör faaliyetlerine son vermesi, işgal ettiği yerlerden çekilmesi. Aynı şekilde Suriye'de de işgal ettiği yerlerden çekilmesi fevkalade önemli. Irak’ta şu anda çok büyük alanları işgal etmekte. Burada tabii ki Irak makamlarıyla yakından çalışıyoruz. Irak makamlarına huzurlarınızda da teşekkür etmek istiyorum bu konudaki iş birliklerinden ötürü. Hem Bağdat, hem Erbil bu konuda yakın bir iş birliği içerisinde bizimle. Ama dediğim gibi sadece Türkiye'de değil, Irak ve Suriye'de de, hatta İran'da da PKK faaliyetlerinin son bulması bölgenin istikrarı için, güvenliği için, dış güçlerin müdahalesini engellemek için oldukça önemli bir husus.

Değerli basın mensupları, Türkiye-Irak arasındaki ilişkiler kadim ilişkilerdir. İki ülke halkları yüzyıllardır beraber yan yana yaşamaktadırlar. Modern zamanlarda aramızdaki bu köklü tarihsel bağları daha iyi noktalara taşımak için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın Irak halkına, Irak Devletine, Irak Hükümeti’ne desteği tamdır, Devletimizin tamdır, bunu da ayrıca ifade etmek istiyorum.

Bu vesileyle, 11 Kasım'da yapılacak olan seçimlerin Irak halkına, bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. İnanıyorum ki Irak demokrasinin olgunluğunu gösterecek bir seçim olacak. İnşallah barış ve huzur içerisinde Irak halkı kendi iradesini sandığa yansıtacaktır. Ben şimdiden seçimlerde yarışan bütün partilere başarılar diliyorum. Türkiye, Irak halkının iradesine saygı duymaktadır. Nasıl Sayın Sudani’yle fevkalade verimli çalıştık, inşallah bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.

Ben şimdiden bu misafirperverlik için tekrar teşekkür ediyorum.

Gün boyu hem Sayın Başbakanla, hem Sayın Cumhurbaşkanıyla ve diğer Iraklı çok değerli yetkililerle, kardeşlerimizle görüşmelerimiz olacak. Burada da daha stratejik konuları, bazen de daha taktik konuları detaylıca ele alma imkanımız olacak. Yeri geldikçe de kamuoyuna bildireceğiz.

Ben değerli kardeşime, meslektaşıma tekrar misafirperverliği için teşekkür ediyorum.

* Interpress deşifresidir.