Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu toplantısına katılımı, 24-26 Mart 2017
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu toplantısına katılımı, 24-26 Mart 2017

Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nun altıncı toplantısı 24-26 Mart 2017 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız forum kapsamında düzenlenen iki akşam yemeğine katılarak hitapta bulundular.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun iştirak ettiği sözkonusu forumun yabancı konukları arasında Birleşik Krallık’tan York Dükü Prens Andrew, Dışişleri Bakanı Boris Johnson ve Dışişleri’nde Avrupa Bakanı Sir Alan Duncan yer aldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun forum vesilesiyle York Dükü Prens Andrew'le ve İngiliz mevkidaşıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunuldu. Diğer yandan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız Dışişleri Bakanı Johnson'ı kabul etti.

Forumun 25 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen ilk oturumunda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Johnson bölge ve dünya siyasetini değerlendirdiler. Forum kapsamında düzenlenen diğer oturumlarda “Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma süreci”, “Enerji alanında işbirliği ”, “Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi”, "Orta Doğu’daki gelişmeler” ile “Savunma ve Siber Güvenlik” konuları kapsamlı şekilde ele alındı.

Tatlıdil Forumu, Birleşik Krallık ile ilişkilerimizin siyasi, ekonomik, kültürel ve beşeri alanlarda daha da ileriye taşınarak sivil diyaloğu da kapsayacak şekilde zenginleştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla 2011 yılında kurulan sivil bir iletişim platformudur.

Türk tarafından Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Reha Denemeç ile Birleşik Krallık tarafından Dışişleri eski Bakanı Jack Straw’un eşbaşkanlıklarında yürütülen forum, iki ülkenin iş, akademi, siyaset ve medya temsilcilerinin her yıl biraraya gelerek, güncel ikili ve uluslararası meseleleri gayrıresmi bir ortamda değerlendirmelerine imkan tanımaktadır.

Forum kapsamında yapılan tartışmalar ve varılan sonuçlar iki ülkenin siyaset çevreleri için ileriye yönelik işbirliği olanakları bakımından yol gösterici olmaktadır.