Türkiye ve Belçika Dışisleri, Adalet ve İçişleri Bakanları Arasındaki Üçlü Bakanlar Toplantısı Sonrasında Yapılan Ortak Basın Açıklaması, 22 Ocak 2013, Brüksel

Türkiye ve Belçika Dışişleri, Adalet ve İçişleri Bakanları arasındaki Üçlü Bakanlar Toplantısı 22 Ocak 2013 tarihinde Brüksel’de yapılmıştır.

Belçika heyeti, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Sayın Didier Reynders, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri ve Eşit Fırsatlar Bakanı Sayın Joëlle Milquet, Adalet Bakanı Sayın Annemie Turtelboom ve İltica ve Göç, Sosyal Entegrasyon ve Yoksullukla Mücadele Devlet Sekreteri Sayın Maggie De Block’tan oluşmuştur.

Türk heyetinde, Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin ve İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin yer almışlardır.

Bu üçlü toplantı, ilki Ekim 2008’de İstanbul’da yapılan toplantının ardından gerçekleştirilen Bakanlar düzeyindeki ikinci toplantıdır.

Bu platformun amacı, terörizmle mücadele, adli ve polis işbirliği başta olmak üzere, konsolosluk ve göç yönetimi dahil, tarafları ilgilendiren ortak konularda iki ülkenin ilgili kurumları arasındaki diyalogun sürdürülmesidir.

1.Bakanlar, terörizmle mücadele ve bu alandaki işbirliğinin daha da ilerletilmesi konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır. Taraflar, bu hedeflere, her iki Devletin başta terörizmle mücadele ve terörizmin önlenmesi olmak üzere, insan hakları ve mültecilik alanlarındaki uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarına uygun olarak alacakları tedbirlerle ulaşacakları yönündeki iradelerini teyit etmişlerdir.

Bakanlar, Türkiye ve AB arasında terörizmle mücadele alanında sürdürülen mevcut diyalogdan duydukları memnuniyeti ifade etmişlerdir. Türkiye’nin, terörizmle mücadele alanındaki BM inisiyatiflerine aktif katılımına vurgu yapmışlardır.
Bakanlar, terörizmin finansmanıyla mücadelenin önemini teyit etmişler ve bu yöndeki çabalarına devam etmek konusunda mutabık kalmışlardır.
2. Dışişleri Bakanları, ikili ilişkilerin, ortak görüş ve çıkarlara uygun olarak her alanda düzenli bir şekilde ilerlemesinden duydukları memnuniyeti ifade etmişler; Suriye dahil, Ortadoğu’daki gelişmeler, insan hakları ve Türkiye-AB ilişkileri hakkında görüş alışverişinde bulunmuşlardır. Bakanlar, ayrıca konsolosluk ve vize konularını ele almışlardır.
3. İçişleri Bakanları, ulusal ve uluslararası yükümlülüklere saygı duyarak, terörizm, organize suçlar, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı ve kara para aklamayla mücadelede tecrübe ve en iyi uygulamaların değişimine imkan sağlayacak Polis İşbirliği Alanında Mutabakat Muhtırası’nı imzalamışlardır.

4. Adalet Bakanları, ulusal ve uluslararası yükümlülüklere saygı duyarak, adli yardımlaşma alanında teknik danışmaların yapılmasını da içeren, Adli İşbirliğine Dair Ortak Açıklamayı imzalamışlardır. İşbirliğinin etkinliğinin arttırılması ve ulusal usuller ile mevzuatın daha iyi anlaşılması için merkezi makamlar arasında doğrudan iletişim kanalları kurulacaktır.