Türkiye, Afgan makamlarının talebi üzerine, 2005 yılı sonunda Afganistan’da bir İl İmar Ekibi (PRT) kurma kararı almıştır. Sözkonusu kararımız, 31 Ocak - 01 Şubat 2006 tarihlerinde düzenlenen Londra Konferansı’nda Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Abdullah Gül tarafından uluslararası topluma duyurulmuştur.
31 Ağustos 2006 tarih ve 2006/8320 sayılı Ortak Karar ile teşkilat mevzuatı oluşturulan İl İmar Ekibimiz 09 Kasım 2006 tarihinde resmen faaliyete geçecektir. Geçici bir yapılanma olması kararlaştırılan PRT’nin yaklaşık beş yıl süreyle hizmet vermesi öngörülmektedir.
Türkiye’nin Afganistan’da bir İl İmar Ekibi kurması, Afganistan ile olan tarihi dostluk ilişkilerimizin yanısıra, uluslararası barış ve istikrara katkıda bulunma kararlılığımızın da bir göstergesidir.
İl İmar Ekipleri, NATO’nun Afganistan’daki Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti’nin görev alanının Afganistan’ın bütününe genişlemesi için en önemli aracı olmuşlardır.
İl İmar Ekiplerinin amaçları, Afganistan merkezi yönetimini, ülkede daha istikrarlı ve güvenli bir ortam yaratılmasında desteklemek, Afganistan yönetiminin otoritesini ülke çapına genişletmesine yardımcı olmak, yeniden imar çalışmalarını kolaylaştırmak ve ulusal kalkınma önceliklerini geliştirmek şeklinde tespit edilmiştir.
İl İmar Ekipleri, sivil ve askeri unsurların birarada çalıştığı ve sivil-asker işbirliği kavramını ön plana çıkaran bir modele dayanmaktadır.
Sivil ve askeri personelimizin birlikte çalışacağı İl İmar Ekibimizin askeri kanadı Genelkurmay Başkanlığımızca sağlanan unsurlardan oluşmakta olup; bu birimde 64 kişiden müteşekkil bir birliğimiz görev yapacaktır. Sivil kanatta ise, Dışişleri Bakanlığı’nca atanan bir Sivil Koordinatör’ün liderliğinde, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) yanısıra, uygulanacak yardım projelerinin kapsamı ve niteliğine göre diğer bazı Bakanlıklar ile kurum ve kuruluşlarımızca atanan personel görev yapacaktır. Bu bağlamda, İl İmar Ekibimiz bünyesinde yaklaşık 30 kişiden oluşacak bir sivil ekibin görev yapması öngörülmektedir.
İl İmar Ekibimiz tarafından hayata geçirilecek kalkınma yardımlarımız ve yeniden imar projelerimiz, Vardak İli Yönetimi ile yerel halkının talep ve beklentileri doğrultusunda belirlenmektedir. Bu çerçevede, Vardak İli’ne yönelik yardımlarımızda eğitim, sağlık ve tarım alanlarına öncelik verilmesi öngörülmektedir. Esasen, 2006 yılı için planlanan yardım projelerimiz, İl İmar Ekibimizin faaliyete geçmesi beklenilmeden başlatılmıştır.
Vardak İli’nde büyük kısmı tamamlanmak üzere olan toplam 3.200.000 ABD Doları değerindeki sözkonusu projeler aşağıdadır:
Meydan Şehir’de Tarım Meslek Lisesi inşası ve tefrişi (16 dershaneli ve 280 öğrenci kapasiteli)
Meydan Şehir’de 400 m³ kapasiteli su deposu ve iletim boru hatları inşası
Meydan Şehir’de tarım ürünlerinin depolanmasında kullanılmak üzere Soğuk Hava Deposu inşası
Meydan Şehir’de Spor Kompleksi inşası
Meydan Şehir’de Çocuk Parkı yapımı
Nerh ilçesinde Kani İzzetullah Kız İlkokulu inşası ve tefrişi (8 dershaneli ve 900 öğrenci kapasiteli)
Nerh ilçesinde içme suyu kuyusu açılması
Calrez ilçesinde Bibi Ayşe Kız İlkokulu inşası ve tefrişi (8 dershaneli ve 1.100 öğrenci kapasiteli)
Calrez ilçesinde içme suyu kuyusu açılması
Seydabad ilçesinde Kale-i Sadettin Kız İlkokulu inşası ve tefrişi (8 dershaneli ve 1.000 öğrenci kapasiteli)
Seydabad ilçesinde içme suyu kuyusu açılması
Seydabad ilçesinin Deşti Dut beldesinde Kadın-Doğum Kliniği inşası