Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ)

Kuruluş Tarihi : 1975

Merkezi : Madrid, İspanya

Genel Sekreteri : Zurab Pololikashvili (Gürcistan)

Resmi Dilleri : İngilizce, Fransızca, Rusça, İspanyolca, Arapça

Teşkilat Hakkında: BMDTÖ, uluslararası seyahat ve turizm alanında faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) uzman kuruluşudur. Turizm vasıtasıyla ekonomik büyüme sağlanmasını, iş imkânları yaratılmasını, doğal ve kültürel mirasın korunmasını, barışın temin edilmesini ve insan haklarına saygının artırılmasını hedeflemektedir. Ayrıca yoksulluğun azaltılması ve kalıcı kalkınmayı destekleme konusunda Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için turizmden bir araç olarak yararlanmayı amaçlamaktadır. BMDTÖ, turizm politikaları, istatistikleri ve konuyla ilgili bilgi üretimi konusunda küresel bir forum işlevi de görmektedir.

Teşkilat Üyeleri: Teşkilat üyeleri Birleşmiş Milletler üyesi 159 ülke, 2 gözlemci ülke, ortak üye statüsünde 6 bölge (içişlerinde otonom, dışişlerinde bağlı yönetimler), bağlantılı üye statüsünde 500 kuruluş ve şirketten oluşmaktadır. Bağlantılı üyeler arasında, otel zincirleri, seyahat şirketleri, eğitim kurumları ve özel sektör kuruluşları yer almaktadır. BMDTÖ bünyesinde ülkemizden, aralarında Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) , Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) de bulunduğu toplam 11 üye bulunmaktadır.

Teşkilat’ın Temel Organları:

Genel Kurul: Teşkilat’ın en yüksek karar organıdır. Genel Kurul, çalışma programı ile bütçeyi onaylamak ve turizm sektörü için hayati önemi haiz konuları müzakere etmek üzere her iki yılda bir toplanmaktadır. Genel Kurul ayrıca, her dört yılda bir Genel Sekreteri seçmektedir.

İcra Konseyi: Teşkilat’ın yürütme organı olup, Teşkilat faaliyetlerini izlemek ve bütçenin amacına uygun şekilde kullanılmasını kontrol etmekle yükümlüdür. Dört yıl görev yapmakta ve yılda iki kere toplanmaktadır.

Bölgesel Komisyonlar: “Afrika”, “Amerika”, “Doğu Asya ve Pasifik”, “Avrupa”, “Ortadoğu” ve “Güney Afrika” olmak üzere altı bölgesel komisyon bulunmaktadır. Ülkemiz Avrupa Bölgesel Komisyonu’nda yer almaktadır.

Komiteler: İdari konularda danışmanlık görevi yürüten birimlerdir.

Sekretarya: Madrid’de bulunmaktadır.

Ülkemizin Teşkilatla İlişkileri: 1975 yılında üye olduğumuz kuruluş kapsamındaki çalışmalarda ulusal icra makamı Kültür ve Turizm Bakanlığıdır. Kuruluşta ülkemizi anılan Bakanlığımız ve Madrid Büyükelçiliğimiz temsil etmektedir. Ülkemiz 2019 Mayıs ayında UNWTO İcra Konseyi’ne 2020-2023 dönemi için seçilmiştir.