Benin'in Ekonomisi

Benin’in ekonomisi tarım ve ticarete dayalıdır. Devletin yaptığı yatırımlar (alt-yapı projeleri), gıda, turizm ve inşaat sektörleri ekonomiye canlılık getirmektedir. Diğer taraftan, Benin, tüm bölgede en düşük enflasyona sahip ülkedir. İthal edilen gıda ürünlerinde önemli artış meydana gelmesine karşın, Hükümetin benzin fiyatlarına uyguladığı sübvansiyon sayesinde enflasyon düşük seviyede tutulmaktadır.

Ülkenin ihracatı büyük ölçüde geleneksel tarım ürünleri ile bazı sanayi ürünlerinin ihracatına dayanmaktadır. Bu ürünlerden özellikle tarım ürünlerinin ihracatında, dünya fiyatlarına ve hava koşullarına bağımlılık nedeniyle dalgalanmalar görülmektedir. Benin’de iç talep önemli ölçüde ithalatla karşılanmaktır. Dış ticaret dengesi genel olarak açık vermektedir. 2021 yılında toplam ihracat 860 Milyon Euro olurken, ithalat 2.78 Milyar Euro olarak kaydedilmiştir. Benin İstatistik Kurumu verilerine göre 2022 yılı ilk 6 ayda ihracat 550 Milyon Euro olurken, ithalat 1.52 Milyar Euro olarak kaydedilmiştir. Başta Nijerya olmak üzere komşu ülkelerle kayıt dışı ticaretin (çoğunluğu re-export) varlığı, ülkenin dış ticaret istatistiklerinin sağlıklı olarak belirlenmesinde engel teşkil etmektedir. Benin, sağlık ve tarım konuları dahil olmak üzere uluslararası alanda bir çok yardım projesinden yararlanmaktadır.

Pamuk halen büyük ölçüde, hammadde olarak yurtdışına ihraç edilmektedir. Son dönemde ise Hükümet, tarım ürünlerinin ve diğer hammaddelerin (meyve, pirinç, ağaç, vb) yerinde işlenmesini teşvik etmek için yabancı yatırımcılara çok cazip koşullar sağlamaktadır. Benin’de bu amaçla büyük kapasiteli organize sanayii bölgesi kurulmuştur. Benin, Nijerya’ya ihracat yapmak için iyi bir konumdadır.

Benin, CFA Frangını kullanan sekiz devletin üye olduğu Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’nin (UEMOA) Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Senegal ve Togo ile birlikte üyesidir.

IMF verilerine göre Benin ekonomisinin 2022 yılında % 6 büyümesi beklenmektedir