TAN: Değerli arkadaşlar, iyi günler diliyorum. Bugünkü basın brifingimize hoş geldiniz diyorum ve içten sevgilerimi sunuyorum. İki hususu size açıklamak istiyorum. İsrail Dışişleri Bakanı Livni, 29 Mayıs günü Türkiye’ye gelecek. Ardından da 31 Mayıs-1 Haziran günlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sayın Lavrov, Türkiye’yi ziyaret edecekler. Bunlarla ilgili olarak açıklamalarımızı birazdan yapacağız. Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Eğer sorularınız olacaksa bunları da cevaplandırmaya gayret edeyim.
------------
SORU: Namık Bey, Bakoyannini’nin 10 Haziran’da Türkiye’ye yapmayı planladığı ziyarette bir değişiklik var mı acaba?
CEVAP: Bugün itibariyle bir değişiklik yok.
SORU: Namık Bey, dün öğlen saatlerinde Yunanistan ve Türkiye’ye ait jetler Ege’de uluslararası sular üzerinde çarpıştı. Duruma ilişkin olarak yeni gelişmeler var mı? İkinci sorum ise , dün NATO’nun da Türkiye’nin haklı olduğu yönünde bir açıklama yaptığı göz önünde bulundurularak, Türkiye herhangi bir tazmin hakkına başvuracak mı? Yunanistan’dan uçakla ilgili bir tazminat isteyecek mi?
CEVAP: Değerli arkadaşlarım, dünden bu yana bu konuda herhangi çarpıcı yeni bir gelişme olmamıştır. Olursa sizlere elbette en kapsamlı şekilde bilgi vereceğiz.
SORU: Namık Bey, Güney Kıbrıs’taki seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bir ikinci sorum, Annan bölgeye Moller’i gönderiyor; bu yeni bir arayışın işareti mi? Kıbrıs konusunda bir gelişme var mı?
CEVAP: O konuda bir gelişme olduğuna dair bende bilgi yok. Ancak Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde yapılan seçimlerle ilgili olarak size birkaç şey söylemek isterim.
Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde 21 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirilen seçimler hem Annan Planı üzerinde 24 Nisan 2004 tarihinde düzenlenen referandumlardan sonra yapılan ilk genel seçimler olması, hem de 2008 yılında yapılacak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlık seçimleri açısından bir gösterge oluşturması nedeniyle özel bir önem taşımaktadır. Alınan sonuçlar ışığında seçimin galibi Kıbrıs sorununun çözümünü reddedenler olmuştur. Seçim sonuçlarının dikkat çeken bir diğer yönü Rum lider Papadopulos’un başında bulunduğu DIKO Partisinin oylarını %3.07 oranında arttırmış olmasıdır. Bu partinin seçimlerde oylarını arttırması, retçi zihniyetin az da olsa Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde tabanını genişlettiğine işaret etmektedir ki başta Avrupa Birliği Üyesi ülkeler olmak üzere uluslararası toplumun bu endişe verici gelişmeyi dikkatle izlediklerini tahmin ediyoruz. Zira seçim sonuçları Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İstatistik Enstitüsü tarafından bir süre önce gerçekleştirilen anketlerle birlikte değerlendirildiğinde ve bu anketlerde esasen seçmen konumunda olan 18-25 yaş arasında ki Rum gençlerin %61’inin Türklerle birlikte yaşamak istemediklerini beyan ettikleri göz önünde bulundurulduğunda, Kıbrıs sorununa BM çerçevesinde kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki çabalar açısından Güney Kıbrıs Rum Yönetiminde retçi zihniyeti açıkça sergilemektedir.
Seçim sonuçlarını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yönetimi ve halkı en iyi şekilde değerlendirecektir. Bu seçim sonuçları, Rumların Kıbrıs Türkleriyle yetki paylaşımına girmeyi öngören ortaklık çözümlerinin bir kez daha red ettiklerini ortaya koymaktadır.
SORU: Namık Bey, “Anadolu Ateşi” tatbikatıyla ilgili olarak Başbakanlıkta yapılan koordinasyon toplantısında, askerlerle siviller arasında bazı tartışmaların çıktığına dair haberler var. Bu tartışmaların içeriğiyle ilgili bize bilgi verebilir misiniz?
CEVAP: Benim bu türden bir tartışmaya ilişkin en ufak bir bilgim bulunmamaktadır. Bu tatbikat hepinizin bildiği gibi yarın öbür gün bir icra edilecektir. Bunu hep birlikte izleyeceğiz.
SORU: Namık Bey, dünkü Ege’deki kazadan sonra Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı Türk uçaklarının hava seferi kurallarını ihlal ederek Atina FIR hattını geçtiğini ve uçuş planlarını vermediklerini iddia etti. Bu açıklamaya karşı bir tepkiniz var mı? Atina FIR hattı nedir; askeri uçuşlar için geçerli bir hat mıdır; yoksa sadece sivil uçuşlarla mı ilgilidir?
CEVAP: Bütün bu konulardaki görüşlerimiz son derece nettir. Ben tekrar yeni bir tartışma başlığı yaratmak istemiyorum. Önümüzdeki günlerde hepiniz izleyeceksiniz. Bizler Ege’de barış, huzur, güven ve istikrarlı olmasını arzu ediyoruz. Umarız aynı anlayış Yunan tarafında da vardır.
SORU: Namık Bey, Yunan ve Türk Genelkurmayları arasında bir kırmızı hat kurulmasına ilişkin bir proje vardı. Atina mahreçli bazı haberlerde bunun işlemeye başladığı ve dün kullanıldığı iddia ediliyor. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz ?
CEVAP: Henüz bu hat çalışmaya başlamamıştır. Ancak çok yakın bir süre içerisinde, önümüzdeki ayın ilk yarısından önce bu konuda somut bir gelişme olmasını bekliyoruz.
SORU: Namık Bey, hafta başında Avrupa Birliği Komisyonu’nun Türkiye’ye limanlar konusunda AB Adalet Divanı’na gitmesini önerdiği şekilde bir iddia ortaya atıldı. Size iletilen böyle bir öneri var mı? Eğer yoksa dahi böyle bir düşünceye nasıl bakarsınız?
CEVAP: Bizim gündemimizde sizin bahsettiğiniz türden bir husus bulunmamaktadır. Bizim gündemimizde şu anda mevcut konu 24 Ocak 2006 tarihli Eylem Planıdır.
SORU: Namık Bey, Kuzey Irak’taki PKK mevcudiyetine ilişkin olarak ABD’yle yapılan görüşmeler ne durumda; buna ilişkin bilgi verebilir misiniz? Stratejik Vizyon Belgesine ilişkin son gelişmeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
CEVAP: PKK konusunda bugüne kadar yapılan görüşmelerin ötesinde konuya yeni bir boyut getirecek herhangi bir gelişme olmamıştır. Ancak sizlere şunu söyleyebilirim: Stratejik Vizyon Belgesinin büyük ihtimalle önümüzdeki haftanın sonundan önce sizlere açıklanması mümkün olabilecektir.
SORU: Sayın Bakanın Amerika ziyareti konusunda bir gelişme oldu mu?
CEVAP: Sayın Bakanın Amerika ziyareti ile ilgili şu aşamada herhangi bir gelişme yok. Onu da önümüzdeki günlerde herhangi bir gelişme vuku bulursa ayrıntılarıyla açıklarız.
SORU: İKÖ toplantısına kim katılacak?
CEVAP: Onu bilmiyorum, önümüzdeki ay için hazırlanan programın içinde yer alıyordur. Onu da sizlere bilahare söyleriz.
SORU: Namık Bey, İran’da Azeri Türklerinin yoğun olduğu bölgelerde, hamam böceğine benzetilmelerine ilişkin bir karikatür nedeniyle kriz yaşanıyor. Sizin bir tepkiniz oldu mu?
CEVAP: Hayır olmadı.
SORU: Namık Bey, Ege’de dün yaşanan çatışmayla ilgili olarak Yunan basınının, Yunanistan’ın Türkiye’ye bir protesto notası vereceği şeklinde bir iddiası var. Size iletilmiş herhangi bir protesto notası bulunuyor mu?
CEVAP: Hayır, benim bu konuda herhangi bir bilgim mevcut değil.
SORU: Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisiyle bugün herhangi bir temas öngörülüyor mu?
CEVAP: Benim bilgim dahilinde bir görüşme yok.
Değerli arkadaşlarım son olarak size Karadağ’da 21 Mayıs 2006 tarihinde düzenlenen referandumun sonucuna ilişkin Bakanlığımızın görüşlerini bildireceğim.
Sırbistan ve Karadağ Devlet Birliği’nin geleceğinin belirlenmesi için 21 Mayıs 2006 tarihinde Karadağ’da yapılan referandumda, Karadağ halkı, tercihini bağımsızlık yönünde kullanmıştır. Referandum uluslararası toplum tarafından belirlenen kurallara uygun olarak düzenlenmiş ve AGİT tarafından izlenmiştir.
Türkiye, Sırbistan ve Karadağ ile ilişkilerini, eskiden olduğu gibi, yakın işbirliği ve dayanışma ruhu içinde sürdürmeye devam edecektir.
Karadağ halkının özgür iradesini yansıttığına inandığımız referandumun sonuçlarının Sırbistan ve Karadağ’ın istikrar ve refahı ile Balkanlar bölgesinde demokrasi ve barışın tesisine katkıda bulunmasın temenni ediyoruz.
Benim bugün söyleyeceklerim bundan ibaret. Başkaca bir sorunuz yok ise toplantımızı burada kapatıyoruz.