20 Nisan 2005, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan´ın Haftalık Olağan Basın Toplantısı

Değerli arkadaşlarım, bugünkü basın brifingimize hoş geldiniz. Hepinizi her zaman olduğu gibi içten sevgiyle selamlıyorum. Bugün brifingimizin açılışını Dışişleri Bakanlığı’nın 85. Kuruluş Yıldönümü kutlamalarıyla ilgili faaliyetler hakkında bilgi vererek yapmak istiyorum.

Bakanlığımızın kuruluşunun 85. yıldönümü, 2 Mayıs 2005 tarihinden itibaren düzenlenecek bir dizi etkinlikle kutlanacaktır. Bakanlığımızın Kuruluş Yıldönümüne rastlayan 2 Mayıs 2005 Pazartesi günü Bakanlık yeni ek binasının resmi açılışı gerçekleştirilecek olup, bu vesileyle yapılacak törene başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Devlet Erkanı ve Kordiplomatik davet edilmiş bulunmaktadır. Bu vesileyle Türk Resim ve Heykel  Sanatçılarının eserlerinden oluşan bir sergi de açılacaktır. Halka açık olan sözkonusu sergi 20 Mayıs 2005 Cuma akşamına kadar gezilebilecektir.

Ancak, bu noktada şu hususu vurgulamak isterim. Bu sergi şeklindeki faaliyet bir defaya mahsus olmayacak, bundan sonra düzenli bir şekilde çeşitli tanıtıcı materyalin sergilendiği bir takım faaliyetleri ardı ardına düzenleyeceğiz. Anma Haftası etkinlikleri çerçevesinde Profesör Dr. İlber Oltaylı tarafından 4 Mayıs 2005 Çarşamba günü Bakanlığımız Taha Carım Salonunda 13.00-14.30  saatleri arasında Dışişleri Bakanlığı’nın Tarihçesi konulu bir de konferans verilecektir. 5 Mayıs 2005 Perşembe günü saat 20.00’de Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda, Orfeon  Oda Korosu ve Uzel Ametis Klarnet Beşlisi ve Harp Sanatçısı Çağatay Akyol’un konseri de yer alacaktır. 7 Mayıs 2005 Cumartesi akşamı ise Bilkent Üniversitesi Konser Salonu’nda Güher ve Süher Pekinel kardeşler tarafından bir konser verilecektir. Hepinizi Bakanlığımızın kuruluşunu kutlama faaliyetleri çerçevesinde düzenlediğimiz bu etkinlikleri izlemeye davet ediyorum.

Benim söyleyeceklerim bundan ibaret. Sizlerin soruları olacaksa bunları da cevaplamaya gayret edeyim.

......................

SORU: Namık Bey, bir Papa seçildi. Kendisi Kardinalken Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine açıkça karşı çıkan kişilikli bir din adamıydı. Siz kendisinin artık Papa seçildikten sonra bu söylediğini değiştirmesini bekler misiniz? Bir de genel bir değerlendirme yapabilir misiniz,  Türkiye nasıl karşılıyor bu seçimi?

CEVAP:  Biz Sayın Ratzinger’in seçimi münasebetiyle kendisine bir kutlama mesajı göndermekteyiz. Bu konuda söyleyebileceklerim bu kadar.

SORU: ...............

CEVAP: Onları size basın toplantısından sonra söylerim.

SORU: Dışişleri Bakanlığı’nın 85. yıldönümü kutlamaları ile ilgili olarak. İlk kez mi böyle bir kutlama yapılıyor, daha önce de yapıldı mı? Bu teamülden mi? Ben hatırlamıyorum.

CEVAP: O konuda pek bilgim yok ama ben de ilk defa yapılıyor diye hatırlıyorum.

SORU: Bir de efendim, bugün gazetelerde İncirlik’e ilişkin bazı haberler vardı. İncirlik’e ilişkin Kararnamenin Bakanlar Kurulu’nun önüne geldiği yönünde. Buna dair gelişmeler nedir acaba, bizi bilgilendirir misiniz?

CEVAP: Bu konuda olabilecek en ufak bir gelişmeyi size süratli bir şekilde aktaracağım.

SORU: Bugünkü haberlerde Bakanlar Kurulu’nda Kararnamenin, daha doğrusu 23 Haziran 2005 tarihinde bitecek  olan kararnamenin uzatılması için Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığına dair haberler var. Birincisi, bu kararname imzaya açıldı mı? İkincisi, Dışişleri Bakanlığı bu kararnameye ilişkin ek bir yazıyı Bakanlar Kurulu’na gönderdi mi?

CEVAP: Biraz önce  söylediğim gibi, bu söylediğiniz faaliyetler ortaya çıktığı zaman size gerekli açıklamaları  zamanlıca yapacağız.

SORU: KKTC’de Cumhurbaşkanlığı için devir teslim töreni yapılacak bu ayın 24’ünde. Bu törene Bakanın katılmasının planlandığı şeklinde haberler var, doğru mu?

CEVAP: Doğrudur, Sayın Bakanımız Pazar günü bu vesileyle düzenlenecek törenlere katılacaklardır.

SORU: Bir de bu ayın 23-24’ündeki Anzak Kutlamalarına Bakan Bey gidecekler mi? Ya da Türkiye’den daha yüksek  bir katılım olacak mı acaba, Sayın Başbakan mesela?

CEVAP: Benim elimdeki bilgiler bu törenlere Sayın Başbakanımızın katılacağı yönündedir. Ancak diğer üstdüzey zevatı bilmiyorum. Araştırır size bilgi veririm. Sayın Bakanımız ise biliyorsunuz AB Ortaklık Konseyi Toplantıları sebebiyle Lüksemburg’da olacaklar.

SORU: Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’nın tarihi konusunda herhangi bir gelişme var mı? İkinci olarak da Sayın Başbakanın Ermenistan Cumhurbaşkanı’na yazdığı mektuba, Ortak Komisyon kurulması önerisine bir yanıt geldi mi acaba?

CEVAP: Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı konusundaki çalışmalarımız devam etmektedir. Bu önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak gelişmeler çerçevesinde, tarih daha belirgin hale geldiğinde sizlere hemen ileteceğiz. Sayın Başbakanımızın Koçaryan’a gönderdiği mektuba ise herhangi bir cevap gelmemiştir.

SORU: KKTC’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Ada’da çözüm için yeniden bir hareketlenme yaşanması bekleniyordu. Bu bağlamda acaba Ankara’ya geleceği öngörülen herhangi biri var mı? Özellikle Avrupa Birliği bir özel temsilci atadı. Bu kişinin Ankara’ya gelmesi planlanıyor mu? Ya da Talat’ın, yeni hükümet başkanının KKTC’de, Ankara’ya ziyareti öngörülüyor mu?

CEVAP: Bu konularda benim bir bilgim yok. İlgili arkadaşlarıma sormam gerekiyor.
SORU: Irak Devlet Başkanı Talabani yaptığı bir açıklamada, Irak’ta güvenliği sağlamak için peşmergelerden yararlanılabileceğini söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce Irak’ın bağımsız bir orduya mı ihtiyacı vardır, yoksa istikrarı sağlamak için peşmergeler de rol alabilir mi?

CEVAP: Benim Sayın Talabani’nin böyle bir açıklamasından haberim yok. Ancak tabii ki Irak’ta ülkenin savunmasıyla ilgili bir tek ordu olması uygun olur.

SORU: Geçtiğimiz hafta Yunanistan’da Türk subaylarının odasına zedelenmiş bir Türk bayrağı bırakılmıştı. Bunun ardından Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada resmi özür beklendiğini söylemişti. Bu bekleniyorsa Atina’dan Ankara’ya iletildi mi?

CEVAP: Yunan makamlarının bu konuyla ilgili tahkikatlarını sürdürdüğünü hepimiz biliyoruz. Biz bu aşamada bu tahkikatın sonuçlarını beklemekteyiz.

SORU:  Amerika Birleşik Devletleri’nin Bakü-Ceyhan’ın güvenliği için yeni bir askeri güç oluşturacağı - Hazar Gücü- yönünde haberler var.  Bu konuda bilginiz var mı? Bir de Türkiye bu Bakü-Ceyhan’ın güvenliği konusuna nasıl bakıyor? Bu konuda Amerika’yla işbirliği var mı?

CEVAP: Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın güvenliğinin sağlanması amacıyla Türkiye-Azerbaycan ve Gürcistan arasında bir güvenlik protokolü imzalanmıştır. Sözkonusu protokol uyarınca her ülke petrol boru hattının kendi topraklarındaki kısmının güvenliğinden sorumlu olacaktır. ABD’nin boru hattının korunması amacıyla sizin sözünü ettiğiniz “Caspian Guard” adı altında bir koruma birliği oluşturmayı öngördüğüne dair Bakanlığımıza resmen intikal etmiş bir bilgi bulunmamaktadır.

SORU:  Sayın Başbakan’ın Avrupa Birliği’nden bazı kesimlerin Türkiye’yi bölmeye yönelik girişimleri olduğunu açıklaması ve Türkiye’de milliyetçilikle ilgili son dönemde artan tansiyon nedeniyle acaba Avrupa Birliği yetkililerinden Bakanlığa ulaşmış bir bilgi isteği ya da bu konuda herhangi bir uyarı mesajı geldi mi?

CEVAP: Böyle bir mesajın ulaştığına dair bir bilgim yok.

SORU:  24 Nisan’da ABD Kongresi’ne soykırım yasa tasarısının gelme ihtimali var. Bu yönde de diasporanın başlangıçta mektup yazdığını, sayının arttığını biliyoruz. Türkiye bunu önlemek için ne gibi çalışmalar yapıyor? Üst  düzey bir temas kuruldu mu? Ve Başkan Bush’un soykırım ifadelerini kullanması ilişkileri nasıl etkiler?

CEVAP:  Size yine bundan bir süre önce söylemiştim. Biz bu sözde Ermeni Soykırımı iddiaları konusunda her zaman müteyakkız durumdayız. Gerek Washington’daki Büyükelçiliğimiz, gerek burada ilgili makamlarımız alınabilecek önlemleri sistemli bir şekilde gözden geçirmekte ve bu konuda stratejiler belirlemekte ve gereken her türlü girişimi yapmaktadırlar. Bu girişimler devrevi girişimler değildir, süreklidir. Biliyorsunuz biz bu konudaki iddiaları şiddetle reddediyoruz ve bu konudaki görüşlerimizi de muhataplarımıza dünyanın neresinde olursa olsun en etraflı şekilde anlatmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da bu çalışmalarımızı ve girişimlerimizi sürdüreceğiz.

Evet, başka sorunuz olmadığını anlıyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.