No:;42 -;17 Mart 2005, Irak'ta 30 Ocak'ta Yapılan Seçimlerde Oluşan Ulusal Geçiş Meclisi'nin Bağdat'ta Görevine Başlaması Hk.;;

Irak’ta 30 Ocak’ta yapılan seçimlerde oluşan Ulusal Geçiş Meclisi’nin dün Bağdat’ta görevine başlaması, Irak’taki demokratik siyasi dönüşüm sürecinde önemli ve anlamlı bir aşamayı oluşturmaktadır. Türkiye, bütün Iraklıları bu vesileyle kutlamaktadır. 

Irak Ulusal Geçiş Meclisi, görevde kalacağı dönem boyunca Irak’ın geleceğine ilişkin çok önemli sorumluluklar üstlenecektir. Iraklıların ortak ulusal gündemini omuzlayacak hükümet bu Meclis tarafından şekillendirilecektir. Kurulacak Hükümetin bütün Iraklıların temsil edildiği  bir yapıda olması, geçiş sürecinin başarısı için başlıca  güvence olacaktır.

Ulusal Geçiş Meclisi kısa bir süre sonra yeni anayasanın hazırlığına da  başlayacaktır. Anayasanın yazımında Iraklıların geçirmiş oldukları acı tecrübeler kadar, geleceğin Irak ulusuna sunacağı olanakların da göz önünde tutulması, yeni Anayasal düzeni istikrarlı ve yaşayabilir kılacaktır.

Irak Ulusal Geçiş Meclisi, ülkenin içinde bulunduğu özel ve güç koşullarda yapılmış olan seçimlerle vücut bulmuştur. Irak halkının önemli bir kesimi Meclis’te temsil olanağı bulamamıştır. Meclis’i oluşturan 275 üyenin, bu durumun bilinciyle hareket edeceklerine ve uygulanan seçim sistemiyle esasen öngörülmüş olduğu gibi her birinin bütün Irak’ın temsilcisi olduğu anlayışıyla davranacağına inanıyoruz. Meclis’in başarısı, icraatının, demokratik, şeffaf ve kapsayıcı olup olmadığında yatacaktır.

Türkiye, Irak’taki huzur ve istikrarın, bölgede de huzur ve istikrar anlamına geldiği görüşünden hareketle, gerek Iraklıların özgür ve müreffeh gelecekleri, gerek bölgede sürekli barış ortamının tesisi yönünde atılacak tüm adımları aktif olarak desteklemeye devam edecektir. Bu çerçevede, Türkiye, Ulusal Geçiş Meclisi ve kurulacak olan geçiş hükümetiyle yakın bir diyalog ve işbirliği içinde olacaktır.