Kongo Cumhuriyeti’nin Ekonomisi

Kongo Cumhuriyetinin başlıca gelir kaynağı petroldür. 2021 itibariyle, ülkenin 1.811 milyon varil ham petrol rezervi bulunduğu kaydedilmektedir. Ülke ekonomisi büyük ölçüde ham petrol üretimine dayanmaktadır. 2018 yılında günlük üretim ortalaması 300.000 varili aşmıştır. Ülkenin diğer başlıca ihracat geliri, orman ürünleri sektöründen kaynaklanmaktadır. Ülkede elektriğe erişim oranı %50 seviyesindedir. Tüketilen toplam elektriğin %70’i yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanmaktadır.

Ülke geçtiğimiz yıllarda petrol gelirinin önemli bölümünü altyapı yatırımları için kullanmış, özellikle karayolları ve havaalanları olmak üzere ulaşım altyapısını geliştirmiştir. Ancak 2014 yılında petrol fiyatlarının ani düşüşü, kamu gelirlerini de hızla azaltmıştır. Bu nedenle ülke önemli miktarda iç ve dış borç biriktirmiştir. Ekonomik büyüme 2018’de % 1 düzeyinde gerçekleşmiş, ancak ülke ekonomisi 2019 ve 2020 yılında sırasıyla % 0,9 ve 6,2 oranında küçülmüştür. IMF verilerine göre 2022 yılında %2,8 oranında büyüyen Kongo ekonomisinin 2023 yılında ise %4,1 oranında büyümesi öngörülmektedir.

Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Ekonomik ve Parasal Topluluğu (CEMAC) üyesi olup, ortak para birimi CFA Frangını kullanmaktadır. CEMAC bünyesinde alınan kararlar uyarınca IMF’yle mali desteği de içerecek bir anlaşma için müzakereler gerçekleştirmiştir. IMF ile yardım ve borç yeniden yapılandırmaya dair müzakereleri 11 Temmuz 2019’da bir anlaşmayla sonuçlanmıştır. IMF Kongo için 2022 Ocak ayında 36 ay sürecek uzatılmış kredi kolaylığı düzenlemesini onaylamıştır.

Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri her ülkeyi etkilediği gibi Kongo Cumhuriyeti’ni de etkilemiştir. Rusya- Ukrayna ihtilafının dünya ekonomisi üzerindeki etkilerine rağmen Kongo Cumhuriyeti’nde ekonomik görünüm cesaret verici gözükmektedir.