7 Nisan 2004 -;;DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NAMIK TAN'IN;HAFTALIK OLAĞAN BASIN TOPLANTISI

TAN: Değerli arkadaşlarım bugünkü basın toplantımıza hoş geldiniz. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Sorularınıza geçmeden önce Bangladeş Dışişleri Bakanı Morshed Khan’ın Türkiye’ye yapacağı ziyarete ilişkin bazı bilgiler vermek istiyorum. Özellikle programına değinmek istiyorum. Bangladeş Dışişleri Bakanı 8 Nisan günü Türkiye’ye gelecek. Ankara’ya akşam saatlerinde varacak. 9 Nisan günü temasları olacak. Bakanlığımızda saat 10.00-11.30 arasında iki Dışişleri Bakanı başkanlığında heyetlerarası görüşmeler yapılacak. 11.30-11.45 arası ortak basın toplantısı düzenlenecek. 13.00’de Sayın Bakanımız Konuk Bakan onuruna Ankara Palas’ta bir yemek verecekler. 15.00’de Sayın Cumhurbaşkanımız konuk bakanı kabul edecekler. 18.00’de de Sayın Başbakanımız konuk Bakanı kabul edecek. Ertesi gün, 10 Nisan Cumartesi günü, konuk Bakan ve beraberindeki heyet saat 10.00’da İstanbul’a hareket edecekler. Akşam saatlerinde de İstanbul’dan ayrılacaklar. Bunun dışında benim üzerinde duracağım başka bir husus yok. Sorularınız varsa bunları cevaplandırmaya gayret edeyim.

SORU: Namık Bey, BM’ye gönderilen taahhüte ilişkin biraz detay vermeniz mümkün mü acaba? Annan Planı’nın onaylandığı ya da referanduma götürülmesinin onaylandığına ilişkin. Ne zaman gönderildi, nasıl gönderildi. Kimin imzası var?

CEVAP: Bu konuda size biraz bilgi vereyim. Sözünü ettiğiniz mektup, dün Sayın Başbakanımızın imzasıyla Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne gönderilmiştir. Mektupta Plan’ın 24 Nisan tarihinde Kıbrıs’ta her iki tarafta referanduma sunulması ile mutabık olduğumuz ve referandumlardan evet çıkması ve aynı zamanda iç onay sürecinin tamamlanması halinde 29 Nisan’da Planı imzalayacağımız belirtilmektedir.

SORU:Onay süreci Türkiye’nin içindeki onayı süreci midir?

CEVAP: Onay sürecinden kasıt, biliyorsunuz, bu sürecin her aşaması doğal olarak Anayasamızın öngördüğü esas ve usullere tabii olacaktır. Bu da, yine bildiğiniz üzere, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımızın onayı şeklinde gerçekleşecektir.

SORU: Yunanistan göndermiş mi ondan haber aldınız mı?

CEVAP: O’nu bilemiyorum.

SORU: İngiltere göndermiş mi?
CEVAP: Onları bilmiyorum. Onların gönderip göndermediklerini bilemiyorum. Ancak, Sayın Başbakanımız tarafından gönderilen mektup aynı zamanda biliyorsunuz taraflara da Sayın Kostas Karamanlis’e de, Tony Blaire de örnek olarak, “CC” olarak gönderilmiştir.

SORU. 24 Nisan’da referandum olacak ama, Türkiye’nin tutumuna ilişkin net bir açıklama alabilir miyim?

CEVAP: İsterseniz bu konunun, çok da fazla ayrıntısına girmeyelim burada. Sebebi de bugün öğleden sonra saat 16.00’da sizlere bir “background” brifing verilecektir. Orada bütün sorularınız ayrıntılarıyla, mümkün olduğu ölçüde kapsamlı olarak yanıtlanmaya çalışılacaktır.

SORU: Bu imza 29 Nisan’da imzalayacağız dedik. Nerede imzalanacak? Nasıl olacak bu söyleyebilir misiniz?

CEVAP: Size biraz önce söyledim. Lütfen biraz sabırlı olabilirseniz öğleden sonra bu konularda daha kapsamlı, sizleri daha tatmin edici bilgi aktırılacaktır.

SORU: Namık bey Kıbrıs konusunu 16.00’ya aktardık. O zaman Irak soralım size. Şiiler ciddi anlamda bir ayaklanma başlattılar Irak’ta. Amerika’nın zor duruma düştüğü söyleniyor. Hatta birlik takviyesi isteyebileceği söyleniyor. Bu çerçevede çok spekülasyon olmazsa, Türkiye Irak’a asker gönderilmesini gündemden kaldırmıştı. Şimdi, ama gördüğüm kadarıyla Irak’ta yeni bir süreç, yeni bir dönem başladı gibi. Çünkü Şiiler bu güne kadar sessiz kaldı ve şimdi ciddi bir direniş var. Bu anlamda bu yeniden gündeme gelebilir mi? İkincisi son dönemde, son birkaç gündür yaşanılan olaylara Ankara’nın tam bakışı ne?

CEVAP: Irak’ta istikrarın korunup güçlendirilmesi Türkiye’nin en önemli ve öncelikli beklentileri arasındadır. Bu nedenle, özellikle son günlerde Irak’ta yaygınlaşan şiddet ve çatışmalar tarafımızdan kaygıyla izlenmektedir. Irak’lıların tamamının demokratik hak ve özgürlüklerini kullanacakları aşamaya ulaşılması için herkesin gereken irade ve azami dikkat ve özenle hareket etmesini beklemekteyiz. Bu aşamada, sizlere söyleyeceklerim bunlardan ibarettir.

SORU: Yunanistan ve Rum Kesiminden Annan Planı konusunda nasıl bir tutum takınmasını bekliyorsunuz. Burgenstock sonrası.

CEVAP: Onları öğleden sonra söyleyeceğiz.

SORU: Belçika’yla ilgili dünde sorduk ama Sayın Bakan’ın sözleriyle yetinmek durumundasınız demiştiniz. Acaba bir değişiklik oldu mu politikanızda?

CEVAP: Bu konuyla ilgili olarak Belçika makamlarıyla sürekli temas ve koordinasyon halindeyiz. Zaten operasyon da devam etmektedir. Henüz sonuçlanmış değildir.

Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum. Böylece bugünkü basın toplantımızı da kapatıyoruz.