2 Haziran; 2004 - DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ NAMIK TAN'IN;;HAFTALIK;;;OLAĞAN BASIN TOPLANTISI;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

TAN:  Değerli arkadaşlarım, bugünkü basın brifingimize hoş geldiniz. Hepinizi sevgiyle selamlıyorum.

Evvelce sizden bir ricam olmuştu. Onu tekrar ederek sözlerime başlamak istiyorum. Lütfen, akreditasyon kartlarınızı takınız.

Benim size sadece bir konuda açıklamam olacak. Onun dışında benim değineceğim başka bir husus yok. Bunu takiben sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım.

Bildiğiniz üzere, Irak Geçici Hükümeti 1 Haziran günü açıklanmıştır. Hükümetin önünde, Irak’ta huzur, istikrar ve güvenlik sağlanması, Irak halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi, siyasi geçiş sürecinin demokratik bir şekilde işletilmesi ve bu sürecin, öngörüldüğü gibi genel seçimlerin yapılması ve yeni Irak Geçiş Hükümeti’nin işbaşına gelmesinin temini gibi son derece önemli görevler bulunmaktadır. Temennimiz, Geçici Hükümetin bu görevleri Irak halkının ve uluslararası toplumun beklentileri uyarınca yerine getirebilmesidir. Herhalükarda, Irak halkının bütün unsurlarının adil biçimde temsil edileceği gerçek Irak hükümeti demokratik genel seçimlerle, Irak halkının iradesiyle teşkil edilecektir. Irak Geçici Hükümeti bunun bilinciyle hareket etmelidir. Kendilerine başarılar dilemekteyiz.

------------

SORU:  Sayın Başbakanın bahsettiği kıta sahanlığına ilişkin gelişmeler nelerdir?

İkincisi Sayın Onur Öymen’in de belirttiği gibi hem Yunan hem de Türk tarafında 9 mil üzerinde bir anlaşma oldu mu?

CEVAP: Hepinizin bildiği gibi, Yunanistan’la istikşafi görüşmeler devam etmektedir. Bu görüşmeler -yine hepinizin malumu olduğu üzere- gizlilik esası üzerine yürütülmektedir. Dolayısıyla benim bu konularda söyleyeceğim bir şey yoktur.

SORU: Bugün El Arabiya televizyonunda yayınlanan bantlarda Türk rehine olduğu yönünde haberler var. 

SORU: Aynı haberlerde, aynı zamanda Türk hükümetinin ve Mısır hükümetinin Amerika’nın işgalini tanımaması halinde bu rehinelerin öldürüleceğini de söyledi. Bu bilgiler size ulaştı mı?

CEVAP: Bu sorduğunuz sorulara ilişkin bazı bilgiler bize de ulaştı. Bunları tahkik ediyoruz.

SORU: Irak Geçici Hükümeti’nin formasyonunda hiçbir Türkmen bakanın yer almadığı söyleniyor. Geçen Hükümette bir hanım vardı Türkmen temsilcisi olarak. Burada Türkmenlerin temsiliyeti açısından bir geri adım mı, bir zafiyet mi var? Bunu nasıl görüyorsunuz? 

CEVAP: Bu hükümetle ilgili açıklamamı yaptım Serkan Bey. Ama yine bildiğiniz üzere bu çok yeni bir gelişme. Bakacağız, eğer ilave bir husus olursa sizlere mutlaka o değerlendirmeleri de söyleyeceğim.

SORU: İsrail Altyapı Bakanı buradan döndükten sonra Başbakan’ın, Sayın Abdullah Gül’ün İsrail’e gideceği yönünde bir telkinde bulunduğunu kendisine açıklamış.  Sayın Bakanın yakın dönemde bir İsrail gezisi var mı?

Bir de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyareti yapacağı yönünde bazı şeyler var. Dışişleri’nin bu konuyla ilgili bilgisi var mı?

AB Komisyonu’nun Türkiye Temsilcisi reformları yerinde görmek amacıyla doğu illerinde geziler yapıyor. Bu geziler Dışişleri’nin bilgisi dahilinde mi oluyor ve bunun hukuki zemini nedir acaba? Komisyon Temsilcisi’nin gidip yerinde reformların uygulandığını görmek gibi bir yetkisi var mı?

CEVAP:  Son sorunuzdan başlayayım izin verirseniz. O konularda benim bir bilgim yok.

Diğerlerine gelince, yine gerek Sayın Bakanımız, gerek Sayın Başbakanımız İsrail’e ziyaretleriyle ilgili cevapları verdiler. Dolayısıyla onlara da ekleyecek bir husus yok. Şu anda bir ziyaret öngörülmemekte.

SORU:  Erdoğan’ın ziyareti?

CEVAP: Onu da bilmiyorum. Tahkik ederim.

SORU: Dün bir gazetede TRT’nin Kuzey Iraklı Türkmenlere bir televizyon kanalı açma planı olduğu yönünde haberler var. Böyle bir şey sözkonusu mu acaba?

CEVAP: Ona da bakayım.

SORU: İsrail Dışişleri Bakanlığının Başbakana yöneltilen açıklamalarından dolayı Türkiye’nin bir tepki gösterdiği söyleniyor. İsrail Dışişleri Bakanlığının açıklamasına yönelik diyeceğiniz bir şey var mı?

CEVAP: Bugünkü basında gördüğümüz birtakım haberler var. İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından Tel Aviv Büyükelçiliğimize bir nota verildiği öne sürülüyor. Bu hususun doğru olmadığını söyleyebilirim. Türkiye’nin İsrail’e ilişkin politikasında bir değişiklik yoktur. İki ülke ilişkileri kendi dinamikleri içerisinde devam etmektedir. 

SORU: PKK 1 Haziran’dan itibaren ateşkesi kestiğini açıkladı. Bununla ilgili olarak Türkiye istihbarat konusunda Irak veya ABD makamlarıyla istihbarat paylaşımı yapıyor mu? ABD ile imzalanan eylem planı ne durumda ve yine bu 1 Haziran kararına bağlı olarak –başta Avrupa ülkeleri olmak üzere- herhangi bir girişim yapıldı mı? 

CEVAP: Bu 1 Haziran kararını anlayamadım.

SORU: PKK ateşkesin son bulduğunu açıkladı. 

CEVAP: Bu çerçevede söyleyebileceklerim sınırlı ama biraz size bilgi vereyim. Terör örgütü PKK/KONGRA-GEL Irak’ın içinde bulunduğu özel koşullardan yararlanarak, silahlı mevcudiyetini sürdürdüğü Kuzey Irak’ın Kandil dağı yöresinde örgüt yönetici kadrolarının katılımıyla 16-26 Mayıs 2004’te bir kongre düzenlemiştir. Örgütün KONGRA-GEL adını almasını müteakip, çeşitli ülkelerde siyasal faaliyetlerde bulunduklarını öne süren unsurların katılımıyla düzenlenen kongre ve anılan örgütün ateşkes ilanı ve silahı bırakma ve ateşkese son verme gibi açıklamaları, PKK/KONGRA-GEL’in silahlı bir terör örgütü olma vasfının sürdüğünün açık bir kanıtıdır. PKK/KONGRA-GEL’in söylemleri Türkiye’nin bütünlüğüne ve güvenliğine yönelik tehditler içermektedir. Terör örgütü mensuplarından beklenen silahlarıyla beraber adalete sevkedilmek üzere güvenlik güçlerine teslim olmalarıdır. Bilindiği gibi, terör örgütü her üç adıyla da –PKK, KADEK, KONGRA-GEL- ABD terör örgütleri listesi ile AB terör örgütleri listesinde yer almaktadır. PKK/KONGRA-GEL’i terör örgütleri listesine almak suretiyle uluslararası terörizmle mücadele bağlamında örnek bir dayanışma ortaya koyan ülkelerin bu alandaki dayanışma ve işbirliğini pekiştirmelerini beklemekteyiz.

Hepinize teşekkür ediyorum.