TAN: Değerli arkadaşlar, bugünkü basın brifingimize hoşgeldiniz. Hepinizi her zaman olduğu gibi içten sevgiyle selamlıyorum. Benim iki konuda açıklamam olacak. Bunları yaptıktan sonra sorularınızı cevap vermeye gayret edeceğim.
İsrail’in Tel Aviv kentinde 17 Nisan günü meydana gelen ve ilk belirlemelere göre 9 kişinin ölümü ve 40’tan fazla kişinin yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Saldırıda yaralanan iki vatandaşımızdan birinin olay yerinde, diğerinin ise hastanede tedavi edildiği öğrenilmiştir. Tel Aviv Büyükelçiliğimiz yetkililerince kendilerine gerekli ilgi gösterilmektedir.
Sayın Bakanımız, saldırı üzerine İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yi arayarak, saldırıdan duyduğu üzüntüyü bildirmiş, hayatını kaybedenler için taziyede bulunmuş ve yaralılara acil şifalar dilemişti.
İsrail Dışişleri Bakanı Livni de, 16 Nisan günü İstanbul Bakırköy’de düzenlenen terörist saldırı ertesinde Sayın Bakanımızı arayarak saldırıya duyduğu tepkiyi dile getirmiş ve yaralılara acil şifalar dilemişti.
İçinden geçmekte olduğumuz hassas dönemde bölgede sükunetin sağlanmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölgede şiddeti yeniden tırmandırmaya çalışanlara fırsat verilmemesi için tarafların sağduyulu ve dikkatli davranmaları önem taşımaktadır.
Ülkemizin 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığının başarılı bir sonuca ulaşabilmesini teminen başlatılan tanıtım kampanyası planlı ve ısrarlı bir şekilde sürdürülmektedir Öncelikli bir dış politika konusu haline gelen Güvenlik Konseyi adaylığımızla ilgili taleplerimiz halen üst düzeyli tüm ikili temaslarda ve Dışişleri Bakanlıkları arasında yapılan siyasi istişarelerde gündeme getirilmektedir. Adaylığımızın tanıtım faaliyetine yardımcı olmak üzere görevlendirilen üç Özel Temsilci Büyükelçimiz de gerek yurtiçi, gerek yurtdışındaki temas ve ziyaretlerini sürdürmektedirler. 2008’de yapılacak seçimlere daha üç yıl kadar bir süre bulunmakla birlikte, şimdiden yüze aşkın ülkenin açık desteği sağlanmıştır. Adaylığımızın tanıtımına yönelik faaliyetler çerçevesinde Sayın Bakanımız tarafından Ankara’daki mukim bu Büyükelçilere 19 Nisan 2006 Çarşamba günü saat 13.00’te Ankara Palas Devlet Konukevinde bir çalışma yemeği verilecektir.
Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret. Sorularınız varsa onları cevaplandırmaya gayret edeyim.
……………….
SORU: Namık Bey, ABD Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice’ın Sofya’daki NATO Zirvesi öncesi ya da sonrası Atina ve Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirebileceği söyleniyor. Acaba böyle bir ziyarete ilişkin tarih saptandı mı?
CEVAP: Böyle bir ziyarete ilişkin tarih üzerinde henüz bir mutabakat oluşmamıştır. Ancak, çalışmalar devam etmektedir. Sizlere en kısa zamanda bu konuda bilgi vermeyi ümit ediyorum.
SORU: Namık Bey, İpekçi cinayeti sanıklarından Yalçın Özbey’in Belçika’daki tutukluluk süresi yarın doluyor. Türkiye’nin bu konuda yaptığı son girişimlere dair bilgi verebilir misiniz acaba?
CEVAP: Benim bu konudaki gelişmeler hakkında bilgim yok. Ama öğrenir, size aktarırım.
SORU: Namık Bey, geçtiğimiz yıllarda Yunanistan tarafından kabul edilmişti. Bu sene de önümüzdeki günlerde Selanik’te bir kez daha Pontus Rum heykeli açılacakmış galiba. Bir de Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’nin AB süreci ve Kıbrıs’la ilgili açıklamaları vardı. Tüm bunları değerlendirebilir misiniz acaba?
CEVAP: Sorunuzun birinci bölümüyle ilgili herhangi bir bilgim yok. Yunanistan Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarına gelince, bunları sizlere bir süre önce gayet kapsamlı bir şekilde değerlendirmiştim. O değerlendirmeleri değiştirecek bir gelişme olmamıştır.
SORU: Namık Bey, dün Telaviv’deki saldırının ardından Hamas bir açıklama yaptı. Türkiye olarak, Hamas’la görüşen ilk ülkeler arasında yeralan bir ülke olarak, Hamas’ın açıklamalarını ve yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
CEVAP: Değerli arkadaşlarım, bu konuda da sizlere çok çeşitli vesilelerle açıklamalarda bulundum. Bizim Hamas’la ilgili görüşlerimiz gayet açıktır. Hamas, uluslararası camianın da güçlü bir şekilde talep ettiği üzere, biran önce siyasi sürece anlamlı katkıda bulunacak adımlar atmalıdır. Bunların içerisinde elbette terörden kaçınmak en başta gelen husustur. Bu çerçevede baktığınızda, bugünkü açıklamamızda da belirttiğimiz gibi, terör eylemlerini destekleyici birtakım açıklamalarda bulunmasının, Hamas’ın siyasi süreç içerisinde anlamlı adımlar atmasına yardımcı olmayacağı gayet açıktır.
SORU: Son dönemde yine Türkiye’de terör sesini duyurmaya başladı. Gözler de tekrar Danimarka’dan yayın yapan Roj TV’ye döndü. Roj TV konusunda yeni bir gelişme var mı acaba?
CEVAP: Roj TV konusunda daha önce yaptığımız açıklamaların ötesinde somut bir gelişme olmamıştır. Ancak, konu her aşamasında gayet yakından takip edilmektedir. İlgili kuruluşlarımız, Bakanlığımız da dahil olmak üzere, bu konu üzerinde muhataplarıyla ısrarlı çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmalardan biran önce sonuç almayı ümid ediyoruz.
Başkaca sorunuz olmadığı anlaşılıyor. Hepinize teşekkür ediyor ve toplantımızı burada kapatıyorum.