10 Kasım 2004, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan’ın Haftalık Olağan Basın Toplantısı;

TAN:
Değerli Arkadaşlarım,
Bugünkü basın brifingimize hoş geldiniz. Hepinizi, her zaman olduğu gibi, sevgiyle selamlıyorum. Benim herhangi bir açıklamam veya belirteceğim bir husus olmayacak. Dolayısıyla sorularınız var ise bunları cevaplandırmaya çalışayım.

------------


SORU: Amerika’nın Felluce’ye karşı düzenlediği saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Türkiye Irak’ta devam etmekte olan siyasi süreci yakından izlemekte ve 2005 Ocak ayında yapılması öngörülen seçimlerin, Irak halkının bir an evvel istikrarlı bir ortama kavuşması bakımından dönüm noktası olacağı inancındadır. Bu amaçla, Irak Geçici Yönetimiyle diyalog ve işbirliğimiz sürmekte, Irak halkının tüm katmanlarının temsilcileriyle de yapıcı temaslarda bulunulmaktadır. Irak’ta güvenlik koşullarının iyileştirilmesi, siyasi sürecin selameti bakımından da zorunludur. Güvenlik operasyonlarında sivil halka zarar verebilecek kullanımından kaçınılması gerektiği görüşümüz, temaslarımızda tüm muhataplarımıza önemle iletilmektedir. Ayrıca, hepiniz hatırlayacaksınız, Sayın Bakanımız dün bütçe görüşmeleri münasebetiyle, TBMM’nde bu yöndeki soruları cevaplandırırken, ABD Dışişleri Bakanı Sayın Colin Powell’la yaptıkları telefon görüşmesi hakkında da sizlere bilgi vermişlerdir.

SORU: Bugün Irak’tan bir bakan geliyor. Temasları sırasında Felluce operasyonu nedeniyle Irak’ın güney kapısının kapatılmasını meydana getirebileceği yönünde haberler var. Bu yönde Ankara’ya ulaşmış bir ek talep oldu mu? Bu yönde bir çalışma var mı?

CEVAP: Irak Geçici Hükümeti Vilayet İşleri Bakanı Vail Abdullatif, Irak Geçici Hükümeti Özel Temsilcisi sıfatıyla beraberinde Irak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Hamit El Bayati ve Başbakanlık Danışmanı Ahmet Hadi olduğu halde bugün Ankara’ya gelecektir. Irak Geçici Hükümeti Özel Temsilcisi Sayın Başbakanımız tarafından kabul edileceklerdir. Bu kabul sırasında hangi konuların gündeme geleceğini tabiatıyla bekleyip göreceğiz.

SORU: Başbakan ile ne zaman görüşecekler?

CEVAP: Ben tam saatini bilmiyorum. Onu öğrenir, sizlere söylerim.

SORU: Dışişleri ile bir teması var mı?

CEVAP: Hayır.

SORU: Geçen hafta Cuma günü Fransa Cumhurbaşkanı Chirac’ın bir açıklaması oldu. “Türkiye’nin kat etmek zorunda olduğu yol, Avrupa’nın bütün değerlerini benimsemesine izin vermiyor. Bunun da entegrasyonu olmadan Türkiye ile AB arasında geri dönüşümlü bir bağ yaratılmalı” demişler. Bir de Financial Times gazetesi, Chirac’ın Türkiye ile özel bir ortaklık kurulması yönünde kulis yaptığı iddiasında bulundu. Acaba Ankara’ya gelmiş böyle herhangi bir bilgi var mı? Siz bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

CEVAP: Biz AB ülkeleri liderlerinin münferit açıklamaları hakkında, özellikle basın yoluyla  yorumda bulunmaktan kaçınıyoruz. AB sürecinde, biliyorsunuz, demokratik zeminde, gerek Türkiye’de gerek yurtdışında çeşitli görüşler ifade edilmektedir. Bunların birçoğu basın-yayın organlarında yer almaktadır. Bir kısmı birtakım bilimsel toplantılarda tartışılmaktadır. Bunların ötesinde, hepinizin bildiği üzere, hükümet yetkililerimizin, Başbakanımızın, Bakanımızın resmi temasları çerçevesinde de bu konular izlenmekte ve değerlendirilmektedir. Bizim itibar edeceğimiz görüşler veya düşünceler, bu temaslar çerçevesinde dile getirilenlerdir.

SORU: Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara iki gün önce buradaydı. Sayın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmelerde bulundu. Gündem Şara’nın dediği gibi, Şarm şehrinde yapılacak Irak’a komşu ülkeler toplantısı ve diğer toplantılar. Bu konu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

CEVAP: Sayın Faruk El Şara yine hepinizin bildiği üzere, bölge ülkelerinden Mısır, Türkiye ve Tahran’a yaptığı bir ziyaret çerçevesinde Ankara’ya gelmiş ve burada Sayın Cumhurbaşkanımıza Suriye Devlet Başkanı’nın bir mesajını tevdi etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızla yapılan görüşmeleri, kabul sırasında dile getirilen hususları bilmiyorum. Onları öğrenip size bildirmeye gayret ederim. Ancak, Sayın Faruk El Şara Sayın Bakanımızla bir çalışma yemeğinde bir araya gelmiştir. Burada da Irak’taki gelişmeler, Irak’ta       -biraz önce de söylediğim çerçevede- takvime uygun olarak yapılması beklenen seçimler değerlendirilmiş, ayrıca Irak’taki güvenlik sorunu gözden geçirilmiş ve tabiatıyla ziyaretinin asıl konusu olduğunu anladığımız Şarm El Şeyh toplantısı konusunda iki ülke heyetleri ve bakanları arasında bir nevi koordinasyon egzersizi cereyan etmiştir. 

SORU: Koordinasyon dışında .......

CEVAP: Onun ayrıntılarını daha kapsamlı olarak size söylerim.

SORU: Bakan Gül’ün bir açıklaması var “Eğer beklediğimizi alamazsak orada bırakırız” diye AB üyeliğine ilişkin. Tam olarak Türkiye’nin beklentisi nedir bu zirveden ve nasıl açıyoruz bunu. Yani ne bekliyoruz ki, olmazsa neyi bırakıyoruz?

CEVAP: Sayın Bakanımızın ifadelerini yorumlamam sözkonusu değil. Gayet açıktır. Dün hatırlayacaksınız, bu yöndeki sorularınıza kapsamlı bir şekilde cevap vermişlerdir. Bunun ötesinde benim bir şey söylemem mümkün değildir. Ancak bizim genel beklentimiz, hepiniz biliyorsunuz, elbette 17 Aralık’ta müzakerelerin bir an önce, gecikmeksizin başlatılması yolunda karar alınmasıdır.

SORU: Bir gazete haberi ama, Kuzey Irak’la Türkiye arasında uçak seferleri -hatta tarih de vererek- 20 Kasım’da başlayacağına dair bazı iddialar var. Bu konuda size ulaşmış bir bilgi var mı?

CEVAP: Irak Geçici Hükümeti’nin Suriye ve Ürdün’le düzenli uçak seferleri başlattığı yolundaki bilgiler size de ulaşmıştır. Irak hükümetiyle mümkün olan her alanda işbirliği yapılmakta, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de bu bağlamda gelişmektedir. Türkiye-Irak arasında uçak seferleri düzenlenmesi konusu da, zamanı geldiğinde, iki ülke makamları arasında ele alınacak bir konudur.

SORU: 15 Kasım’da KKTC’nin kuruluş yıldönümü kutlanacak. Türkiye’den bu törenlere hangi düzeyde katılım öngörülüyor. Sayın Bakan’ın gitmesi sözkonusu mu adaya?

İkinci sorum da, Ermeni  konusunda bazı haberler var. Türk ve Ermeni  diplomatların bu hafta İstanbul’da bir araya geleceklerine dair. Doğru mu, böyle bir görüşme var mı planlanmış?

CEVAP: Birinci sorunuzla ilgili olarak elimde bilgi yok. Onu öğrenirim ve süratle size gerekli bilgileri veririm.

İkinci sorunuza gelince, böyle bir toplantı yoktur. O Gazete haberlerinde sözü edilen şekilde herhangi  bir toplantı sözkonusu değildir.

SORU: Ermenistan hükümeti, ..........soykırım.............. olmayacağını belirtmiş.  Bu açıklama Türkiye açısından nasıl değerlendiriliyor? Ne anlamda bir ilişki açısından?

CEVAP: Öncelikle şunu belirtmeliyim. Değindiğiniz husus da  bir gazete haberidir. Bir basın haberidir. Bunun ötesinde bizim, Ermenistan’ın tutumunda o yönde herhangi bir değişiklik yaptığına dair bir bilgimiz yoktur. Daha önceki bütçe görüşmelerinin gerekçelerinden farklı bir husus gündeme gelmiş değildir. Dolayısıyla herhangi bir değişiklik de sözkonusu değildir.

SORU: Bakan’ın gerçekleştireceği dış geziler, 22’siyle başlayan hafta için bir organizasyon yapmayı düşünüyor musunuz?

CEVAP: Onu değerlendiriyoruz. Tabiatıyla Sayın Bakanımızın da talimatlarını alacağız. o konuda size mutlaka bilgi vereceğim.

Evet, sorunuzun olmadığını anlıyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum.