Ortaklık Konseyi

Türkiye-AET Ortaklığı’nın en önemli organı olan Ortaklık Konseyi, Gümrük Birliği’nin gelişen bir şekilde tesis edilmesi ve ortaklığın iyi işlemesi amacıyla, Türkiye’nin ekonomik politikalarının Topluluğunkine yakınlaştırılmasını ve gerekli ortak eylemlerin yürütülmesini sağlamak için, Anlaşmanın kapsamına giren alanlara ilişkin hükümlerin uygulama koşul, usul, sıra ve sürelerini tespit etmek üzere kurulmuştur. Ortaklık Konseyi, bir yandan Türk Hükümeti temsilcilerinden, öte yandan, AB Konseyi ile Komisyonu ve üye ülkelerin temsilcilerinden oluşmaktadır.

Karar alma yetkisine sahip olan Ortaklık Konseyi, Anlaşma’nın hedeflerini göz önünde bulundurarak ortak rejimin sonucunu belirli aralıklarla inceler. Ankara Anlaşması’nın 25. maddesi gereğince, imzacı taraflar, Anlaşma’nın uygulama ve yorumu ile ilgili olarak Türkiye’yi Topluluğu veya Topluluk üyesi bir ülkeyi ilgilendiren her anlaşmazlığı Ortaklık Konseyi’ne getirebilir. Konsey anlaşmazlığı karar yönüyle çözmenin yanı sıra, Avrupa Adalet Divanı’na ya da başka bir yargı merciine intikal ettirebilir. Taraflar kararın veya hükmün yerine getirilmesi için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

Ortaklık Konseyi iç tüzüğü gereğince, en az altı ayda bir Bakanlar düzeyinde toplanır. Bunun haricinde, Konsey bahse konu üyelerin temsilcileri düzeyinde de toplanır.

Konsey kararlarını oybirliği ile alır. Türkiye’nin ve Topluluk tarafının birer oyları vardır.

Bunun ötesinde, Konsey görevlerinde kendisine yardım edecek ve özellikle Anlaşma’nın iyi yürütülmesi için gerekli koordinasyonun sağlayacak bir Komiteyi kurma yetkisine sahiptir. Nitekim, 1964 yılında yapılan Ortaklık Konseyi Toplantısı ile Ortaklık Komitesi, 1965 tarihli toplantı ile Karma Parlamento Komisyonu Kurulmuştur.

Ortaklık Konseyi'nin 49. Toplantısı 19 Nisan 2011 tarihinde Brüksel'de yapılmıştır.