Türkiye-Almanya Federal Cumhuriyeti Siyasi İlişkileri

Osmanlı İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında 1761’de dostluk ve ticaret anlaşması imzalanmasını takip eden dönemde ilk Osmanlı Sefirinin atanması, akabinde II. Mahmud ve II. Abdülhamit dönemlerinde askeri işbirliğinin artmasıyla ikili ilişkiler gelişmiştir. Birinci Dünya Savaşı sırasındaki müttefiklik bağının yanı sıra, o dönemde İstanbul-Bağdat demiryolunun yapımı gibi önemli yatırımlarda işbirliği içerisinde olunmuştur.

1933’ten sonra Hitler Almanya’sını terkeden Yahudi, liberal Alman akademisyen ve mühendisler Türkiye'ye davet edilmiş, bu aydınların ülkemizde üniversitelerin yeniden örgütlenmesinde, sanayi tesisleri ve şirketlerin kurulmasında değerli katkıları olmuştur. Soğuk Savaş döneminde Federal Almanya ile ticari, ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz yoğun olarak devam etmiş; 1961’de Türkiye ile Almanya arasında imzalanan İşgücü Anlaşmasıyla, çok sayıda vatandaşımız çalışmak için Almanya’ya gitmiştir. 2021 yılında Almanya ile İşgücü Anlaşması’nın imzalanmasının 60.yıldönümü vesilesiyle Almanya’da üst düzey yetkililerinin de katılımlarıyla etkinlikler düzenlenmiştir.

Avrupa’daki önemli müttefiklerimizden biri olan Almanya ile günümüzde siyasi, ekonomik, askeri ve beşeri boyutları olan çok yönlü ilişkilerimiz bulunmaktadır. Üst düzey karşılıklı ziyaretlerin yanı sıra teknik düzeydeki temaslar düzenli şekilde devam etmektedir.

Bununla birlikte, Almanya'yla ikili ilişkilerimizde 2 Haziran 2016’da Almanya Federal Meclisi’nin 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıma kararıyla başlayan, başka olumsuz gelişmelerin de yaşandığı sorunlu bir dönem yaşanmıştır. 2018’den itibaren sürdürülen diyalog, atılan karşılıklı adımlar ve üst düzeyli temaslar sayesinde ilişkilerde normalleşme sağlanabilmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 27-29 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirdiği Devlet Ziyareti başta olmak üzere siyasi temaslar artmış, bu çerçevede anılan ziyaret öncesinde Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas 5-6 Eylül 2018 tarihlerinde ülkemizi ziyaret etmiştir.

Şansölye Angela Merkel 2019 Ekim ayında İstanbul'da Suriye konusundaki Dörtlü Zirveye katılmak üzere ülkemizi ziyaret etmiş, Sayın Cumhurbaşkanımız da 19 Ocak 2020 tarihinde Berlin’de tertiplenen Libya Konferansı’na katılmışlardır.

Şansölye Merkel’in 24 Ocak 2020 tarihinde ülkemize gerçekleştirdiği çalışma ziyareti, ikili ilişkilerimize yeni bir dinamizm getirmiştir. Salgın koşullarında 2020 yılının ikinci yarısından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız ile Şansölye Merkel arasında çok sayıda telefon/videokonferans görüşmeleri gerçekleşmiştir. Şansölye Merkel, 16 Ekim 2021 tarihinde veda ziyareti için İstanbul’a gelmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız AFC Cumhurbaşkanı Steinmeier ile 22 Şubat 2022 tarihinde Senegal’de ikili bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız 8 Aralık 2021 tarihinde göreve gelen Şansölye Olaf Scholz ile 21 Aralık 2021 tarihinde bir telefon görüşmesi yapmış, ardından AFC Şansölyesi Olaf Scholz 14 Mart 2022 tarihinde ülkemize resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, AFC Şansölyesi Scholz ile 20 Eylül 2022 tarihinde New York’ta 77. BM Genel Kurulu, 30 Haziran 2022 tarihinde Madrid’de gerçekleştirilen NATO Zirvesi ve 16 Kasım 2022 tarihinde Bali’de yapılan G20 Liderler Zirvesi marjında bir görüşme gerçekleştirmiştir.

Ülkemizdeki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin II. Turu sonrasında Şansölye Scholz, Sayın Cumhurbaşkanımız ile 29 Mayıs 2023 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Sayın Cumhurbaşkanımızı tebrik etmiştir.

İki ülke Dışişleri Bakanları arasında da son yıllarda çok sayıda görüşme gerçekleşmiştir. Bu çerçevede iki ülke Dışişleri Bakanları 4 Mart 2022 tarihinde NATO Dışişleri Bakanları toplantısı marjında, 20 Eylül 2022 tarihinde New York’ta 77. BM Genel Kurulu ile 30 Kasım 2022 tarihinde Bükreş’te NATO Dişişleri Bakanları Toplantısı sırasında ikili görüşmeler yapmışlardır. Federal Dışişleri Bakanı Baerbock, 29 Temmuz 2022 tarihinde ülkemize ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmiştir. İki ülke Dışişleri Bakanları, 21 Haziran 2023 tarihinde Londra’da düzenlenen Ukrayna Konferansı sırasında ikili bir görüşme gerçekleştirmişlerdir.

Almanya’da yaklaşık 3 milyon Türk kökenli göçmen bulunması ilişkilerimizin beşeri boyutunu teşkil etmektedir. Vatandaşlarımız Almanya'nın sosyal, siyasal hayatına ve ekonomik refahına yıllardır önemli katkılarda bulunmaktadır.