Slovenya'nın Siyasi Görünümü

23 Aralık 1991 tarihinde yürürlüğe giren Slovenya Anayasası’na göre; Cumhurbaşkanı halk tarafından, en fazla iki defa ve beş yıllık dönemler için seçilebilmektedir. Slovenya’da iki turlu olarak 23 Ekim ve 13 Kasım 2022 tarihlerinde gerçekleşen son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bağımsız aday Avukat Nataša Pirc Musar Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

Slovenya Parlamentosu, biri 90 üyeli Ulusal Meclis, diğeri 40 üyeli Ulusal Konsey’den oluşan iki kanatlı bir yapıya sahiptir. İşçi, işveren, tarım sektörü gibi çeşitli çıkar gruplarını temsil eden Ulusal Konsey, kanunları yeniden görüşülmek üzere Ulusal Meclis'e geri gönderme yetkisine sahiptir. Ulusal Meclis’in, Ulusal Konsey’in geri gönderdiği kanunu yeniden görüşmesinin ardından aldığı karar nihaidir.

Yürütme ve yasama görevleri Ulusal Meclis tarafından üstlenilmiştir. Başbakan ile Bakanların atanmasında ve yürütmenin oluşumunda Ulusal Meclis asıl yetki sahibidir. Cumhurbaşkanı Başbakanı, Başbakan ise Bakanları Ulusal Meclis’e teklif eder.

Slovenya’da Ulusal Meclis seçimleri dört yılda bir düzenlenmektedir. Son genel seçimler 24 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş ve 13 Mart 2020’den bu yana görevde olan Slovenya Demokratik Partisi (SDS) lideri Janez Janşa Başbakanlığındaki üç partili koalisyon hükümeti, yerini 1 Haziran 2022 tarihinde göreve başlayan, Özgürlük Hareketi (Svoboda) lideri Robert Golob Başbakanlığındaki Özgürlük Hareketi (Svoboda), Sosyal Demokratlar (SD) ve Sol Parti (Levica) koalisyon Hükümetine bırakmıştır.

Slovenya’da tek kademeli yerel yönetim sistemi mevcuttur. Merkezi hükümet tarafından doğrudan vali tayini sözkonusu olmayıp tüm mahalli hizmetler ve mülki idare, yetkileri yerel konularla sınırlandırılmış belediye başkanlıklarınca yürütülmektedir. Slovenya’da son yerel seçimler 20 Kasım ve 4 Aralık 2022 tarihlerinde iki turda gerçekleştirilmiştir. Slovenya’da 212 belediye bulunmakta olup bunların 12’si büyükşehir belediyesi konumundadır.