Slovakya'ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine

• Slovakya’ya seyahat edecek Türk vatandaşlarına uygulanan vize rejimi

Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Slovakya’nın Ankara’daki Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğu’ndan vizelerini almaları gerekmektedir. Slovak makamları her kategorideki vize için 60 Euro harç tahsil etmektedir.

Diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili vatandaşlarımız ise Slovakya’ya yapacakları üç ay süreli seyahatlerde ve Slovakya’da görev yapmak üzere resmen atanmış olmaları durumunda vizeden muaf tutulmaktadırlar.

Slovakya, 21 Aralık 2007 tarihinde kara sınırları bakımından Schengen bölgesine katılmış olup ve 1 Ocak 2008 tarihinden bu yana Schengen vizesi ita etmektedir. Slovakya’nın bu çerçevede benimsediği vize rejimine göre, yabancılara verilen kısa süreli vizenin toplam süresinin bir yarıyılda 90 günü geçmemesi öngörülmektedir. Bu çerçevede, Slovak konsoloslukları umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza, bir yarıyılda en fazla 90 gün geçerli vize düzenleyebilmektedir.

• Slovakya'ya gelecek veya Slovakya'dan transit geçecek olan Türk TIR sürücüleri

Slovakya'daki otoyol ve tercihli yollarda, 3,5 ton ve üzerindeki araçlar için elektronik yol geçiş ücretlendirmesi bulunmaktadır. Sürücülerin elektronik yol geçiş ücretlendirmesine uymamaları halinde yüksek meblağlarda (1.665 Euro ve gidilen kilometreye göre ilave cezalar) ödemeleri sözkonusu olmaktadır. Uygulama hakkında ayrıntılı bilgilere "www.emyto.sk" adlı web sitesinden ulaşmaları mümkündür.

Sürücülerimizin yüksek meblağlarda cezalar ödememeleri için, web sitesinde yer alan bilgileri dikkatle incelemeleri ve özetle şu kurallara uymaları gerekmektedir:

- Sürücülerimiz, TIR’lar için belirlenmiş sınır kapılarından Slovakya’ya girmelidir.

- Sürücülerimiz, web sitesinde yer alan, izlenmesi gereken güzergahları gösteren haritaları dikkatle incelemeli ve transit geçişlerde yalnızca bu güzergahlardan gitmelidir.

- Elektronik ölçüm cihazı giriş kapısında satın alınmalı, cihaza aracın tipine ve gidilecek mesafeye göre uygun miktarda kredi yüklenmelidir.

- Sürücülerimiz, ölçüm cihazını Slovak sınırından girer girmez çalıştırmalı, cihazın yol boyunca açık olduğundan ve gidilen mesafeyi doğru biçimde kaydettiğinden emin olmalıdır.

- Cihazın doğru olarak çalışmadığı veya kredinin bittiği anlaşıldığı anda daha fazla seyahat edilmemeli, araç durdurulmalı ve web sitesinde yer alan irtibat telefonuna bilgi verilmelidir. Aksi takdirde, en yakın cihaz ölçüm ofisinin aranmasına kadar geçen mesafede sürücülerimiz polis tarafından durdurulabilmekte ve kendilerine yine ceza kesilmektedir.

• Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Slovakya’ya gelecek öğrencilerimiz

Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında Slovakya’da eğitim alacak öğrencilerimizin Ankara’daki Slovakya Büyükelçiliği veya İstanbul’daki Slovakya Başkonsolosluğu’ndan alacakları vize ile Slovakya’ya gelişlerini müteakiben, ikamet izinlerini almak için, üç gün içerisinde Yabancılar Polisine başvuru yapmaları gerekmektedir.

Öğrencilerimizin ikamet izni almak için Türkiye’deki Slovak misyonlarına ve Slovakya’daki Yabancılar Polisine ibraz etmeleri gereken belgeler şunlardır:

- İki adet 3x3,5 cm büyüklüğünde fotoğraf,

- Geçerli bir pasaport ve başvuru formu,

- Avrupa Topluluğu ülkelerinden birinde uzun süreli ikamet izni bulunması halinde bu ikamet izninin ibrazı,

- Slovak makamlarından (örneğin öğrencinin eğitim göreceği üniversiteden) alınacak ikamet amacını belirtir yazı,

- İkameti süresince hayatını mali olarak idame ettirebileceğini gösterir teminat (örneğin şahsi banka hesap dökümü veya öğrencinin Slovakya'da kalışının mali olarak üstlenildiğine dair yazı/burs yazısı. Sözkonusu teminat aylık olarak en az asgari ücrete karşılık gelmelidir.)

- İkamet edeceği yere ilişkin yazı (üniversite yurdundan alınacak yazı, onaylı kira sözleşmesi veya bir yerde ikamet edebileceğine dair izin belgesi)

- Slovakya'dan ve Türkiye'den alınacak adli sicil belgeleri ile Türkçe adli sicil belgesinin onaylı Slovakça çevirisi (Öğrencinin son 3 yıl içerisinde başka bir ülkede ikameti olduysa o ülke makamlarından da alınacak adli sicil kaydı ile onaylı Slovakça çevirisi de gerekmektedir. Gerek Türkiye’den gerek Slovakya’dan adli sicil kayıt belgelerinin ayrı ayrı alınması ve ayrıca belgelerin apostil tasdikli olarak temin edilmesi gerekmektedir. Belgelerdeki apostil tasdikinin standartlara göre düzenlendiğine ve doğum tarihinin gün/ay/yıl itibariyle yazıldığına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde belgeler Slovak makamlarınca kabul edilmemektedir. Adli sicil kaydının üç ay süreyle geçerli olduğu unutulmamalıdır.)

- Slovakya'daki kalış süresini kapsayan sağlık sigortası (Türkiye’de yaptırılmalı ve Slovakya misyonlarına ibraz edilmelidir. Öğrencinin kendi ülkesinden alacağı sağlık sigortası, ancak resmi onaylı tercümesinden sigortanın geçerli olduğu ve Slovakya'yı kapsadığının açıkça anlaşılması halinde kabul edilmektedir.)

- Kamu sağlığını tehlikeye atacak bir hastalığı olmadığını belirtir sağlık raporu (Sağlık raporu Slovakya’dan alınmalıdır. Ücreti 50-150 Euro arasında değişmektedir. Eğer öğrenci kanunen Slovakya topraklarında bulunuyorsa, bu belgeyi ikamet iznini almasını müteakip 30 gün içerisinde Yabancılar Polisi'ne teslim etmelidir. Aksi takdirde ikamet izninin iptali sözkonusu olabilmektedir.)

Öğrencilerimizin vize süresinin son gününe kadar ikamet izinlerini almaları gerekmektedir. Vize süresinin bitmesinin ardından ikamet izni olmaksızın Slovakya’da kalmaya devam etmeleri halinde, Slovakya’dan sınırdışı edilerek haklarında Schengen bölgesine giriş yasağı alınmaktadır.