SC-48, 12 Eylül 2017, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu’nun Myanmar’daki Şehitliklerimiz hakkında bugün yayınlanan bir makale hakkındaki soruya cevabı

Myanmar’daki Şehitliklerimiz hakkında bugün bir gazetede yayınlanan makalede birtakım çarpıtılmış iddialar yer almaktadır.

Türkiye’nin Myanmar’da devam eden krize çözüm bulma, Müslüman Rohinga halkına insani yardım ulaştırma konularındaki yoğun çabalarının yegane umut olarak görüldüğü ve uluslararası toplumca takdir edildiği bir sırada, bu tarz bir yazının ne maksatla kaleme alındığı açıktır.

Thayet Şehitliğimiz, güç yerel koşullara ve Myanmar’daki çeşitli hassasiyetlere rağmen uzun ve zorlu bir çalışmanın sonucunda, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nun Myanmar’a resmi ziyareti sırasında Haziran 2016’da açılmıştır. Şehitliğimiz gerek mimari tasarımı gerek inşasında kullanılan en yüksek kalitedeki malzeme itibariyle iftihar edilecek bir anıt olarak şehitlerimizin aziz hatırasına yaraşır niteliktedir.

Şehitlerimizin mukaddes hatırasına ve Milletimize yakışan bir Şehitliğin gelecek nesillere miras bırakılması için Devletimizce sürecin her aşamasında azami özen ve çaba gösterilmiştir. Şehitliğimizin bakımı ve korunması, Thayet Şehri yerel makamlarıyla yakın işbirliği içinde titizlikle sürdürülmekte ve Myanmar Büyükelçiliğimiz mensupları anılan Şehitliğimize düzenli olarak denetim ve kontrol ziyaretleri yapmaktadır.

Myanmar’daki Meikhtila Şehitliğimiz ise Myanmar ordusuna ait askeri bir bölgede yer almaktadır. Şehitliğimizin yeniden inşasına 2013 yılında başlanmıştır. Ancak o dönemde bölgede meydana gelen şiddetli toplumlararası çatışmalar nedeniyle inşa süreci Myanmar makamlarının talebi üzerine durdurulmuştur. Meikhtila Şehitliğimizin inşasına yeniden başlanması için Myanmar makamları nezdindeki girişimlerimiz aralıksız bir şekilde sürdürülmektedir.

Myanmar’daki Şehitliklerimiz birer emanet olarak görülmekte, bu emanetleri en titiz ve duyarlı biçimde koruma azmiyle hareket edilmektedir.