SC: 12, 29 Mart 2011, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Bir Soruya Cevabı

Gürcistan’da tutuklu ve/veya hükümlü olan vatandaşlarımızın bir bölümünün haksız yere suçlandıklarına, adil yargılama yapılmadığına, orantısız cezaya çarptırıldıklarına ve cezaevlerinde kötü muamele gördüklerine dair bir süredir şikâyetler alınmakta ve zaman zaman basında bu yönde haberler yer almaktadır. Konu Sayın Bakanımız tarafından da bizzat takip edilmektedir. Nitekim bu husus Sayın Bakanımızın 11-12 Şubat 2011 tarihlerinde Gürcistan’a yaptıkları son ziyaret kapsamında Gürcü tarafıyla yapılan görüşmelerin gündeminde de yer almıştır.
 
Yurtdışında yaşayan diğer tüm vatandaşlarımız gibi Gürcistan’daki vatandaşlarımızın durumlarıyla Bakanlığımız, Tiflis Büyükelçiliğimiz ve Batum Başkonsolosluğumuzca yakından ilgilenilmektedir.

Tutuklanan ve mahkûm olan vatandaşlarımızın durumları Bakanlığımıza ve/veya ilgili dış temsilciliğimize intikal ettiği andan itibaren özel ihtimam gösterilmekte, talep ve şikâyetleri öncelikle ele alınmakta ve sorunları ilgili ülkeler yerel makamları nezdinde girişim konusu yapılmaktadır.

Keza, Gürcistan dahil diğer ülkelerdeki cezaevlerinden Türkiye’ye nakil talep eden hükümlü vatandaşlarımızın bu taleplerinin en kısa zamanda yerine getirilmesi yolunda da ilgili dış temsilciliklerimiz ve yetkili makamlarımızla bilistişare yoğun çaba sarf edilmektedir. Nitekim, Gürcistan’daki hükümlü vatandaşlarımızdan ikisinin 24 Mart 2011 tarihinde sağlık sorunları nedeniyle cezaları ertelenmek suretiyle serbest bırakılmış olmaları bu yöndeki çabalarımızın somut bir sonucudur.

Bu bağlamda, Tiflis Büyükelçiliğimizce son bir yıl içinde cezaevlerine çeşitli vesilelerle toplam 21, Batum Başkonsolosluğumuzca ise sadece son altı ayda 16 ziyaret gerçekleştirilmiş, vatandaşlarımız ile görüşülerek, sorunları dinlenmiş ve dile getirilen sorunlar öncelikle cezaevi idarelerine aktarılarak, çözüm bulunması talep edilmiştir.

Öte yandan, son iki yıl zarfında Batum Başkonsolosluğumuzca Batum dışında, Poti, Senaki, Zugdidi ve Kutaisi şehirlerine, bir bölümü alıkonulan Türk balıkçı tekneleri/gemileriyle, tutuklanan balıkçı ve denizcilerle ilgili dava süreçlerini izlemek ve girişimlerde bulunmak amacıyla 30'u aşkın ziyaret yapılmış, duruşmaları izlenmiş, avukatlar, savcılar, hâkimler ve Sahil Güvenlik yetkilileriyle görüşülmüştür.

Bakanlığımız, Büyükelçiliklerimiz ve Başkonsolosluklarımızla diğer ülkelerdeki cezaevlerinde bulunan vatandaşlarımızın sorunlarının takipçisi olmaya devam edecektir.

Bununla birlikte, tabiatıyla, ülkemizde olduğu gibi diğer ülkelerde de yargıya intikal etmiş konularda, başlamış olan yasal süreçlerin tamamlanmasını beklemek zorunluluğu bulunmaktadır.