Nepal'in Siyasi Görünümü

Nepal güney, batı ve doğuda Hindistan, kuzeyde ise ÇHC’yle komşu olup, denize kıyısı bulunmayan bir ülkedir. Coğrafi olarak dörtte üçü Himalaya Dağları’yla çevrili olan ülke, dünyanın en yüksek zirvesi Everest’i de içine alır.

1990 yılından itibaren meşruti monarşiyle yönetilen ülkede 2007 yılında Kurucu Meclis tarafından geçici bir Anayasa kabul edilmiş ve Mayıs 2008’de monarşi lağvedilmiştir. Böylece ülkenin adı “Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti’ne dönüşmüştür. (Nepal Dışişleri Bakanlığının 3 Kasım 2020 tarihli Notası ile Nepal hükümetinin kararı uyarınca bütün yazışmalarda ülkenin resmi adının “Nepal” olarak kullanılacağı bildirilmiştir.)

10 yıllık iç savaş sonrasında 2006 yılında Kapsamlı Barış Anlaşması imzalanmış ve akabinde, sözkonusu anlaşmanın öngördüğü en önemli kilometre taşlarından birisi olan yeni Anayasa’nın hazırlanması amacıyla 2008 yılında I. Kurucu Meclis seçilmiştir. Görev süresi içinde Anayasa’nın hazırlanamaması üzerine I. Kurucu Meclis 2012 yılında dağıtılarak, Kasım 2013’te düzenlenen seçimlerle II. Kurucu Meclis teşkil edilmiştir.

Kurucu Meclis’in gerekli çoğunluğu elinde bulunduran üç partinin (Nepal Kongre Partisi, Nepal Birleşik Marksist-Leninist Komünist Partisi (CPN-UML) ve Birleşik Nepal Komünist Partisi-Maoist (UCPN-M) ) öncülüğünde hazırladığı yeni Anayasa 20 Eylül 2015 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Nepal Anayasası'na göre bir kişi iki dönemden fazla Cumhurbaşkanlığı yapamamaktadır. Cumhurbaşkanı, Temsilciler Meclisi, Eyalet Meclisi ve İller Genel Meclisi üyelerinin oluşturduğu seçmenler kurulunun oylarıyla seçilmektedir.