Mozambik'in Ekonomisi

Dünya’nın düşük gelirli ülkelerinden olan Mozambik, aynı zamanda zengin doğal kaynaklara sahip bulunmaktadır. Mozambik, 1990 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile pazar ekonomisini benimsemiş, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ekonomik altyapısının yeniden inşası gayreti içerisine girmiştir. Bunların sonucu olarak, Mozambik ekonomisi hızla büyümekte olup, geçen on yılda ortalama % 8 büyüme hızını yakalamıştır.

Mozambik tarihsel olarak da, limanlarıyla Zambiya, Zimbabve, Botsvana ve hatta Güney Afrika Cumhuriyetinin kuzey kısmının denizle bağlantısını sağlayan bir ülke konumundadır. Bu nedenle, ülkede bulunan limanlar, ekonomik bakımdan büyük önem taşımaktadır.

Tarıma elverişli geniş bir araziye sahip Mozambik’in ekilebilir topraklarının sadece % 10-15’inde tarım yapılmaktadır. Dolayısıyla tarımsal alanda yatırıma ve modernizasyona ihtiyaç duyulmaktadır.

Ülkenin doğal zenginliklerini, hidroelektrik enerji, kömür, doğal gaz, titanyum cevheri, tantalin, grafit, demir cevheri, yarı değerli taşlar oluşturmaktadır. Mozambik’te, son yıllarda 5,3 trilyon doğal gaz ve 23 milyar ton kaliteli kömür keşfedilmiştir.

Başlıca ihraç kalemleri, pamuk, kaju fıstığı, şekerkamışı, çay, mısır, hindistancevizi, narenciye ve tropik meyveler, patates, kereste, sığır ve kümes hayvanları, kimyasal madde, alüminyum, doğalgaz, karides; ithalat kalemleri ise, makine ve teçhizat, araç, yakıt, kimyasal maddeler, metal ürünleri, gıda ve tekstil ürünleridir.

2019 ve 2020 BM Dünya Yatırım Raporlarında, Mozambik'e doğrudan yabancı yatırım oranının 2019 yılında % 18 daha fazla olduğu kaydedilirken, ülkenin 2020 yılında yabancı yatırımlar nezdinde önemini korumaya devam ettiği görülmektedir.

2.500 kilometrelik sahil şeridine sahip Mozambik’te, ayrıca büyük bir turizm potansiyeli bulunmaktadır. Ülkenin iklimi balıkçılığa son derece elverişlidir.