Liechtenstein Siyasi Görünümü

Avusturya ve İsviçre arasında yer alan Lihtenştayn Prensliği, 1815 Viyana Kongresinde egemenliğini yitirmeden Alman Konfederasyonuna katılmış ve anılan Konfederasyonun 1866 yılında yıkılmasıyla tam egemenliğine kavuşmuştur. 1862 yılında yapılan Anayasa değişikliği ile halk arasından seçilecek kişilerden oluşan bir meclisin yasama yetkisine sahip olması, devletin bütçesini hazırlaması ve idari kararlar alması sağlanmıştır. 1921'de kabul edilen ve İsviçre Anayasası örnek alınarak hazırlanan yeni Anayasa çerçevesinde Lihtenştayn Prensliği'nin demokratik ve parlamenter sisteme dayalı meşrutiyetle yönetilen bir monarşi olduğu kabul edilmiştir.

1989'da iktidara gelen Devlet Başkanı Prens II. Hans Adam, 1994 yılında Prenslik makamını büyük oğlu Veliaht Prens Alois’e vekaleten devretmiştir. Devlet Başkanı Prens II. Hans Adam’ın 2004 yılından itibaren kendisinin tüm yetkilerini kullanma imkanına sahip daimi temsilcisi olarak belirlediği Prens Alois, ülkede Devlet Başkanlığı görevini de vekaleten yürütmektedir.

Prenslik, doğrudan halk oylamasıyla 4 yılda bir seçilen 25 kişilik bir Parlamentoya sahiptir. Parlamentonun önerisi ile Prens tarafından atanan 5 kişilik bir Hükümet ise yürütme görevini yerine getirmektedir. Seçimlerde çoğunluğu alan partinin lideri Prens tarafından Başbakan olarak atanmaktadır.

Lihtenştayn'da son parlamento seçimleri 7 Şubat 2021 tarihinde düzenlenmiş, parlamento seçimlerinde en fazla oyu alan Yurtsever Birlik (VU) adlı partinin lideri olan Daniel Risch Parlamento'nun önerisiyle Veliaht Prens tarafından Başbakan olarak atanmış, Başbakan Yardımcılığı görevine ise, seçimlerden az farkla ikinci parti olarak çıkan İlerici Halk Partisi’nden (FB) Sabine Monauni getirilmiştir. Bir önceki Hükümet'te İçişleri, Eğitim ve Çevre Bakanı olarak görev alan Dominique Hasler ise Dışişleri, Eğitim ve Spor Bakanı olarak atanmıştır.